Top News
775 prikaza

"Mi se Trumpa ne bojimo"

Kim Jong Un i Xi Jinping
1/11
Reuters
Zaoštravanje odnosa između Kine i SAD-a zapravo nije dobro za njihovu plodonosnu, dugogodišnju trgovinsku suradnju

Kina je nedavno objavila listu proizvoda 'teških' 50 milijardi dolara, američkih proizvoda koje uvoze i koje će sada pogoditi novim carinama. Među tim proizvodima su automobili, kemijski proizvodi, soja i zrakoplovi. Kina uzvraća istom mjerom nakon odluke američke administracije kako će dodatnim tarifama od 25 posto pogoditi kineski izvoz vrijedan 50 milijardi dolara. 

Odluka najavljuje i mogućnost donošenja novih carina od 25 posto na 106 proizvoda unutar 14 kategorija, kako je najavilo ministarstvo financija na svojoj službenoj stranici. 

"Datum implementacije ovisit će o trenutku kad američka vlada nametne tarife kineskim proizvodima", stoji u odluci ministarstva financija. "Natjerani smo da poduzmemo ove kontra mjere i reagirali smo ipak s mjerom suzdržanosti", rekao je Wang Shouwen, zamjenik ministra trgovine. Obje zemlje trebale bi zadržati racionalan pristup, ojačati komunikaciju a svoje razlike pomiriti na konstruktivan način, poruka je ministarstva financija. 

Vinske boce Oštri odgovor Ekonomix SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

Lista novih proizvoda koji će biti pod strožim carinama i tarifama uključuje čak 1.300 kineskih proizvoda iz, između ostalog informacijske i komunikacijske tehnologije. Kinezi odgovaraju listom prehrambenih proizvoda, poput soje, kukuruza, duhana, govedine itd.

Trebaju se pronaći konstruktivne mjere kako bi se riješili ove problemi i izazovi te se bilateralnu ekonomiju opet vratilo na njezinu zdravu i stabilnu putanju. Kina ne želi trgovinski rat u kojem ne bi bilo pobjednika, napominje Wang, piše en.people.cn, službeno glasilo kineske Komunističke partije. "Ali isto tako ga se ne bojimo. Ako netko inzistira na pokretanju takvog rata, mi će se boriti do samog kraja", naglašava Wang.

Soja koju Kinezi uvoze iz SAD-a čini oko 62 posto njihovog ukupnog izvoza. Tako su prošle godine ukupno u Kinu izvezli 32.85 tona soje, što pak čini 34.39 ukupnog kineskog uvoza, rekao je zamjenik ministra financija Zhu Guangyao.

Ako netko inzistira na pokretanju takvog rata, mi će se boriti do samog kraja

Soja je odabrana upravo zato što su se po pitanju uzgoja soje već žalili kineski farmeri koji smatraju kako veliki uvoz iz SAD-a uništava njihove poslove. I Kina zapravo mora poštovati želje svojih poljoprivrednika. Na listi se nalaze i određeni kemijski proizvodi i automobili, kao i zrakoplovi. Tako će putnički zrakoplov Boeing 737 biti podvrgnut dodatnim tarifama prilikom ulaska u Kinu.  

"Američke tarife potpuno su neutemeljene i tipična su unilateristička i protekcionistička praksa koju Kina oštro osuđuje i čvrsto joj se suprotstavlja", stoji na stranici ministarstva trgovine. Naglašavaju kako je ovaj američki potez "evidentna povreda pravila Svjetske trgovinske organizacije". Njihove mjere "ozbiljno pogađaju legitimna prava i interese koje Kina ima u suradnji s pravilima Svjetske trgovinske organizacije i prijetnja su ekonomskim interesima Kine i njezinoj sigurnosti", naglašava ministarstvo trgovine. 

Nove tarife koje su odlučili nametnuti američkim proizvodima reakcija su na "krizno stanje koje je prouzrokovala američka povreda internacionalnih obaveza", dodaju. Kina je tako zatražila i konzultacije sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, naglašava ministarstvo.

Torta u obliku Pelješkog mosta, Dubrovnik 2013. Uskoro rat? Ekonomix EU protiv Kineza: Previše kupuju i ulažu po Europi

"Kina je aktivan sudionik, čvrst podržavatelj i snažan doprinositelj multilateralnom trgovinskom mehanizmu", stoji u izjavi koja citira neimenovanog glasnogovornika. 

"Nadamo se i vjerujemo kako će njihovo tijelo koje se bavi ovakvim prigovorima slučaju pristupiti objektivno i pravedno kako bi osigurali, na pravilima bazirano internacionalno tržište", naglašavaju. Pozivaju na suradnju jer smatraju kako je ona za ove dvije velike zemlje, koje se u mnogočemu nadopunjuju, "jedni pravi odabir".

Dvije zemlje su uspostavile diplomatske odnose 1979. godine, a njihova bilateralna trgovina narasla je na 580 milijardi dolara u 2017. godini. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.