Top News
24743 prikaza

Misteriozni agent: Uvijek je tamo gdje se sprema pobuna

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripala i kćeri Julije
Scotland Yard
Opaki špijun prošao je ekstenzivnu obuku, sumnja se da je prao novac, a možda i dio velike zavjere

Trojica ruskih obavještajca boravila su na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva u vrijeme kada su Sergej i Julija Skripalj pali u komu, nakon namjernog trovanja novičokom, počinje tekst Bellingcat u kojem pojašnjavaju zaključke višemjesečne istrage.

Uvjereni su da je, osim do sad identificiranih Anatolija Čepige i Aleksandra Miškina, s njima boravio i Denis Vječeslavovič Sergejev pod lažnim imenom Sergej Vječeslavovič Fedotov. Riječ je, navodno, o visokopozicioniranom agentu GRU-a i diplomantu ruske Akademije za vojnu diplomaciju.

Isti portal optužuje i da su zamijetili neobične aktivnosti ruskih vlasti, a koje se ponajviše tiču pokušaja brisanja bilo kakvih javno dostupnih podataka o trojici navodnih agenata. Krivnju za sve to stavljaju na teret samog vrha Rusije.

Douma, Sirija STRAŠNA SMRT Top News Preživjeli su napad bojnim otrovom i ovo je njihova priča

Denis Sergejev rođen je u Ušaralu, malom vojnom gradu u Kazahstanu gotovo uz samu sovjetsko-kinesku granicu. Sergejev i njegov lažni identitet dijele isti rođendan, 17. rujna 1973. godine. Služio je u vojsci i bio je raspoređen u Novorosijsk na obali Crnog Mora sve do ranih dvijetisućitih kada je prebačen u Moskvu gdje je upisao Akademiju za vojnu diplomaciju, popularno zvanu i GRU konzervatorij. Akademiju svake godine završi stotinjak elitnih obavještajaca, a neki od njih će postati špijuni pod diplomatskom krinkom ili kao lažni vojni atašei po ruskim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta. Neki će postati tipični špijuni pa će s lažnim identitetima raditi iz sjenke.

Što je točno Denis Sergej radio prije upisivanja Akademije nije točno poznato, ali morao se istaknuti u vojsci i biti časnik da bi uopće ušao u razmatranje za upis. Tradicionalno najbolje šanse imaju vojnici iz Specnaza ili marinci.

Julija Skripal DRUGA OSOBA Top News Fotke oporavljene Julije Skripal nakon izlaska iz bolnice

Tijekom tih osam godina bio je direktor ili dioničar u osam ruskih kompanija, a sve ugašene između 2007. i 2012. godine. Bellingcat tvrdi da je riječ o sumnjivim kompanijama jer su sve nosile imena dosta slična većim tvrtkama registriranim u Rusiji. U većini situacije je bio jedini dioničar, ali u dvjema tvrtkama bio je suvlasnik s drugim ljudima, a neki od njih su također identificirani kao agenti GRU-a.

Negdje tijekom 2009. godine je Sergejev dobio privatni kredit jedne ruske banke na iznos nešto malo veći od milijun dolara što odmah upada u oči jer on u to vrijeme nije bio vlasnik ni nekretnine ni pokretnine. Čini se da je taj zajam dobio na račun osobnih prihoda i radnog mjesta "specijalista" u Loreven Style ltd.

Iduće godine je Sergejev naveo Loreven Style kao svog poslodavca i ustvrdio je kako je riječ o latvijskoj kompaniji registriranoj u Rigi. Pregledavanjem javno dostupnih podataka, Bellingcat zaključuje da takva tvrtka ne postoji u Rigi, a brojevi telefona zabilježeni kao kontakt za Loreven Style su ugašeni.

Postoji mogućnost da su sve te kompanije korištene za pranje novca ili kao paravan za druge agente GRU-a kako bi lakše dobivali vize.

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni da su kao GRU-ovci otrovali Skripale Atentat novičokom Top News Otkrili trovače Skripala: Naredba je došla iz Kremlja!

