Top News
57616 prikaza

Masakr: Pobili pleme koje se skrivalo od svijeta

Amazonski urođenici, plemena nisu nikad kontaktirala s civilizacijom
1/6
YouTube
Pleme nikada nije imalo dodir s civilizacijom, a sadašnje vlasti Brazila ih istrebljuju

Pripadnici plemena amazonskih Indijanaca mirno su uz rijeku skupljali jaja u jednom od izoliranih krajeva Amazone kad su naletjeli na tragače za zlatom. Federalni tužitelji u Brazilu pokrenuli su istragu povodom navodnog masakra nad desetak pripadnika plemena. Riječ je o zločinu kojim se pokazuje da su indijanske skupine u toj zemlji sve ugroženije. Brazilska agencija za urođenička pitanja, Funai, priopćila je da je ured glavnog državnog odvjetnika u državi Amazoni obavijestila o zločinu koji je počinjen uz granicu s Kolumbijom.

Jedan od dokaza koji su priložili je i ručno izrezbareno veslo tog plemena. Koordinatorica Funaija za dosad nekontaktirana i nedavno kontaktirana plemena Leila Silvia Burger Sotto-Maior objasnila je za Independent da su za zločin doznali iz jednog razgovora u gostionici u kojem su osumnjičeni opisivali zlodjelo. "Čak su se hvalili kako su raskomadali tijela i pobacali ih u rijeku." Tragači za zlatom su, rekla je, tvrdili da su "morali ubiti ili biti ubijeni", te da su se ubojstva dogodila prošlog mjeseca.

Amazonska prašuma Pluća svijeta Znanost Zbog soje ove godine posjekli u Amazoni sedminu površine RH

Službenici Funaija odmah su krenuli u razgovore po mjestima u tom kraju i potom predali slučaj policiji. "Mnoštvo je dokaza, ali to se treba još dokazati", kazala je. Tužitelj kojem su dodijelili slučaj Pablo Luz de Beltrand potvrdio je da je istraga krenula, ali nije mogao otkrivati detalje. Rekao je da se zločin navodno dogodio u Dolini Javari, drugom najvećem urođeničkom rezervatu u Brazilu, na krajnjem zapadu.

"Slijedimo tragove, ali ta područja su ogromna i pristup njima je težak. Ta plemena još nisu imala kontakt s civilizacijom, čak i Funai ima tek povremene podatke o njima. Zato je to težak zadatak i zato sve vladine institucije moraju raditi zajedno", kazao je. Rekao je i to da je ovo drugi ovakav slučaj na kojem radi ove godine. Ubojstva tih Indijanaca prvi put su ove godine prijavljena u veljači i taj slučaj još uvijek je otvoren. "Bilo je to prvi put da imamo ovakav slučaj u toj regiji. Nije da se ovakve stvari nisu događale i prije."

Globalna organizacija za zaštitu urođeničkih prava Survival International upozorila je da, s obzirom na to da su skupine takvih amazonskih plemena tako male, ovaj događaj mogao mi predstavljati uništenje znatnog postotka te izolirane etničke skupine. "Ako istraga potvrdi prijavu, to bi bio još jedan genocidni masakr kao direktna posljedica brazilske vlade da zaštiti izolirana plemena, nešto što je zajamčeno ustavom", kazala je Sarah Shenker, visoka dužnosnica u organizaciji.

Pod predsjednikom Brazila Michelom Temerom jako su smanjena financijska sredstva vlade namijenjena urođeničkim poslovima. Zato je Funai u travnju zatvorio pet od svojih 19 baza za promatranje i zaštitu izoliranih urođenika, a i inače je morao smanjiti svoje osoblje. Baze su bile namijenjene zaustavljanju drvosječa i rudara, te za komuniciranje s nedavno otkrivenim plemenima. Tri takve baze bile su u Dolini Javari, poznatoj i kao Kontaktnoj granici.

Vjeruje se da tamo još uvijek postoji više nikad kontaktiranih plemena nego igdje drugdje u svijetu. 20 od 103 nekontaktirana plemena u Brazilu nalaze se u toj dolini. Sotto-Maior je rekla da su problema imali i s prošlom vladom, ali ni blizu kao s aktualnom. Proračun Funaija za ovu godinu je samo oko pola milijuna dolara, što je tri i pol puta manje nego za 2014. "Što mi možemo učiniti s tim iznosom?", kazala je. Predsjednik Temer je u Brazilu jako nepopularan, njegov dolazak na vlast i rušenje vlade Dilme Roussef veliki dio svijeta smatra državnim udarom.

Ogroman šumski požar Pluća svijeta Znanost 5 alarmantnih podatka o požarima u Amazoni

Od moćnih poljoprivrednih, rančerskih i rudarskih lobija tražio je podršku za ekonomske promjene u parlamentu, kao i to da ga zaštite od istraga za korupciju. Prošlog mjeseca donji dom parlamenta glasao je da ga se poštedi sudskog postupka zbog korupcije na vrhovnom sudu, ali tek nakon što je Temer podijelio neke poslove i pristao na niz ustupaka, od kojih se mnogi odnose na dugotrajno krčenje šuma i pravilnike o vlasništvu nad zemljom.

Temerova odluka otvorila je rudarstvu ogroman prostor u Amazoni, što je naišlo na velike proteste u inozemstvu. Sud je njegovu odluku blokirao, vlada je priopćila da će odluku izmijeniti, ali u to mnogi ne vjeruju. Odluka g. Temera, koja je otvorila veliku rezervu u Amazoni u rudarstvu, potaknula je međunarodni nadoknadu. Nakon što je sudac blokirao uredbu, vlada je priopćila kako će revidirati svoju odluku, ali kritičari su oprezni.

Otkako su učestali sukobi oko zemlje u mnogim udaljenim područjima Brazila, na udaru nasilja našli su se ruralni radnici, urođeničke skupine i aktivisti. Do kraja srpnja pobijeno je više od 50 ljudi, dok je tijekom cijele 2016. u takvim sukobima ubijena 61 osoba. U nekim slučajevima optuživalo se za nasilje i agente vlade ili policije. Vlasti istražuju i jedan policijski prepad u Amazoni u kojem je pobijeno 10 aktivista.

U policijskoj akciji tada nije ozlijeđen niti jedan policajac. Aktivisti su zabrinuti zato što su tamošnje urođeničke skupine, posebno nikad kontaktirana plemena, najranjivija kad se razbuktaju sukobi. "Kad je njihova zemlja zaštićena, oni napreduju. Kad njihovu zemlju napadaju, njima prijeti da ih se istrijebi", kazala je Shenker.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.