Top News
59963 prikaza

Milanović ima novi cilj - razbijanje Milana Bandića

PIXSELL
Mit o Milanu Bandiću kao nedodirljivom gazdi Zagreba svakim danom gubi na snazi. Dolazak Milanovića na Pantovčak ubrzat će udare združenoga građanskog centra i ljevice

Promolili su glavu svi štakori u gradu, a ja ću napraviti suprotno od svih njih. Ja ću dati sve od sebe da Milan Bandić dobije koliko god može ulica, trgova i perivoja sa svojim imenom: ‘Milan Bandić, gradonačelnik i rezač etiketa’. Time želim pokazati i podsjetiti svakog Zagrepčanina što su birali zadnjih 20 godina i s kim su bili u partnerstvu i u velikoj ljubavi - poručio je Dario Juričan. 

Da, zvuči kao da se zafrkava. Cijela njegova antikampanja zvuči kao da se sprda s aktualnim gradonačelnikom i pripadajućom mu gardom. Međutim, istina je sasvim suprotna. Naizgled neozbiljni redatelj već mjesecima povlači najozbiljnije, najkonkretnije i najhrabrije poteze u Bandićevoj detronizaciji. Tri godine ovaj tip neumorno radi na filmu o Milanu Bandiću, a premijera “Kumeka”, krune Juričanova rada, trebala bi biti detonirana u travnju. 

Advent u Zagrebu Korupcija Top News Bandićevi plaćenici: Nisu samo vlasnici Adventa, još je gore...

Tek tad će se zapravo vidjeti pravi razmjeri štete koju je svojim pažljivim i fanatičnim radom načinio. Ali tvrdoglavi filmaš nije jedini. Njegov angažman u rušenju Bandića samo je dio kiše metaka koja već odavno pljušti po posrnulom gradonačelniku. 

Debakl na izborima za europski parlament, nagomilane Uskokove optužnice, novinari koji praktički svakodnevno objavljuju prljavštine u koje je umiješan, neuspjeh partnerice Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, razočaranje HDZ-a u zagrebačkog silnika, prgava oporba u skupštini, kritična masa građana, neuspjesi u guranju GUP-a, narušeno zdravlje, sudski procesi, osipanje “žetončića”, milijunski promašaji u gradskim manifestacijama i nezadovoljstvo u vlastitoj stranci. 

Koliko povezanost s Bandićem može biti toksična, svjedoči i ogorčenje zbog predsjedničinih izjava o nošenju kolača njemu u zatvor. Prema nekim analizama, Kolindina bliskost s Bandićem bila je, između ostalog, jedan od razloga njenog debakla na izborima. Osim toga, novi predsjednik Republike Zoran Milanović svoju je kampanju dijelom gradio na žestokim obračunima sa starim neprijateljem Bandićem i možemo očekivati da će se paljba nastaviti. Bandić i njegovi ljudi ni na koji način nisu željeli Milanovića na Pantovčaku jer se boje angažiranja odgovornih službi i ponovnih uhićenja. 

 | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
Kad je Bandić 2014. uhićen, u središtu Zagreba njegovi su suradnici pokrenuli veliku akciju prikupljanja potpisa građana za oslobađanje, tvrdeći da uhićenje nema veze s kriminalom nego da je politički naređeno zbog Milanovića. 

“To je potpuni luđak”, okarakterizirao je jednom Milanovića Davor Jelavić, Bandićev bliski suradnik. 

Osim toga, Milanović će sad kao predsjednik imati kontrolu nad tajnim službama, dobivat će izvješća, a ima i megafon funkcije, putem kojeg će moći upozoravati na Bandića. 

“To što se događa na Adventu je skandalozno, to je uvreda duhu, poštenju i kulturi Zagrepčana i tome se jednom mora stati na kraj. Advent zakrčuje grad i omogućuje uskom krugu prijatelja i poznanika Bandića, najboljeg prijatelja i ljubimca Grabar Kitarović, da se bezobrazno bogate”, ustvrdio je Milanović na predizbornoj debati, jasno dajući do znanja što namjerava raditi kad se dokopa Pantovčaka. 

