Top News
6318 prikaza

Istina o kongresu na kojem je Markić držala govor

Željka Markić
PIXSELL
Oni koji već dugo prate agendu obiteljaša ističu da su pokreti koji se promoviraju kao da su "za obitelj" ustvari platforma za podjele, te štetnu retoriku

U palači u Veroni, talijanskom gradu ljubavi sastali su se svjetski savezi ultra desnih političara, konzervativni aktivsti i vjerske vođe. Ili, kako piše CNN, sastali su se u mržnji. Tamo je inače bila i Željka Markić iz udruge U ime obitelji, koja je u nedjelju na skupu održala govor, kojeg možete pogledati u ovom videu (njezin govor počinje oko 55. minute). 

Zadnjih nekoliko godina Svjetski kongres obitelji, čija je misija "braniti prirodnu obitelj" se održavao u bivšim sovjetskim državama, a ove godine svoj je dom našao u Veroni, kojeg su pozdravile lokalne vlasti, pa i potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, inače lider ksenofobne stranke Liga.

Iako je Verona mnogima simbol Romea i Julije, ovaj pitoreskni grad na sjeveru Italije ima dugu povijest povezanosti s fašistima i krajnjim desničarima. Verona je bila sjedište za njemačku tajnu službu u vrijeme nacističke okupacije, a sedamdesetih je tamo svoju mrežu osnovala grupa desničarskih terorista.

Željka Markić i Neil Datta NEIL DATTA Top News "Markić je povezana s ljudima koji zatiru ljudska prava"

Danas neofašističke grupe poput Casa Pounda i Forza Nuove imaju svoje sjedište u centru Verone, koja je nedavno postala središte aktivnosti krajnih desničara i mjesto otkud dolaze neki od najkontroverznijih političara i ideja. U listopadu je Federico Sboarina, gradonačelnik Verone grad proglasio 'pro-life' zonom, nakon što je gradsko vijeće prihvatilo prijedlog da se javnim novcem financiraju anti-abortus programi. Prijedlog je inspirirao i političare u Milanu, Rimu, Trstu, te još nekim gradovima u Italiji da predlože slične mjere, ali srećom nisu prošle.

Sboarina je za CNN rekao kako je Verona otvoreni grad u kojem svatko ima pravo na svoje mišljenje i ima ga pravo izreći, a to je pravo iskoristio i Salvini, kao jedan od glavnih govornika na kongresu i dotaknuo se brojnih tema: pada nataliteta, ilegalnih migranata i kritiziranja feminističkih pokreta.

"Feministice koje govore o ženskim pravima prve su koje se prave da ne vide koja je prva, glavna i prava opasnost u 2019. godini za prava, društveni napredak, slobodu rada, obrazovanja, govora, da se odijevaju kako žele... To nije Svjetski kongres obitelji, nego islamski ekstremizam, kultura u kojoj je vrijednost žene manja od nule", rekao je Salvini.

Dok je on držao govor, prema podacima policije, ulice Verone bile su preplavljene s 30.000 prosvjednika, koji su protestirali protiv tema i ideja o kojima se govorilo na kongresu.

Među govornicima je bio i Lorenzo Fontana, talijanski ministar obitelji i socijale, koji je rekao da istospolni brakovi, fluidnost spolova i masovne imigracije prijete "brisanju naše zajednice i naše tradicije".

Prosvjedi u Veroni zbog Svjetskog kongresa obitelji | Author: REUTERS REUTERS
Slične histerične izjave dao je vikar ruske pravoslavne crkve Dmitrij Smirnov, koji prognozira da će muslimani zavladati kršćanima, "jer ne žele živjeti u državama koje vode homoseksualci". Bila je tamo i Babette Francis, predsjednica organizacije Australian Endeavour Forum, koja podržava terapije "preodgajanja gayeva u heteroseksualce", te je poznata po tome da promovira netočnu tezu da su pobačaji povezani s rakom dojke.

Ukratko, uz malo kojeg govornika na kongresu se ne veže nešto kontroverzno, a narativ koji se protezao preko cijelog vikenda koliko je trajao kongres bio je usmjeren na "ljepotu prirode obitelji", definiciju koja podrazumijeva heteroseksualni brak s djecom.

I dok su neki promicali konzervativne ideje o obitelji, koja je po njima isključivo po principu "muškarac, žena, dijete", ono što svakako treba istaknuti oko ovog kongresa je činjenica da se ispod "obiteljskog kišobrana" guraju političke ideje, i to nerijetko vrlo opasne. 

Oni koji već dugo prate agendu obiteljaša ističu da su pokreti koji se promoviraju kao da su "za obitelj" ustvari platforma za podjele, te štetnu retoriku koji se sve više uvlače u europske institucije.

"Oni se predstavljaju kao da sve što rade, rade za obitelj i vjerske slobode, ali zapravo sve što rade je ograničavanje ljudskih prava", rekao je za CNN Neil Datta, tajnik Foruma za natalitet i razvoj u Europskom parlamentu.

"Umjesto da govore o vjerskim vrijednostima, oni se zapravo bave politikom", nastavio je Datta.

Svjetski kongres obitelji, dodaje Datta, postao je plodno tlo za promjene zakona koji se tiču ljudskih prava, te ističe da su neke od tema o kojima se govorilo na prijašnjim kongresima dovele do pokušaja da pristaše i članova ove organizacije te teme provedu unutar Europske unije, pa i Ujedinjenih naroda. Međutim, obično im ne uspijeva doći tako daleko, pa se umjesto toga udružuju s državama koje su već prokopale put pro-liferskim političkim agendama, kao što su primjerice Mađarska, Poljska i Rusija.

