Top News
1611 prikaza

Britanija pred kolapsom, možda ostanu bez premijerke

Britanska zastava
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Za njezin prijedlog sporazuma su bila 202, a protiv čak 432 zastupnika - što je rekordna razlika

Zastupnici u britanskom Parlamentu danas su glasovali o Brexit planu kojeg predlaže premijerka Theresa May, a kojeg je EU rekla da bi prihvatila.

Iako se već tjednima nagađalo da bi glasovanje moglo biti i više nego napeto, rijetko je tko prognozirao ovakav potop Mayinog plana.

Za sporazum su bila 202, a protiv čak 432 zastupnika - što je, piše CNN, rekordna razlika.

Jeremy Corbyn je odmah pokrenuo i temu novih izbora te izglasavanja nepovjerenja Theresi May.

S obzirom na razmjere poraza, May je potvrdila kako će dopustiti raspravu o izglasavanju nepovjerenja. Corbyn je na to rekao kako to slijedi već u srijedu.

May je također rekla kako će razgovarati sa svim stranama da vidi može li pronaći rezoluciju koja će biti prihvatljiva svima.

Nekoliko je scenarija koji se sada mogu odigrati - "no deal" Brexit, odlaganje Brexita, novi referendum ili potpuno povlačenje iz Brexita.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, tvitao je da ako "je dogovor nemoguć, nitko ne želi "no deal" Brexit, tko će onda napokon imati hrabrosti i reći koja je jedina pozitivna solucija", implicirajući na "otkazivanje" Brexita.

Opozicija, ali i mnogi Mayini suradnici, tvrde da je premijerka "previše dala" EU, te žele potpuno rezanje svih veza "preko noći" s minimalnom ekonomskom štetom po Britaniju.

Pitanje Irske je jedan od temeljnih problema dogovora jer ona želi zadržati "porozne" granice kakve su u EU, a to je teško moguće s obzirom da graniče sa Sjevernom Irskom, koja je dio Velike Britanije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je žaljenje radi raspleta situacije i "potiče UK da pojasni svoje namjere čim prije. Vrijeme vam je skoro pa isteklo".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:43 17.Siječanj 2019.

    SJEVERNA IRSKA I ŠKOTSKA ĆE SIGURNO OSTATI U EU.