Top News
4071 prikaza

Mreža milijardera i desničara koji žele vladati svijetom

Milorad Dodik i Steve Bannon
PIXSELL
Instalirali su Trumpa, a sada kupuju izbore Orbanu, Salviniju, ukidaju pobačaj, uvode vjeru u sve... ima ih od američkih do ruskih milijardera

Prije pet godina Matteo Salvini pozirao je napola gol za seriju "seksi" fotografija koje su se potom prodavale na eBayu. U to vrijeme on je bio viši dužnosnik separatističke stranke Lega Nord. Bizarno snimanje se dogodilo na rubu konferencije Nacionalnog fronta u Francuskoj. Sudionici na aukciji bili su, između ostalih, talijanska mreža protiv abortusa, koja tvrdi da je inspirirana "naslijeđem kršćanske kulture" i koja se, kaže, "bori protiv urote protiv života".

Do danas je Salvinijeva stranka postala jedna od najvećih nacionalističkih pokreta u Europi. Salvini je postao talijanski ministar unutarnjih poslova i najprepoznatljiviji političar u Italiji, s vjetrom u leđa od rezultata na nedavnim europarlamentarnim izborima na kojima je njegova stranka dobila trećinu talijanskih glasova, oko pet puta više od onih 6 posto s izbora iz 2014.

Marš neonacista u Njemačkoj Priča iznutra Life 'Živim u mjestu neonacista. Moj život je horor'

Skupa s Marine Le Pen u Francuskoj, predsjednicom Nacionalnog fronta, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugima, Salvini je vodeći u ponovnom uskrsavanju europske krajnje desnice.

A, kad se pogleda unazad u 2013., jedan saveznik tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona navodno je optuživao protueuropske aktivnosti u vlastitoj Konzervativnoj stranci kao "zbunjene luđake". Tri godine poslije došlo je do političkog zemljotresa nakon rezultata referenduma o Brexitu koji je izglasan krajnje tankom većinom. Današnji nacionalistički pokreti Europe bitno su drugačiji. Prošlog mjeseca svi skupa osvojili su rekordan broj mjesta u Europskom parlamentu.

"To je znak da se Europa promijenila", pobjednički je proglasio Salvini na presici u Milanu kratko nakon što su se zatvorila birališta.
Držao je krunicu, ljubio je križ i zahvaljivao "Prečistom srcu Marijinu", da bi potom proglasio doba spašavanja europskih "judeo-kršćanskih korijena".

Cilj: Svesti čovječanstvo na sluge bogatih i crkava

Njegov saveznik u Mađarskoj, Orban, prvak svoje neliberalne demokracije, slavio je "novu eru u europskoj politici". Ovi pokreti nisu se pojavili preko noći niti će tako skoro nestati. Od sredine 2016., skupa s openDemocracy, The New York Review of Books navodi da je pratio europske nacionalističke pokrete, još od kampanje za Brexit, preko Orbanovog pohoda po svim razinama vlasti do prekograničnih mreža koje nastoje blokirati ili suzbiti prava žena i seksualnih manjina.

Njihova strategija počinje s uplivom u izbore, sudove, obrazovanje i zdravstveni sustav, kao i na parlamentarce i javno mnijenje, da bi na kraju slijedilo preuzimanje vlasti. Taj istraživački projekt započeli su, pišu dalje, nakon što su primijetili nepravilnosti u financiranju kampanje za Brexit. Otada, iskristalizirala se slika moćnih, bogatih svjetskih saveza ultrakonzervativaca i ekstremnih desničara, od kojih mnogi objedinjuju ekonomski libertarijanski, ali i društveni konzervativni svjetonazor.

Tu ulazi promoviranje "života" nerođenih, dok se istodobno ne obaziru na rizike ilegalnih pobačaja i trudnoća po živote žena, zatim "obitelj", što podrazumijeva povratak tradicionalnih rodnih uloga, bez ikakvog mjesta za seksualne manjine i trpanje žena nazad u kuhinje, što se vidi kao njihovo "prirodno mjesto". Konačno, promoviraju "slobodna" tržišta i vjerske institucije, posebno kršćanske kao važnije od svih drugih prava i sloboda.

Ovo trojstvo, "život, obitelj i sloboda", navedeno je u Deklaraciji s Manhattana, u manifestu koju su prije otprilike jednog desetljeća napisali američki aktivisti s vjerske desnice. Potpisnici, uključujući pravoslavne, evangeličke i katoličke vođe, obećali su da će djelovati zajedno i ustvrdili da ih "nikakva vlast na Zemlji, bilo kulturna ili politička, neće zastrašiti da utihnu ili se predaju". Danas je ta koalicija postala izrazito transatlantske prirode.