2010. godine je Sergejev počeo koristit alter-ego Fedotova. Novu putovnicu dobio je pod lažnim imenom, a kao mjesto izdavanja naveden je ured 770001 u Moskvi gdje su i neki drugi operativci GRU-a dobivali svoje putovnice. 

Tom putovnicom se koristio na putovanjima diljem Europe, Središnje Azije i Bliskog istoka. Putovao je i u Ukrajinu i Tadžikistan.

Posebno je zanimljivo da je u siječnju 2014. godine putovao u Prag s Aleksandrom Petrovim, što je lažni identitet Aleksandra Miškina, jednog od osumnjičenih za trovanje Skripalja. 

Godinu dana kasnije prvi put je otputovao u Bugarsku i to s presjedanjem u Beogradu. U travnju 2015. ponovno je posjetio Bugarsku i tada je jedan bugarski trgovac oružjem završio u komi. U vojnoj bolnici u Sofiji su ga liječili zbog sumnje u trovanje nepoznatom supstancom. Emilian Gebrev srušio se na poslovnoj večeri, zdravlje mu se naglo pogoršalo i pao je u komu. Tjednima je njegovo preživljavanje bilo pod znakom upitnika, ali je uspio preživjeti. Bugarski stručnjaci nisu uspjeli otkriti o kojem otrovu je bilo riječi pa je Gebrev poslao uzorke na analizu u Verifin, finski laboratorij s odobrenjem OPCW-a (Organizacije za zabranu kemijskih oružja). Verifin je zaključio samo da otrov ne mogu točno identificirati.

Nakon Skripaljeve kome i otkrivanja korištenja Novičoka, Gebrev je tražio dodatne analize od bugarskih vlasti što do sada nije urodilo plodom.

Viktor Suvorov Rusija i oprosti ali Life Bivši špijun: Ruska agencija ne oprašta, a kažnjava smrću

Vil Mirzjanov, jedan od stručnjaka koji je radio na razvoju Novičoka u Sovjetskom Savezu, kaže da Verifinove procedure nisu prikladne za otkrivanje Novičoka. Naime, svi laboratoriji s odobrenjem OPCW-a koriste standardne procedure za otkrivanje zabranjenih supstanci, ali Novičok nije na tom popisu. Upravo zbog toga je nemoguće decidirano reći je li Gebrev bio još jedna žrtva trovanja tim opasnim otrovom. 

Fedotov se vratio u Sofiju 23. svibnja 2015. godine, a zemlju je napustio šest dana kasnije, 29. svibnja, prešavši automobilom u Srbiju. Idućeg dana je odletio za Moskvu. Posebno je zanimljivo da je otprilike u to vrijeme Gebrev izišao iz bolnice, ali je nedugo nakon toga opet završio u bolnici sa simptomima trovanja.

2016. godine dva puta je Fedotov boravio u Londonu, nešto prije i nedugo nakon referenduma o Brexitu. Krajem iste godine je dva puta bio u Barceloni, za vrijeme referenduma o nezavisnosti Katalonije. 

U London je došao 2. ožujka 2018. godine, a istog dana su letjeli i Miškin i Čepiga, ali malo kasnijim letom. 

Bellingcat će ipak priznati da ne mogu decidirano reći kakvu ulogu je imao "Fedotov" u trovanja Skripalja ili je sve bila samo obična slučajnost. Ne mogu potvrditi da je putovao u Salisbury dok je boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Kupio je kartu za izravni let s Heathrowa za Moskvu 4. ožujka, na dan kad su Sergej i Julija pali u nesvijest i kasnije završili u bolnici. Prošao je čak i check-in proceduru oko podne, ali je iz nepoznatih razloga i na nepoznat način završio u Rimu i ukrcao se na let u 15:30 istog dana za Moskvu.

Time se potencijalno rješava još jedan misterij pokušaja ubojstva oca i kćeri Skripalj, a možda čak i napad na Gebreva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PatDecker 16:57 19.Veljača 2019.

    Morate dobiti novac online iz svoje sobe za boravak tako da obavite jednostavan posao s vašom radnom stanicom za nekoliko sati dnevno,da dobijete 238 $ svakoga sata i da dobijete naknadu svaki tjedan dok odabirete radnu rutinu. --->>>>> www.WebJob33.COM