Top News
2109 prikaza

Miljenici birača: Lokalni šerifi s krim dosjeima

Milan Bandić i Ivan Čehok
Marko Jurinec (PIXSELL)
Ivan Čehok je dobio nepravomoćnu zatvorsku kaznu, krivična djela počinio je u prvom gradonačelničkom mandatu, ali Varaždinci su mi ipak prošle godine opet dali povjerenje

Na zagrebačkom Županijskom sudu je objavljena nepravomoćna presuda varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku optuženom da je u ranijem mandatu, od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za oko 14 milijuna kuna. Po prvoj točki optužnice za zbrinjavanje otpada su obojica oslobođeni.

Prema drugoj točki koja se odnosi na zamjenu zemljišta na štetu grada Varaždina pri čemu je profitirala tvrtka Davora Patafte i Čehok i Patafta i Narcisa Huljev su proglašeni krivima. 

Čehok je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, a Patafta na godinu i osam mjeseci. 

Inače, Čehokov slučaj se na sudu odugovlačio godinama. Jedna od metoda bilo je inzistiranje njegove obrane na detaljno čitanje dokumentacije. Na početku suđenja obrana je od sudskog vijeća zatražila da Uskok dokumentaciju na kojoj temelji optužbe protiv petorice okrivljenika i tri tvrtke čita od "riječi do riječi". Poduzetnik Davor Patafta uz to je zatražio da tužiteljica navede i broj stranice dokumenta kako bi bolje pratio predmet budući da spis ima čak 36.000 stranica. Kasnije je dio dokumentacije čitan, a dio predočavan.

Kada je prošle godine pobijedio na lokalnim izborima, Čehok je izjavio: "Zatvor me nije slomio". 

Čehok je prije sedam godina dao ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina jer je pokrenuta istraga i sudski proces s optužbom da je oštetio grad Varaždin, a nakon pobjede Čehok je ponovio kako će dokazati na sudu da je nevin. Upitan je i da li smatra da je moralno to što se prijavio na izbore, Čehok je rekao: "Ne bih špekulirao o tome i moral je stvar koja na kraju završi na zadnjoj instanci - vašoj savjesti. Mi ćemo grad voditi na načelima da treba biti pošten u svom radu, a moja savjest je čista!"

Da su hrvatski glasači skloni davati glasove i birati ljude s dosjeima pokazalo se već puno puta do sada, a zadnji lokalni izbori bili su pravi pokazatelj 'ljubavi' građana prema 'remetinečkoj bojnoj'.

Milan Bandić

Počnimo od najvećeg hrvatskog grada i najvećeg proračuna lokalne jedinice samouprave. Milan Bandić upravlja s više od 7 milijardi kuna, a tereti ga se za toliko afera da ni sam vjerojatno više ne broji. Od sumnjivih zamjena zemljišta pa do afere Agram zbog koje je i završio u istražnom zatvoru, ništa od toga nije omelo Bandića da osvoji najviše glasova u prvom krugu izbora za gradonačelnika i da njegova stranka osvoji najviše glasova na izborima za skupštinu. 

Dražen Barišić

Velika Gorica je praktički postala predgrađe Zagreba, a tamošnji gradonačelnik izgleda upija ideje kolege sa sjevera. Barišić ima toliko optužbi i repova da bi trebala jedna omanja enciklopedija kako bismo ih nabrojali. Prije dvije godine Živi zid je organizirao performans pod nazivom "Tombola kaznenih prijava i afera" gdje su pobrojali afere poput Tržnice, Gradske sportske dvorane, Najam poslovnih prostora, Šišanje trave, zatim afera Nikolina Nežić, Dodjela gradskih stanova te Škola Novo Čiče.

Na kraju je Barišić osvojio 46,7% glasova za gradonačelnika Velike Gorice.

Ivica Kirin

Oni koji se sjećaju prve vlade Ive Sanadera sjetit će se i gafova tadašnjeg ministra policije, a jubito kao naziv za YouTube ušao je u popularni rječnik upravo zahvaljujući Ivici Kirinu. Po odlasku s mjesta glavnog policajca Hrvatske, Kirin se posvetio lokalnoj politici i već godinama vlada Viroviticom i građani mu potpuno vjeruju. Dokazuje to i osvojenih 60% glasova na izborima, a sve usprkos činjenici da ga se tereti u aferi Fimi media. Naime, Uskok ga je optužio da je oštetio proračun MUP-a za 7,5 milijuna kuna suradnjom s marketinškom agencijom Fimi media.

Josipa Rimac

Da je Hrvatska doista zemlja apsurda pokazuje i slučaj bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac. Uskok ju je sumnjičio da je poticala na zlouporabu položaja i ovlasti pri stjecanju stambenog prostora u vrijeme dok je bila na čelu Knina, ali na kraju su odustali od istrage. Sud je na kraju potvrdio optužnicu protiv bivše ravnateljice Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ane Marije Radić koju terete da je obitelji bivše kninske gradonačelnice, a na štetu državnog proračuna, pribavila nekretnine vrijedne više od 548 tisuća kuna. Josipa Rimac više nija 'kninska kraljica', danas radi kao državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Željko Kerum

Hrvatski birači opraštaju sve, pa čak i milijunske dugove gradovima, barem kad je riječ o Splićanima. Naime, splitski birači u prvom krugu lokalnih izbora prošle godine Željku Kerumu su dali najviše glasova, ali ga je u drugom krugu prestigao Andro Krstulović Opara. Istom onom Kerumu koji je ostao dužan više od milijardu i pol kuna, istom onom Kerumu koji je ostao dužan Splitu milijune kuna, istom onom Kerumu koji je ostao zapamćen po skupim autima i pršutu nasred čela...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Annakonna
    Annakonna 02:04 20.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • tojevrtic 21:55 19.Srpanj 2018.

    Možete glat nastaviti s popisom. Ima toga još jako, jako puno, a samo Čehok je osudjen, mora da je nekom opasno sjeo na žulj ili nije ispoštovao dogovor o podjeli pljena.