Top News
12102 prikaza

Umro je Slobodan Praljak!

Slobodan Praljak
Davor Višnjić/Pixsell/History
Umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane popio je otrov tijekom izricanja presude

Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Nizozemskoj. Tako javljaju mediji, dok u haškom sudu navode kako još nisu dobili tu informaciju. Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je Hini izvor blizak Praljku. Dopisnik Večernjaka Tomislav Krasnec objavio je na Twitteru da se uskoro očekuje i službeno obraćanja glasnogovornika ICTY-a kako bi priopćili da je Praljak umro.

Krasnec, također, javlja da je već otvorena istraga u sve što se dogodilo u sudnici tijekom izricanja presude.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Slobodan Praljak i Vladimir Šeks Režiser i ratnik Top News Praljak: Kontroverzni život generala umjetnika

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov, prenosi dalje Hina.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Odvjetnik s višegodišnjom haškom praksom Goran Mikuličić objasnio je za tportal kako je Slobodan Praljak mogao unijeti bočicu s otrovom u sudnicu te tko mu ga je mogao dostaviti u pritvor.

Kaže da postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, no ne tako detaljne da bi se otkrila bočica. 

Jadranko Prlić, Vladimir Šeks Strogo čuvano Top News Tajni CIA-ini dokumenti: "Prlić će dati Posavinu Srbima"

"Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi ih trebalo biti", pojasnio je Mikuličić za tportal.

Praljak je bočicu tako bez problema mogao u sudnicu unijeti u, recimo, cipeli.

Postavlja se pitanje tko mu je otrov dostavio u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu. Mikuličić kaže da svaki pritvorenik ima pravo na posjete i to rodbine, prijatelja, odvjetnika i novinara. U pritvor nitko osim odvjetnika ne može ući s torbom.

"Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donijeti bilo tko ako je riječ o objektu koji ne reagira na rentgenu i opet, ako nema indicija. Ako je doista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti", kazao je Mikuličić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 15:56 29.Studeni 2017.

    Kukavica kao i svaki drugi zlocinac...