Top News
2823 prikaza

Megaloman Orban uselio u palaču od 12 milijuna eura

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
Mađarski premijer zahvatio je u zgradu pod UNESCO-vom zaštitom i iz nje iselio mađarskog predsjednika

Mađarski premijer Viktor Orban i članovi njegovog kabineta preselit će se u nove prostorije u Budimskom dvorcu koje su, kako pišu mađarski mediji, uređene kao iz snova. 

Do prije nekoliko dana, navode mediji, činilo se da nitko ne može predvidjeti kako će izgledati nove prostorije u kojima će radne dane provoditi Orban i članovi njegovog kabineta. 

Mađarski premijer i njegov kabinet će nastaviti rad u novim prostorijama u siječnju. Pojedini mađarski mediji pišu da renoviranje dvorca košta oko 12 milijuna eura, ali potvrda nije stigla ni iz kabineta, ni iz drugih relevantnih izvora. Jedna od važnih stvari kod nove zgrade je da ona ima zatvoreni sigurnosni sustav koji se ispunjava zahtjeve NATO-a za 21. stoljeće. 

"Dizajn dvorca potpuno je obnovljen u duhu 18. vijeka, ali je u potpunosti u skladu s principima poslovanja administracije 21. stoljeća", prenose mediji. Prednost nove zgrade je što se sastanci vlada i državnih ministara mogu održavati na istom mjestu. 

Kolinda Grabar Kitarović i Viktor Orban Povratak režima Top News Autokrati kruže oko Hrvatske - ulažu i šire svoj utjecaj

Premijer Mađarske moćíi će u dvorcu primati i velike međunarodne delegacije, a iz nove zgrade pruža se i predivan pogled na Budimpeštu. 

Ured šefa vlade je obojen u bijelu boju s jednostavnim namještajem od drveta, dok su hodnici opločeni mramorom. 

Nova zgrada i kompleks, koji je nekada bio samostan, neće u potpunosti biti zatvoreni za javnost. Osim u određenim prilikama, kao što su sastanci s međunarodnim delegacijama, primat će posjetitelje.

Budimski okrug, u kojem se nalazi ova zgrada kabineta premijera, jedan je od povijesnih središta zemlje koji je dio svjetske baštine i odredište velikog broja turista. 

Inače, mađarski premijer je često na meti kritika zbog gušenja ljudskih prava, kontrole medija i korupcije. Često ulazi i u sukobe sa europskim dužnosnicima zbog neslaganja oko sprovođenja njegove politike u Mađarskoj, a naročito zbog politike prema migrantima. 

Inače, već sad je zbog ovog preseljenja bilo u Mađarskoj dosta hajke. Kako prenosi portal Hungarian Spectrum glasnogovornik vlade János Lázár rekao je da premještanje ureda premijera u Budimski distrikt uopće nije ideja Viktora Orbana. Upravo je Ferenc Gyurcsány 2004. godine planirao premjestiti svoj ured odmah do palače Sándor, u kojoj je trenutačno mađarski predsjednik János Áder.

Nekoliko sati kasnije, mađarski portal 444.hu objavio je članak pod naslovom “Na trenutak smo vjerovali Lázáru da je Gyurcsány prisilio Orbana da se preseli u dvorac.”  Gyurcsányjev plan za stvaranje tzv. Vladine četvrti u blizini Zapadne stanice gdje su sva ministarstva, trenutno rasute u skupim zgradama u centru grada, postoji od ranije, a sve zato da bi se uredi mogli preseliti u moderne poslovne zgrade. Ideja se odbacila zbog nedostatka novaca. 

"Članovi Orbanove vlade do sada su trebali naučiti da je opasno izići s takvim bezobraznim lažima jer ih novinari uskoro mogu raskrinkati", piše komentator Hungarian Spectruma, i nastavlja:

"I što su učinili? Godine 1999. godine, za vrijeme prve vlade Orbana, donesena je odluka da premijerski ured premjesti u palaču Sándor, zgradu u ruševinama koja je između 1881. i 1945. služila kao premijerska rezidencija i ured. Sljedeći bi projekt bio rekonstrukcija bivšeg karmelićanskog samostana u susjedstvu kako bi se koristio za vladine urede. Dakle, Orbán planira barem petnaest godina premjestiti sebe i svoje ogromno osoblje u dvorac."

Andrej Plenković i Viktor Orban Svoj svome Top News Simbolika: Kip Franji postavili baš za posjet vladara Orbana

Obnova i preuređenje palače Sándor počela je u velikoj žurbi 1999. godine, a završila se 15. ožujka 2002. Orban je bio siguran da će pobijediti na izborima, koji su se održali između 7. i 21. travnja. Ankete su davale njegovom Fideszu 10% ispred socijalista. Ali on je izgubio, i svojim porazom njegov san o useljenju u raskošno obnovljenu palaču Sándor se srušio. Najviše što je mogao učiniti bilo je da održi svoj posljednji sastanak u palači.

Nakon izbora odlučeno je da se palača ne koristi kao ured za premijera. Umjesto toga, proglašena je uredom predsjednika. Nakon povratka Orbana na mjesto premijera, ljudi su se pitali hoće li izbaciti predsjednika da bi se dočepao palače Sándor, ali čini se da je shvatio da to ne bi bilo politički mudro. Čini se da je sada zadovoljan. 

Ponovno se aktualiziralo preseljenje Orbana u spomenutu palaču na Budimu u lipnju 2014. Samo za planiranje projekta vlada je izdvojila 1,4 milijarde forinti, što je oko 30.000.000 kuna. Nekoliko mjeseci kasnije Mađari su saznali da će 2016. biti izdvojeno oko 8,2 milijarde forinti ili oko 190.000.000 kuna, a u 2017. godini 5,8 milijardi forinta ili oko 134.000.000 kuna za obnovu zgrade.

Orban i Plenković Orban u Zagrebu Top News Stručnjaci objašnjavaju govor tijela Plenkovića i Orbana

U veljači prošle godine u Magyar Közlönyju (njihove Narodne novine) objavljeno je da će se osim toga, milijardu forinti potrošiti na umjetnička djela, pretpostavljalo se, za uređenje premijerskog dijela palače. Do veljače ove godine novine su govorile o ukupnom trošku od oko 20 milijardi forinti ili oko 460.000.000 kuna, što je više od izvornih 14 milijardi forinti, predviđenih u 2014. godini.

Jedan od problema s kojim se suočavaju arhitekti je da je karmelski klaustar povijesna građevina pod posebnom, vrlo strogom zaštitom. Ova zgrada nalazi se u četvrti Budimskog dvorca, koja je jedna od devet UNESCO-vih baština u Mađarskoj. Nisu dopuštene veće strukturne promjene koje mijenjaju vanjski izgled objekata. Pa ipak, prije nekoliko dana postalo je jasno da planovi Viktora Orbana uključuju balkon s pogledom na Dunav.  Sándor, ima terasu s prekrasnim pogledom na grad, koja se uvijek prikazuje posjetiteljima.

Stoga se Mađari pitaju kakva će biti sudbina čuvene palače sad kad se ispunio megalomanski premijerov san.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:30 27.Prosinac 2018.

    desničar koji uništava mađarsku