Viktor Orban i Vladimir Putin Feljton (1) Top News Orban je ronio suze što je Jadran prestao biti mađarski

Mnogi europski krajnje desničarski lideri otvoreno govore o obrani "kršćanske Europe". Orban je to pridodao svojoj nedavnoj europarlamentarnoj kampanji, a Salvini često napada "rodnu ideologiju". Vox, prva ekstremno desna stranka koja je ušla u španjolski parlament još od diktature Franke, obećala je da će ukinuti zakone protiv nasilja po rodnoj osnovi. Poljska stranka pravde i pravde nastoji zabraniti pobačaj i ograničiti pristup žena kontracepciji.

Dio objašnjenja za ovaj desničarski val postao je jasniji kada su počeli pratiti međunarodne financijske tokove povezane s najmoćnijim kršćanskim konzervativnim grupama u Americi. Nekoliko američkih aktivista koji su potpisali Manhattansku deklaraciju otada su bili na brojnim putovanjima preko Atlantika, noseći vreće novca kako bi financirali svoje istomišljenike.

Trag novca vodi do Stevea Bannona

Nedavna istraga openDemocracy pokazala je da je Američka kršćanska desnica potrošila najmanje 50 milijuna dolara "crnog novca" za financiranje kampanja i lobiranje u Europi tijekom proteklog desetljeća. (Mjerama američkog političkog financiranja to se možda ne čini kao ogromna suma, ali po europskim standardima to je zastrašujuće. Ukupna potrošnja na europske izbore 2014., na primjer, svih političkih stranaka u Irskoj zajedno iznosila je samo 3 milijuna dolara.)

Ove brojke su vjerojatno samo vrh ledenog brijega jer je analiza pratila samo dvanaest kršćanskih desničarskih skupina u SAD-u, a sve to uz brojne prepreke koje su ograničavale otkrivanje informacija. Institucije registrirane kao crkve, primjerice, nisu obvezne objavljivati ​​svoja inozemna sredstva. Najveći potrošač bio je evangelička udruga Billyja Grahama koja je u Europi od 2008. do 2014. potrošila više od 20 milijuna dolara, ali podnesci nisu dostupni nakon tog razdoblja, tako da bi prava brojka mogla biti daleko veća.

Raymond Leo Burke, Davor Ivo Stier, Vice Batarelo | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Jedna od skupina koje su pratili, bila je Heartbeat International, osnovana početkom 1970-ih. Sa sjedištem u Columbusu, Ohio, smatra se da je pionir kontroverznog modela "kriznih centara za trudnoću", koji odvraća žene od pristupa legalnom pobačaju i kontracepciji. Organizacija sada ima mrežu "centara za pomoć u trudnoći" diljem svijeta i čini se da je potrošila više novca u Italiji nego bilo gdje drugdje u Europi.

Naravno da su u istrazi otkrili i veze između tih skupina i najvišim pripadnicima aktualne američke administracije. Najmanje dvoje od njih imaju veze s poznatim milijarderima koji i inače financiraju konzervativne projekte. Braća Koch i obitelj Trumpove ministrice za obrazovanje Betsy DeVos, primjerice. Jedna druga skupina, koja je u Europu od 2008. do 2017. ubacila 12,4 milijuna dolara, kao svog glavnog savjetnika navodi Jaya Sekulowa, Trumpovog osobnog odvjetnika.

Vladimir Putin, Viktor Orban Feljton (2) Top News Jedan susret Orbana i Putina promijenio je EU zauvijek

Sljedeća je organizacija iz SAD-a Acton Institute iz Grand Rapidsa u Michiganu, koja objedinjuje ekonomski liberalizam i konzervativni kršćanski društveni program. Njihovi porezni dokumenti pokazuju da je od 2008. do prošle godine potrošila u Europi najmanje 1,7 milijuna dolara. U Rimu imaju ured i povezuje ih se s najglasnijim kritičarima pape Franje. Tu se pojavljuje kontroverzni think thank Dignitatis Humanae Institute, čiji je veliki patron Steve Bannon.

Oni su nedavno postali vijest kada je Bannon objavio da će unajmiti samostan iz 13. stoljeća u okolici Rima kako bi tamo okupio i trenirao novu generaciju salvinija, orbana i le pena.

