Top News
2611 prikaza

Miro odlazi: Srušila ga je pruga do Kopra

Patrik Macek (PIXSELL)
Uskoro bivši slovenski premijer optužio je određene osobe da ne žele slovenski napredak

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer da je odlučio podnijeti ostavku, o čemu će u četvrtak izvijestiti predsjednika Boruta Pahora, prenosi Hina.

"Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je nakon sjednice vlade.

Cerar je podnio ostavku nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate referenduma iz rujna oko željezničkog projekta vrijednog milijardu eura, što je bio najveći investicijski program vlade.

"Danas je drugi kolosijek doživio novi udarac, a zadali su ga oni koji žele zaustaviti napredak Slovenije. Ne želim sudjelovati u takvim projektima", kazao je Cerar i podsjetio na uspjehe koje je ostvarila njegova vlada.

Slovenske navijačice Susjedstvo Ekonomix BDP nam je rastao 2%, probajte pogoditi slovenske brojke

"Imamo treći najveći rast gospodarstva u Europskoj uniji, predviđanja za ovu godinu su također dobra. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti od 2009. godine, imamo izbalansirani proračun po prvi put od 2008. godine, a kao posljedica toga je i pad javnog duba od 80% na 70% ove godine. Strani investitori otvaraju dobra radna mjesta u našoj državi, a projekt druge pruge smo pomaknuli s mrtve točke", prenosi Delo Cerarove riječi. 

Vrhovni sud Slovenije je poništio rezultate nedavno održanog referenduma o gradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Koper-Divača. Riječ je o projektu vrijednom više od milijarde eura, a bila su osigurana i značajna sredstva iz fondova Europske unije. 

"Referendumska kampanja o projektu pruge Koper-Divača svjedoči da smo mi Slovenci često sebi najveći neprijatelji. Gradnja te pruge omogućit će razvoj i širenje luke Koper i staviti Sloveniju na svjetski transportni zemljovid. Za taj su projekt zainteresirane brojne europske države", kazao je Cerar u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA, prije održavanja referenduma. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.