"Oni se skupe, razmjene više različitih ideja i onda vi vidite da se te ideje u nekom trenutku počnu pojavljivati na nacionalnim razinama u nekim državama", kaže Datta, pa navodi nekoliko primjera među kojima je i Hrvatska.

Udruga U ime obitelji na svom štandu Novac i ideologija Top News 'Obiteljaši' - dokument o vezama sa stranim ultrakonzervativcima

Nakon kongresa u Australiji 2013. godine, Španjolska, Makedonija i Poljska u više uzastopnih navrata su pokušale ograničiti pravo na pobačaj. Uslijedili su pokušaji ograničavanja prava LGBT osoba, u čemu je Hrvatska bila najuspješnija nakon što je referendumom u Ustav stavila odrednicu da je brak zajednica žene i muškarca, a nakon Hrvatske to isto napravila je i Rumunjska.

Tema ovogodišnjeg kongresa pokazala je da je ambicija organizacije uvođenje promjena u nacionalne i globalne institucije. Stručnjaci ističu, piše CNN, da je to indikator da pro-life zajednica priprema strategiju kako utjecati na zakone unutar Europske unije nakon europskih izbora krajem svibnja ove godine.

Kristina Stöckl, profesorica na sveučilištu u austrijskom Innsbrucku tvrdi kako je sada vrlo jasno da političari koriste obiteljske teme kako bi progurali svoje agende. To se, kaže, vidi na primjeru Salvinijeve Lige, koju podržava jedan od tri Talijana. Dio Salvinijevog uspjeha pripisuje načinu na koji se 'prištekao' retorici obiteljskih vrijednosti, zbog čega je u dijelu javnosti dobio zeleno svjetlo. Naime, obiteljskim temama je na neki način ublažio svoj radikalni imidž kojeg ima radi stavova o nekim drugim temama, koje su jednom velikom dijelu birača neprihvatljivi.

"Populistička desnica nikada nije ni bila zainteresirana za obitelj, krenimo od toga. Ali, prepoznali su je kao oportunističku temu i sad je cijede unedogled", kaže Kristina Stöckl.

No, nije samo krajnja europska desnica ta koja forsira obiteljaške teme. Svjetski kongres obitelji svake godine organizira International Organization for the Family iz SAD-a, na čijem je čelu Brian Brown, koji je ujedno predsjednik Svjetskog kongresa obitelji, kao i predsjednik Nacionalne organizacije za brak, nekad daleko moćnije organizacije koja je financirala više inicijativa koje su htjele zabraniti istospolne brakove u Americi.

Kolinda Grabar Kitarović Na političkoj liniji Top News Zašto je Kolinda tajila sastanak sa Željkom Markić

Uplitanje i utjecaj američkih kršćanskih grupacija i ruskih oligarha, koji su povezani s krajnjom desnicom, također su zaslužni za dobar dio podrške raznim udrugama, kao što je kongres obitelji. U izvještaju od prošlog tjedna, britanski OpenDemocracy objavio je podatke da je desetak američkih kršćanskih konzervativnih organizacija u zadnjem desetljeću potrošilo pedeset milijuna dolara u Europi, od čega ih je pet povezano sa Svjetskim kongresom obitelji.

OpenDemocracy dalje otkriva da su te organizacije slale timove lobista u Bruxelles kako bi utjecali na dužnosnike EU-a, te radili na pokušajima rušenja zakona protiv diskriminacije i govora mržnje po europskim sudovima, podržavali kampanje protiv LGBT prava u Češkoj i Rumunjskoj i financirali mrežu ljudi koji su sudjelovali u kampanjama protiv pobačaja u Italiji i Španjolskoj.

Međutim, nije samo američki novac dio ove priče. Korijeni Svjetskog obiteljskog kongresa nastali su u Rusiji, nakon sastanka američkog akademika Allana Carlsona i ruskih intelektualaca Anatolija Antonova i Viktora Medkova. Otada su se veze kongresa i Rusa još više ojačale. Ruski predstavnik u kongresu Aleksej Komov doveo je organizaciju Ruski pravoslavni oligarsi, uključujući i članove udruge Sveti Bazilije Veliki koju je osnovao milijarder Konstantin Malofeev, a koji dolaze svake godine na kongres.

Malofeev je inače bio pogođen sankcijama Europske unije i SAD-a zbog navodne umiješanosti u financiranje separatista u istočnoj Ukrajini i ruskog priključenja Krima 2014. godine. U srpnju 2014. Ukrajina je pokrenula istragu o Malofeevim financijama i financiranjima ilegalnih oružanih skupina, te su ga nazvali "sponzorom terorista". Malofeev je naravno sve optužbe odbacio i rekao da su smiješne.

No, zbog sankcija Malofeev nije mogao fizički prisustvovati kongresu obitelji, ali su predstavnici njegove udruge bili redoviti gosti i govornici o "zdravim obiteljima". 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Coolman 11:38 01.Travanj 2019.

    Autor pokušava prelijepu Veronu, grad Romea i Julije, predstaviti kao nazadan, mračni grad mržnje, fašizma i svega zlog. . Jadno i uzaludno .

  • Srbin1 19:05 31.Ožujak 2019.

    Šta opće dajete medijski prostor toj ***

  • vjaceslav 18:22 31.Ožujak 2019.

    nismo svi queer ni *** ni rodni ni transrodni ni ***