Top News
2597 prikaza

Mirovni sporazumi na Balkanu ugrožavaju interese Amerike

Milorad Dodik
Dejan Moconja/PIXSELL
Sve više rasprava vodi se o mogućim posljedicama Daytonskog sporazuma i to desetljećima nakon njegovog potpisivanja

Mogućnost nasilja na Balkanu sve je veća, mirovni sporazumi koji su završili ratove sada su potrošeni i zastarjeli i potencijalno kontraproduktivni što može ugroziti i američke interese, prenosi Voice of America zaključke okruglog stola na temu mira na Balkanu nedavno održanog u Washingtonu. 

Daniel Serwer, stručnjak za međunarodne odnose i nekadašnji koordinator Daytonskih sporazuma kazao je da je došlo vrijeme kada se za balkanska pitanja ne treba pitati samo Europu. Prema njegovom mišljenju, došlo je vrijeme da se ozbiljno razmisli o tri moguća scenarija. Prvi je da se zadrži postojeći status quo - da SAD reagira samo kod velikih problema, kao što je sada slučaj. 

Druga opcija, najmanje vjerojatna bez obzira na relativnu popularnost posljednjih godina, je novi raspored granica.

Posljednja opcija, tvrdi Serwer, snažnije je i selektivno vodstvo Amerike. Bez vojnog učešća, ali u suradnji s Bruxellesom. Treba ponuditi jasne i konkretne odgovore na određene događaje. Primjerice, na referendum o Republici Srpskoj trebalo je jasno reći da referendum neće priznati, te da neće dobiti bilo kakvu vanjsku pomoć.

Hoyt Yee, pomoćnik državnog tajnika za europska pitanja u State Departmentu odgovoran za središnju i i istočnu Europu, kazao je da postoje određeni uspjesi na Balkanu poput crnogorskog ulaska u NATO ili albanskih reformi pravosuđa, ali ostaju ogromni problemi vodstva u Srbiji i BiH.

"Treba ih motivirati da više rade za interese građana, a manje za vlastite. Prije nego uopće počnemo razgovarati o potencijalnim motivacijama treba napomenuti da neki lideri ne žele u Eurospku uniju, ni međunarodna zajednica ne želi identificrati lidere koji ne žele uspjeh. Recimo, da mi kažemo da iduću tranšu od 100 milijuna dolara MMF-a neće dobiti zbog toga i toga, mislim da bi taj pristup bio učinkovit", kazao je Hoyt Yee.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.