"Napravimo akademiju koja će okupiti najbolje mislioce i uvježbati ih da postanu ono što mi nazivamo modernim gladijatorima", objavio je Bannon u travnju.

U redu im je i kad se ubija

Vlasti su mu potom pomrsile planove, otkrivši niz nezakonitosti u ugovoru o najmu. Lokalni stanovnici su se bunili, tražeći da se istraže nezakonitosti. Neki od dokumenata otkrili su da Dignitatis itekako ovisi o Actonu i u njima su se mogli pročitati planovi o zajedničkim akcijama dviju organizacija u narednih pet godina. Otkrilo se da Bannonov think thank ima isključivu misiju zagovarati i promovirati kapitalizam potpuno slobodnog tržišta i socijalnu konzervativnost.

Za razliku od SAD-a, to je u Europi relativno nov fenomen, ujedinjavanje često kontradiktornog fundamentalizma s poricateljima klimatskih promjena, aktivistima protiv abortusa, napadačima na "liberalnog" papu i slično. To objašnjava i kako je bilo moguće da se na ultrakonzervativnom skupu ove godine, na Svjetskom kongresu obitelji u Veroni, čuju pozivi na ukidanje države blagostanja, socijalne države.

Pedofilija u crkvi | Author: PIXSELL PIXSELL

Što se tiče kampanja za progon seksualnih manjina, za ukidanje abortusa i prava žena, one su već godinama poznate po Latinskoj Americi i Africi. Najgori primjeri su zakon "ubij homoseksualca" u Ugandi i drakonski zakoni protiv pobačaja u Latinskoj Americi koji su doveli do ubojstava, progona i teških posljedica.

"Kršćanskim desničarima trebalo je 30 godina kako bi došle tamo gdje su sada u Bijeloj kući", kaže Neil Datta, tajnik u bruxelleskom Europskom parlamentarnom forumu za populaciju i razvoj. "Znali smo da se slični projekti u Europi događaju, ali ovo bi nam sada trebalo biti poziv na buđenje da se ovo događa sve brže i u većim razmjerima nego što je većina stručnjaka mogla i zamisliti."

Tomislav Karamarko Planiraju pokoriti RH Top News Tim desničara i Trumpov čarobnjak vraćaju Karamarka

Neposredno uoči europarlamentarnih izbora Matteu Salviniju aplaudirali su aktivisti protiv pobačaja iz SAD-a, predstavnici ruske vlade i Pravoslavne crkve, predstavnici raznih europskih ekstremno desnih stranaka i kršćanski konzervativci iz SAD-a. Sve to dok je obećavao rat svima koji obitelj ne vide drugačije nego kao brak muškarca i žene, koji se zalažu za prava žena. Treći put kad je openDemocracy poslao svoje novinare u Europu bilo je baš tada.

Bilo je to drugačije čak i od događanja u Moldaviji 2018. i Budimpešte 2017., kada je govorio i sam Orban. Sada u Veroni vidjelo se jasnije nego ikada u kolikoj mjeri skupa nastupaju američki ultrakonzervativci i ekstremni desničari u Europi.

"Ovo je svjetski rat!"

Jedan od istaknutijih govornika bio je Ignacio Arsuaga, vođa grupe CitizenGo iz Madrida. Osnovan 2013. godine nakon prethodnog WCF-a u Španjolskoj, CitizenGo je trebao djelovati kao konzervativni odgovor na velike progresivne platforme online kampanja kao što su Avaaz i Change.org. Arsuagina organizacija najpoznatija je po svojim internetskim peticijama protiv istospolnih brakova, seksualnog odgoja i pobačaja, kao i po vožnji autobusa diljem svijeta s reklamnim sloganima protiv LGBTQI prava i "feminazisa".

On je govorio da je riječ o kulturnom globalnom ratu i pozivao okupljene sudionike da idu izravnim smjerovima na vlast, preko stranaka i predstavnika u parlamentima, ali i neizravnim putovima

"Kontrolirajući svoje okruženje, također ih kontrolirate", govorio je.

U Veroni se doznalo da je CitizenGo, koji ima podršku i američkih i ruskih ultrakonzervativaca koji sjede u njegovom odboru, nastojao igrati daleko ambiciozniju i utjecajniju ulogu na europskim izborima nego što je to bio slučaj u prethodnim kampanjama. Sada je nastojao djelovati, prema riječima jednog visokog dužnosnika Voxa, tako da glasače odvuče do krajnje desnice.

