Top News
4614 prikaza

Moćni hrvatski Vulkan erumpirao u Poljskoj

Vojna vježba Puma
1/6
MORH / 2.HRVCON
Tijekom vojne vježbe u sklopu NATO-a, hrvatska vojska pokazala je moćni višecjevni bacač raketa

Ministarstvo obrane priopćilo je u petak kako su hrvatski vojnici uspješno sudjelovali u vježbi topničkog gađanja "Puma" koja je održana na vojnom poglihonu Bemowo Piskie u Poljskoj, gdje su demontrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost NATO Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga.

U MORH-u kažu kako je sinoćnjim topničkim gađanjima i današnjom vježbom na zemljištu, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem "Puma", u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om.

Njima su se priključile i postrojbe američkih kopnenih snaga u Europi u sklopu vježbe "Saber Strike 18", koja se odvija na više lokacija na području Baltika i Poljske. Ukupan broj sudionika premašuje 3.100 vojnika uz 44 topnička oružja, 272 borbena vozila, 30 helikoptera i šest ratnih zrakoplova.

Pogledajte galeriju.

1/6

Vježbi je nazočio i zamjenik zapovjednika američke kopnene vojske u Europi general bojnik Timothy McGuire, te zapovjednik Glavnog zapovjedništva poljskih Oružanih snaga general bojnik Jaroslaw Mika, a Hrvatsku su predstavljali hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj Andrea Bekić te hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

"Hrvatski topnici u sastavu bitnice SVLR 122 mm Vulkan M-92 Gardijske oklopno mehanizirane brigade sinoć su u noćnim uvjetima demonstrirali svoju vatrenu moć, a danas u sklopu završne vježbe uspješno pružili vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade i Borbene grupe te tako pokazali sposobnost djelovanja u dnevno-noćnim uvjetima. Preciznim pogodcima pripadnici 2. HRVCON-a su na najbolji mogući način proveli zadaću i zajedno s partnerima iz Poljske, Rumunjske, Velike Britanije i SAD-a demonstrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga", ističu u MORH-u.

Zapovjednik 2. HRVCON-a, satnik Dario Bilješković izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno provedenog gađanja, te svim okupljenim pripadnicima 2. HRVCON-a izrazio zahvalnost i pohvale za sav uložen trud, vojničko ponašanje i profesionalnost koje su pokazali.

"Tijekom vježbe 'Puma' bitnica SVLR imala je priliku kroz različite scenarije, kao što su savladavanje vodene prepreke uzbunjivanje i izmještanje u područje prikupljanja, hibridno ratovanje, te raketno gađanje u noćnim i dnevnim uvjetima, demonstrirati svoju punu operativnu spremnost i integraciju sa NATO saveznicima. Smatram da smo kroz ovu vježbu maksimalno iskoristili mogućnost suradnje sa ostalim nacijama unutar Borbene grupe, naročito s vojskom SAD-a i vojskom Republike Poljske, te smo značajno podigli razinu obučenosti svih sastavnica bitnice, napose tima prednjih topničkih motritelja", istaknuo je Bilješković.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.