Top News
4591 prikaza

Masakr u Teheranu: ISIL prvi put napao Iran

Napad na iranski parlament
1/5
Handout/REUTERS/PIXSELL
Okrutna teroristička organizacija po prvi je put napala na iranskom teritoriju

Bombaši samoubojice i naoružani napadači u srijedu ujutro su napali zgradu iranskog parlamenta i Mauzolej ajatolaha Homeinija, ubivši u svom dvostrukom terorističkom činu najmanje dvanaestero ljudi, objavili su iranski dužnosnici i mediji. 

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država (ISIL) koja je i objavila video na kojem se vide napadači u zgradi parlamenta i ozlijeđen muškarac na tlu.

Ovo je prvi napad u šijitskom Iranu za kojeg je ta radikalna sunitska skupina preuzela odgovornost.

Iran se bori protiv ISIL-a u susjednom Iraku i Siriji. 

Napadači prerušeni u žene probili su se kroz glavni ulaz u parlament u središnjem dijelu Teherana, otkrio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Mohamad Hosein Zofagar, a prenijela novinska agencija Tasnim.

"Jedan je ubijen dok je drugi detonirao svoj samoubilački pojas", rekao je zamjenik.

Oko pet sati nakon prvih izvještaja o napadu, iranske novinske agencije objavile su da je četvero napadača koji su napali parlament ubijeno i da je kriza okončana.

Teroristi su ubili najmanje 12 osoba, kazao je čelnik iranskog odjela za hitne situacije Pir-Hosein Kolivand, a prenijela državna televizija IRIB.

"Bio sam u parlamentu kad je došlo do pucnjave. Svi su bili šokirani i prestrašeni. Vidio sam dvojicu muškaraca kako nasumično pucaju", naglasio je jedan od novinara koji je htio ostati anoniman. 

Oko pola sata kasnije jedan je napadač otvorio vatru u Mauzoleju ajatolaha Homeinija i pritom ranio nekoliko osoba, javila je iranska televizijska postaja na engleskom jeziku Press TV.

Državna agencija IRNA prenijela je izjavu dužnosnika u mauzoleju koji je rekao da se napadač raznio bombom nakon što je pucao na ljude.

Agencija Mehr navodi da se bombom raznijela žena te da su još dva napadaća uhićena.

Poluslužbena novinska agencija Fars javlja da je bilo četvero napadača, od kojih su trojica pucala, a četvrti je aktivirao pojas s eksplozivom.

Navodno je uhićena još jedna "teroristička skupina" koja je planirala treći napad.

Ti su se napadi dogodili manje od mjesec dana nakon ponovnog izbora umjerenog predsjednika Hasana Rohanija koji je uvjerljivo pobijedio kandidate tvrdolinijaškog klera i Islamske revolucionarne garde koja je odgovorna za državnu sigurnost. 

"Atmosfera je napeta. Ovo je udarac za Rohanija. Kako je moguće da četiri naoružana muškarca uđu u parlament u kojem postoji stroga sigurnosna provjera", istaknuo je visoki dužnosnik koji je također želio ostati neimenovan.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dadi83 20:20 07.Lipanj 2017.

    nije mi zao ovo sto se napalo u iranu, balije na balije napadaju, dosta su napadali na neduzne kriscane, dan i danas napadaju, sve te balije iz citavog svijeta treba protejerati u bosnu, to su sve bakirovi prijatelji