Top News
5865 prikaza

Ministarstvo od nas skriva rekordne plaće na sisi države

Ivan Malenica i Josipa Rimac
Duško Marušić/Pixsell
Pitanje je bilo jednostavno i logično; ako premijer ima tek 1241. plaću po visini u javnom sektoru, kojih je TOP 10, evo što su odgovorili...

Niti dva tjedna nakon novinarskog upita Ministarstvo uprave Expressu nije odgovorilo na pitanje koliki su iznosi prvih deset najviših plaća, odnosno ukupnih primanja zaposlenih u javnom sektoru, koje bilježi Centralizirani obračun plaća (COP). U COP-u su svi oni koji plaću dobivaju iz proračuna, odnosno zaposlenici više od 2100 institucija javnog sektora - dužnosnici, javna uprava, zdravstveni i obrazovni sektor, sveučilišni profesori...

Josipa Rimac Tajna veza Top News Afera SMS: USKOK ispitao državnu tajnicu Josipu Rimac

Kako je odnedavno poznato da se najbolje plaćena dužnosnica u državi, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi tek na 394. mjestu COP-a, a premijer Andrej Plenković debelo kaska za njom s 1241. pozicijom, nadležno smo Ministarstvo uprave pitali koji to poslovi u državi nose više od predsjedničinih 25 tisuća kuna ili premijerove osnovne plaće od 21 tisuće kuna.

Odgovor nam ni nakon dva tjedna nije stigao. Ništa. Nije da ga nisu napisali, rečeno nam je, jesu, ali nikako da dobije onaj zadnji blagoslov, “touch”, zahvaljujući kojem će otići u eter. Tjedan dana se odgovor pisao, a tjedan još čekalo na blagoslov. Kolika je ta kost koja je zapela nekome u grlu, ne zna se.

Kako su ranije Večernjaku sugerirali iz Banskih dvora, na listi najbolje kotiraju liječnici i profesori, koji rade u više institucija, na raznim projektima i slično, jer COP ne prikazuje samo isplatu plaće u određenome mjesecu, nego sve što je zaposleniku državnog proračuna taj mjesec priteklo na račun. To može biti honorar, otpremnina, kakva odšteta, zatezne kamate, svi dodatni izvori zarade. Znači, vrh COP-a ne pokazuje najviše plaće u državi, nego najveća ukupna primanja, iz bilo kojeg izvora.

Josipa Rimac Josipa Rimac Top News Istražuju 'kraljicu Knina': Od cajki do spornih nekretnina

Koja se to zanimanja nalaze na vrhu COP-a, ostaje tajna. Možda se u državnoj upravi srame što su predsjednicu i premijera, ministre i saborske zastupnike (sa “samo” 14 tisuća kuna osnovne plaće) prešišali tamo neki primarijusi i emeritusi, sve učeni neki ljudi. Tko će ga znat’.

Nema koji dan da su rebalansom proračuna rashodi za zaposlene u državi povećani na 29,7 milijardi kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:00 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Nikko 09:02 16.Studeni 2019.

    Kraljica na slici jamac je dobrih plaća i dodatnih benefita. Pa mora to netko servisirati.