Pod ovakvim presingom strašni Bandićev autoritet sad je u očima mnogih sveden na tigra od papira. Sve ovo, i više od toga, dovelo je do donedavno nevjerojatnog zaključka: Čini se da više nije pitanje hoće li nego kad će Milan Bandić otići. 

Kino Europa Kultno kino Top News Laži & šank & Bandićevo delanje kina Europa

Prije odgovora na pitanje kad, važno je odgovoriti kako. Kako pobijediti Bandića na lokalnim izborima sljedeće godine? Može li mu naštetiti Dario Juričan ili neki neovisni kandidat? Ili bi ga se moglo rušiti političkim putem i formiranjem strateške koalicije iz provjerenih antibandićevskih krugova? O Bandićevu rejtingu jasno govori stav našeg sugovornika iz vrha stranke Bandić Milan 365. 

- Mislim da je pogrešno vođenje stranke od početka. Počelo je s dobrim programom, ali on se nije dobro razvio i to je dovelo do pada značaja stranke. Trebalo bi definitivno promijeniti način vođenja Grada Zagreba. Što se tiče Bandića, on je najviše izložen, ali nije samo on kriv za ovo stanje. Krivi su i oni koji su, uz njega, svojom inertnošću doveli do ovakvog nereda. Oslanjali su se previše na njegovu slavu i nisu poduzimali što treba. Jedan čovjek ne može sve napraviti i mora imati ekipu koja će učiniti ono što treba, a ne samo ono što im se naredi - kazao nam je razočarani sugovornik. 

No ima i onih u Bandićevoj stranci koji smatraju da je sve u vezi s njegovim padom prenapuhano i da još nema nikoga na vidiku tko bi ga mogao zamijeniti. 

- Imate orkestrirane napade prije izbora sa svih strana, to je već viđeno. Niz optužbi je jedno, ali one se tek trebaju dokazati pred sudom. Građani itekako vide i rotor, i žičaru, i niz drugih projekata koje treba realizirati u suradnji s Vladom. I to će prepoznati na lokalnim izborima - uvjeren je drugi sugovornik iz njegove stranke. 

 | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
Ali i on ističe da je jedna od velikih Bandićevih prednosti to što ni dan danas nema dostojnog političkog protivnika koji bi ga mogao zamijeniti i slijediti njegovu energiju i projekte. I zaista, otkad je Milan Bandić izašao iz SDP-a, uvijek je glatko pobijedio kandidata kojeg je ta stranka kandidirala. 

Bandić je ipak slagao zagrebački SDP, njegov učenik je i Davor Bernardić, pa u skupštini isto imaju zadršku prema njemu. Kada dođe do izbora, koliko god ta stranka bila najjača u Zagrebu, to je nedovoljno da prikupi dovoljno glasova za poraz Bandića. A pokušavali su raznim metodama. 

Pa čak i 2009. godine, kad je Milan Bandić bio formalno član SDP-a, a nezavisni protivnik Josip Kregar, sad se zna da je upravo Kregar imao potporu dijela SDP-a koji je već tad htio rušiti Bandića. Nakon toga Bandić je otišao iz stranke. SDP je lutao. Pokušao je u zadnji tren ubaciti Rajka Ostojića 2013. 
godine i izgubio. 

Prije dvije godine pokušao je s podrškom Anki Mrak Taritaš. I opet ćorak. HDZ uopće ne treba niti smatrati ozbiljnom konkurencijom. U vrijeme Ive Sanadera oni su isticali alibi kandidate poput Jasena Mesića, a zatim kasnije i Margarete Mađerić. Na kraju, Dragu Prgometa su bojkotirali i u njegovoj stranci. Dakle, iskustvo pokazuje da stranački kandidati ne prolaze. 

