Top News
4420 prikaza

Medved skriva koliko je platio iće i piće za branitelje

Tomo Medved
Robert Anić (PIXSELL)
Očito ministar ne želi da se vidi taj trošak iako će ga prije ili poslije morati objaviti

Za izradu novog Zakona o braniteljima ministar Tomo Medved angažirao je čak 11 stručnih skupina, od kojih su neke imale i do 50 članova. Stotine predstavnika braniteljskih udruga, stručnjaka i službenika nisu radile u nekom državnom prostoru ili raštrkano po gradu.

Svi su bili smještani u hotelu Laguna u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, u širem centru grada. Svaka radna skupina je bila u hotelu po četiri dana, s osiguranom hranom, pićem, a oni koji su došli izvan Zagreba imali su i prenoćište. Direktor tog hotela je Ivan Sertić, rođak tajnika HDZ-ova Odbora za branitelje Jure Sertića. Jure Sertić je nekad bio i pomoćnik HDZ-ova ministra Jurja Njavre zadužen za branitelje. Više od 15 godina nije ga bilo na političkoj sceni, ali se vratio.

Andrej Plenković, Tomo Medved Zagrabio šakom Top News Klopka Medveda: Braniteljima više nego što možemo platiti

"Kako su u hotelu 45 dana bile smještene ukupno stotine osoba, jasno je da je trebalo raspisati javni natječaj za odabir najpovoljnije lokacije. Iznos koji je plaćen sigurno prelazi 200.000 kn. Ali ministar Medved je odabrao taj hotel, i to navodno upravo zbog svog prijateljstva sa Sertićem", kaže nam upućeni sugovornik.

Ministarstvu branitelja prije mjesec dana poslali smo upit za provjeru ove informacije. Pitali smo ih zašto je izabran hotel Laguna i je li bio javni natječaj? Koliki je bio ukupni trošak zakupa dvorana, hrane, pića, smještaja i ostalih troškova u hotelu Laguna? Koliko su dugo radile radne skupine smještene u hotelu i koliko je ljudi ukupno točno bilo uključeno?

Inače ažurni službenici za informiranje u Minsitarstvu branitelja koji reagiraju na objave i upite veoma brzo, u mjesec dana nam nisu dostavili baš nikakav odgovor. To je suprotno i Zakonu o pravima na pristup informacijama. Očito ministar ne želi da se vidi taj trošak iako će ga prije ili poslije morati objaviti ili će ga objaviti redovna godišnja revizija.

 | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Tek neslužbeno doznajemo da je navodno Medved pokušao skupiti ponude od planinarskih domova, lovačkih društava, pa čak i pitao ima li slobodnih prostora u državnim nekretninama. I onda nakon toga odlučio je da je najjeftinije da svi iz radnih skupina budu smješteni baš u hotelu Laguna kao najpovoljnijoj opciji.

No iako je teško povjerovati da je hotel povoljniji od planinarskog doma, činjenica je da natječaj nije raspisan da bi se na njega javili možda i drugi hoteli ili zakupodavci koji imaju uredske prostore. Zakon je već donesen, pa Medved nema razloga tajiti trošak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 1tomica2 15:37 31.Prosinac 2017.

    Potrosio dovoljno da jaganjci utihnu.