Top News
1835 prikaza

Misterij ubijenih novinara: Pratili su Putinove plaćenike

Odar za ubijene novinare Rastorgujeva, Dzhemala i Radčenka
MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Trojica ruskih istraživačkih novinara koje financira tajkun ubijeni su jer su u srcu Afrike istraživali ruska mutna posla

Tri su ruska državljanina koji su radili na dokumentarnom filmu o plaćenicima bliskim Kremlju ubijeni u Srednjoafričkoj Republici. To je dodatno podcrtalo, piše Washington Post, rizike koje ruski novinari preuzimaju iako ih sve više strada radi njihova posla.

Upucani su u sačekuši dok su se vozili državom koja je u rasulu radi građanskog rata koji je bjesnio godinama (i nije do kraja stao), kažu lokalni dužnosnici, a prenose svjetski mediji. Radili su na priči koja istražuje ruske plaćenike koji operiraju po državi u kojoj predsjednik Faustin-Archange Touadéra od Rusije traži oružje.

Nije jasno tko je ubio trojicu novinara - Orkana Dzhemala, Kirila Radčenka i Aleksandra Rastorgujeva. Oni su, usprkos Putinovom napadu na slobodno novinarstvo, odlučili i dalje se baviti istraživačkim novinarstvom. U protekla dva tjedna, piše Washington Post, dva su ruska novinara pronađena mrtva i u ruskom gradu Nižnji Novgorodu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin gladi trofej svjetskih prvaka Pad podrške Life Prvenstvo nije spasilo Putina - Rusi ga ne podnose

Mihail Hodorkovski, izgnani ruski naftni tajkun, financirao je dokumentarac o plaćenicima, a kaže da ruskim medijima daje nekoliko milijuna dolara godišnje u znak potpore.

U nedavnom je intervjuu Hodorkovski rekao kako je odlučan u tome da sazna tko je iza ubojstava te da je još rano za optuživanje Kremlja, ili ikoga drugoga. Rekao je kako će odsada i on aktivno sudjelovati u procjeni rizika za svaki novinarski zadatak, i da neće prestati financirati istraživačko novinarstvo.

"To je jedan od rijetkih načina na koji se može utjecati na situaciju u državi. Kada i mali mediji pišu o nečemu što zaokupi pažnju malog djela građana i publike, i to je dovoljno da se politika aktivira i zabije svoje kandže", rekao je.

Proteklih godina ruski su novinari dokumentirali rad u "tvornici lažnih vijesti" (tvornica trolova) kraj ruskog grada Sankt Petersburga. Upravo se od tamo utjecalo na američke izbore 2016. godine, aktivnosti ruskih sila u Ukrajini te plaćenika u Siriji, a tome treba nadodati i čitav niz primjera domaće korupcije i zlostavljanja. Prošli je mjesec šest čuvara iz zatvora uhićeno nakon što je jedan ruski medij objavio video mučenja iz zatvora. 

Od 2000. godine barem je 28 novinara ubijeno u Rusiji.

Ministarstvo vanjskih poslova i pro-Putin mediji rekli su kako su novinari ubijeni ovaj tjedan vrlo vjerojatno "sami sebi krivi". Citirali su stručnjaka za Afriku koji je rekao kao su "ubijeni tijekom pljačke koje su česte u ovakvim sukobima". Neki su čak spekulirali kako su novinare ubile službe sa zapada koje žele diskreditirati ruske interese u državi.

Jan Kuciak NIJE BAJNO Top News Mafija i desničari: Masovno ubijaju novinare u EU

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova rekla je kako su od tamo dobili informacije da su novinari ignorirali upozorenja da ulaze na opasan teritorij.

"Što su oni tamo uopće radili, koji su bili njihovi krajnji ciljevi i zadaci, je otvoreni pitanje", kaže glasnogovornica i napominje kako su novinari ušli s turističkim vizama, bez prave akreditacije, i da nisu tražili zaštitu ili savjete ministarstva. 

Andrej Konjakin, urednik Centra za istraživanje kojeg financira Hodorkovski i koji je radio s filmašima rekao je agenciji AP kako su namjerno radili na turističkoj vizi da ih se teže otkrije te da je skeptičan oko priče da je bila riječ o pljački.

"Bila je to jedna demonstracija sile, da su ih htjeli samo opljačkati, zašto bi ih ubili", kaže. 

Tri su novinara sletjela u glavni grad Bangui u subotu ujutro. U nedjelju su neuspješno pokušali ući u vojnu bazu gdje su smatrali da ruski plaćenici trenirali vojnike. U ponedjeljak su se odlučili voziti do grada Bambari gdje su htjeli porazgovarati s dužnosnicima i posjetiti rudnik zlata.

Novinari su, navodno, ubijeni tijekom te vožnje, no na cesti koja se nalazi sjevernije od puta kojim su trebali putovati. Vozač je preživio napad, kaže agencija.

Srednjoafrička Republika već je dva desetljeća uronjena u konflikt koji je poteklih godina postao i sukob oko vjere. Godine 2013. muslimanska milicija napravila je puč i svrgnula tadašnjeg predsjednika Françoises Bozizéa i od tada se bore protiv većinski kršćanske milicije. Obje su strane počinile ratne zločine.

Jan Kučiak Odmazda Top News Mafija ili opasni poduzetnik - tko je ubio novinara?

U tom je pokolju Rusija iskoristila priliku da se osnaži u toj subsaharskoj državi. U ožujku ministarstvo vanjskih poslova Ruske federacije reklo je kako Moskva surađuje s državom bogatom zlatom i dijamantima "na obostranu korist". Rusija je također dobila dopuštenje UN-a da u državu dovozi oružje i municiju za vojsku kao i vojne instruktore.

Centar za istraživanje rekao je kako su novinari istraživali plaćenike koje je dovela Wagner grupa, privatna vojna kompanija povezana s Jevgenijem Prigožinom, milijarderom bliskom Putinu. Ruski su mediji rekli kako je Wagner aktivan u Siriji, a Prigožin je i pod istragom Robert S. Muellera radi njegove upletenosti u interveniranje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

"Zaključio sam kako je situacija s ovim netransparentnim plaćeničkim strukturama još gora nego sa "običnom" vojskom. Materijal kojeg su ovi novinari, i svi slični njima, producirali, sutra će biti oružje protiv nedemokratskog sustava", rekao je Hodorkovski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 18:54 02.Kolovoz 2018.

    CIA se proširila na ćitav svijet.