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
Dosad je svoju kandidaturu istaknuo u SDP-u Gordan Maras, ali njemu nitko ne daje puno šanse. Osim toga, Bandić ima jednu taktiku koja je koštala svakoga kandidata. Svjestan svih svojih afera, njegov tim uvijek pronađe barem jednu mrlju ozbiljnim protukandidatima. I to je dovoljno da birači pomisle: “Ma svi su oni isti, Bandić barem radi”. Zato Bandićev protukandidat ne smije imati nikakve mrlje u prošloj karijeri. 

Darinko Kosor, koji je prije dvije godine pogurao nezavisnu Sandru Švaljek, ali koja nije uspjela doći u drugi krug, u koji je prošla Anka Mrak Taritaš, zato vjeruje da jedinu šansu ima nezavisni kandidat. On kaže da je Ipsos proveo anketu koja je pokazivala da bi Švaljek pobijedila Bandića u drugom krugu, a čak je i anketa Bandićeve stranke na 6000 ispitanih pokazala isto. 

– To je važno jer pokazuje da je Bandić i prije dvije i pol godine, kad je bio u puno boljoj situaciji, ipak bio pobjediv. Bandića može pobijediti samo četvrta opcija, normalnog, građanskog centra. Takav nezavisni kandidat može okupiti većinu u Zagrebu - uvjeren je Kosor. 

Kad tome dodamo da idealni kandidat ne može biti netko tko ne zna niti kako funkcionira gradska uprava, mora biti elokventan i stručan, nije ni čudo da se počelo spominjati ime Zrinke Paladino kao jedne od mogućih kandidata. Ona je s mjesta zamjenice Zavoda za kulturu žestoko kritizirala Bandića. Nije niti u jednoj stranci, ima karijeru i na kraju je otišla zbog Bandića i njegovih marifetluka.

– Nisam ni s kim o tome razgovarala i možda mogu pomoći nekome, ali nije mi u planu kandidirati se. Djeca su mi također još premala. Ono što znam je da će onog tko preuzme grad dočekati ogroman posao i da će imati prvih šest mjeseci samo loše vijesti za građane - kaže nam Paladino. 

Milan Bandić i Andrej Plenković na postavljanju kamena temeljca Spomeniku domovini 2019. | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Kuloari unutar SDP-a su brujali i da bi Zoran Milanović mogao biti kandidat stranke za gradonačelnika ako izgubi izbore za predsjednika. Ali ta opcija je sad otpala. Tomislav Jelić, nekadašnji zastupnik u skupštini, koji je otkrio niz Bandićevih afera i poznaje njegov način rada, kaže kako je uvjeren da će se pritisak na sud smanjiti s Milanovićem na Pantovčaku što se tiče suđenja Bandiću. 

Jelić također ističe da idealni kandidat ne bi trebao biti povezan s SDP-om i HDZ-om, mora biti bez mrlje i pošten. On ističe kako je poželjno i da bude Zagrepčanin. Također mora biti čovjek koji će odisati strukom, a grad će voditi transparentno uvažavajući mišljenje građana o važnim temama kroz raspisivanje referenduma. Jelić je uvjeren da je Bandić gotov i da je toga svjestan, ali upozorava na njegovu oprobanu taktiku. 

– Čak i neki suradnici gradonačelnika kažu da ne može dobiti izbore čak i da dijeli zlatne poluge. Ako to Bandić i shvati, on će u izbornu utrku s tajnom podrškom gurnuti svog igrača koji će se predstavljati kao alternativa i nezavisni, a u biti će jedini cilj biti da po dolasku na vlast zadrži sve kosture u ormaru. To građani moraju znati i na vrijeme prozreti takvoga kandidata – kaže Jelić. 

Simptomatično je i to da i u zagrebačkom HDZ-u sve više raste otpor Bandiću. HDZ-ovci istupaju uglavnom anonimno jer su u koaliciji s njim u glavnom gradu, a on im čuva vlast na nacionalnoj razini. HDZ-ovci u Zagrebu su očajni i što im Plenković ne dopušta zbog nacionalne razine da budu oštriji prema Bandiću. 