Arsuaga je rekao jednom izvjestitelju koji se predstavljao kao potencijalni donator, da ta skupina, s ekstremistima iz SAD-a i Rusije, ima planove da pokrene oglase za napad protiv političkih protivnika stranke Vox u posljednjim tjednima prije nacionalnih izbora u Španjolskoj u travnju.

Nedjeljko Ivanov Svećenik i pohotnik Top News Don pedofil iz Bibinja: Na ispovijedi me uhvatio za penis

U nastavku je opisao da se njegova skupina sve više koordinira s pokretima ekstremnih desnica diljem Europe, te je novinarima najavio da će se izboriti za promjenu zakona o financiranju predizbornih kampanja u svojoj zemlji. Arsuaga je naveo da crpi praktično neograničena novčana sredstva.

A tko su ljudi u upravnom odboru CitizenGo? To uključuje bliskog poslovnog suradnika Konstantina Malofeeva, kojega se ponekad naziva "pravoslavnim oligarhom", koji je na meti američkih i europskih sankcija zbog potpore proruskoj separatističkoj republici u istočnoj Ukrajini. Tu je i talijanski političar Luca Volonte, kojem se trenutno sudi u Milanu zbog optužbi za korupciju. Očigledna je i američka veza: Brian Brown, šef Nacionalne organizacije za brak i istaknuti anti-LGBT aktivist koji također vodi skupinu Međunarodne organizacije za obitelj.

"Europo, nemoj učiniti istu grešku kao SAD!"

Arsuaga je rekao našem izvjestitelju da dobiva "svakih nekoliko mjeseci" upute od "višeg stručnjaka" u prikupljanju sredstava i tehnologiji, a za novac je rekao da potječe od Briana Browna. Taj stručnjak je Darian Rafie, Brownov partner u drugoj američkoj grupi pod imenom ActRight, koja se opisuje kao "klirinška kuća za konzervativno djelovanje."

Novinar Democracyja izravno je razgovarao i s Rafiejem, iskusnim američkim političkim operativcem koji je radio za Republikansku stranku i Tea Party, i rekao da je bio uključen u Trumpovu kampanju. Pričao je o svom dugogodišnjem odnosu s CitizenGo-om i hvalio se svojom sposobnošću da koristi kontroverznu tehnologiju "geofencing" za prikupljanje osobnih podataka o potencijalnim biračima na određenom području preko mobilnih telefona.

Odgovarajući na pitanja The New York Review od Books, bivši američki senator Demokratske stranke Russ Feingold, koji je radio sa senatorom Johnom McCainomna reformi američkih zakona o izbornom financiranju, nazvao je te događaje "zastrašujućima". On je pozvao europske vlasti da "ne čine iste greške koje su napravljene ovdje u Sjedinjenim Državama, nego da djeluju".

Slično kao što to radi sada CitizenGo, tako su tijekom povijesnog referenduma o abortusu u Irskoj prošle godine američki aktivisti ultradesnice iz SAD-a ciljali irske glasače kroz propagandu društvenih medija. Otkrilo se da strani aktivisti mogu donirati kampanje i nastaviti kupovati oglase na društvenim mrežama na internetu, istog onog dana kad je Mark Zuckerberg javno obećao članovima Europskog parlamenta da je Facebook zabranio takve strane oglase koji se žele miješati u domaće izbore.

Isaiah Berlin Isaiah Berlin Life Prije 40 godina je znao da će nacionalizam sad eksplodirati

Ono što je jasno u obrascu veza i podrške između američkih ultra-konzervativaca i europskih krajnje desnih skupina je spremnost obiju strana da iskoriste rupe u zakonima i da koriste beskrupulozne, čak i ilegalne metode.

Prošlog mjeseca, openDemocracy je surađivala s neprofitnom organizacijom koja se zove Unhack Democracy Europe i objavila izvješće koje ukazuje na rasprostranjenu prijevaru stranke Fidesz Viktora Orbana na mađarskim izborima 2018., uključujući kupovinu glasova, zastrašivanje glasača, neovlašteno mijenjanje poštanskih glasova, nestanak glasova kroz kvarove u softwareu. (Rezultat tih izbora bio je da Orban osvoji parlamentarnu supervećinu, što mu je omogućilo da još više stisne medije i organe vlasti.) 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Huntilenna
    Huntilenna 01:34 20.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com