– Ako je Plenkoviću toliko stalo do Bandića i važna mu je njegova podrška, zašto se s njim ne sastaje javno nego ide na sastanke u stan šefice Turističke zajednice Martine Bienenfeld – retorički se pita jedan HDZ-ovac. 

Milan Bandić | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL
Drugi ističe da HDZ nije u Bandićevim kombinacijama, ali trpi nevjerojatnu štetu. Primjerice, nisu podržali da Bandić podnese izvješće o aferi s adventskim kućicama. 

– Sad je jasno. Ili ćemo razvrgnuti taj brak ili ćemo potonuti s Bandićem. Moramo blokirati izglasavanje Generalnog urbanističkog plana, pa i po cijenu izbora – drži drugi. 

Pitanje je hoće li njihovo mišljenje prevladati ili će ipak poslušati naredbu iz središnjice. Zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh već je razradio plan za rušenje tvrdokornoga gradonačelnika. Uvjeren da aktivisti koji organiziraju prosvjede ne mogu učiniti ništa, zastupa tezu ga se može srušiti samo na izborima i to samo onaj protukandidat koji će uspjeti uvjeriti većinu birača da je u stanju upravljati velikim gradom u korist građana. 

Ne slaže se s idejom o nezavisnom kandidatu nego tvrdi da je ovaj politički projekt nemoguće realizirati bez političkih stranaka, njihovih aktivista i političara. Smatra da je pristup koji isključuje političke stranke i političare osuđen na propast i zapravo ide u korist Milanu Bandiću. Samo koncentrirana politička akcija, a to je pokazala kandidatura Anke Mrak Taritaš 2017., ima ozbiljne šanse za uspjeh, tvrdi on. 

Beus Richembergh je ovako zamislio plan rušenja Bandića: Prvo - potrebno je ustanoviti što širu koaliciju političkih stranaka, nestranačkih inicijativa te uglednih i stručnih građana koji su suprotstavljeni Bandiću i njegovoj mreži. Tu ne smije biti mjesta ekskluzivizmu i taštinama umišljenih veličina; Drugo - potrebno je utvrditi zajedničku programsku platformu s 5-10 ključnih točaka; Treće - mora se odlučiti o konkretnoj osobi koja će biti kandidat/ kinja platforme za gradonačelnika/cu, dakle lider i personifikacija promjena; Četvrto - treba dogovoriti zajedničku listu za skupštinu i mjesnu samoupravu; Peto - mora se definirati konkretan dinamički plan pretkampanje; I naposljetku - nužno je ustanoviti plan promjena. Njegov stav zastupa i oporbeni zastupnik Renato Petek. 

- Definitivno je potrebno spajanje relevantnih političkih aktera u Zagrebu i definitivno je potreban izbor najboljeg protukandidata Bandiću. Postoji mogućnost da je Bandić svoje odradio, posebice zato što se trudio jer mu se s druge strane nalazio neprijatelj Milanović. Što se tiče Kolinde, definitivno je izgubila jer ga je išla braniti. Ljudi su njime iziritirani i zato su dali glas Milanoviću. Definitivno smatram da Bandiću padaju dionice, a iritantnost njegova ponašanja je sve više jasna svim ljudima. Uostalom, to rezultira time da nitko tko s njim surađuje ne može računati da će samo zato što je gradonačelnik 19 godina isporučiti toliko glasova na pladnju. Sad je Kolindu u Zagrebu povukao u rezultatski ambis i u budućnosti će svatko dobro razmisliti hoće li ići s njim u direktnu suradnju - smatra Petek.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:42 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 21:35 23.Siječanj 2020.

    Zoki,još moraš puno žganaca pojesti da bi se uopće približio Mikiju ! A da bi ga srušio " malo morgen" Rekli bi srbi " srči pesak "

  • lilit 22:04 14.Siječanj 2020.

    Zagreb i Hrvatska ce prodisati kad se Bandica makne iz javnog prostora a najbolje da ga se spremi u zatvoren prostor s filterima da se ne siri smrad!