Top News
2215 prikaza

Marija odlazi, a tko će Plenkiju preuzeti diplomaciju?

Marija Pejčinović Burić
Sandra Šimunović/PIXSELL
Aktualni premijer čvrsto drži ministre u šaci i kadrovira kako poželi, ali je pitanje kome će povjeriti iznimno važni resor

Informacije o nekoj rekonstrukciji Vlade koje u javnom prostoru nameću izvori iz vladajuće većine odmah nakon odabira Marije Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe pokušavaju umanjiti njezin uspjeh i uspjeh cijele Vlade. Uopće povezivati ministricu M. Pejčinović Burić s rekonstrukcijom Vlade nije ni fer prema njoj te je omalovažava. Ovo je postignuće Vlade i Hrvatske i na to možemo biti ponosni, a o tome tko će je zamijeniti, razgovarat ćemo kad dođe vrijeme. Isto tako, moguća rekonstrukcija ne mora biti vezana uz odlazak ministrice.

Možemo je obaviti bilo kada, ako smatramo da bude potrebno, što sada nije slučaj i o tome ne razmišljamo, komentirali su iz vrha vlade nagađanja da bi ispražnjeno mjesto ministrice vanjskih poslova moglo biti impuls za rekonstrukciju Vlade. U svakom slučaju, pred Banskim dvorima je kadrovska križaljka – morat će u relativno kratko vrijeme odlučiti tko će preuzeti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, piše Večernji list.

Tri glavna kandidata

No, kako kažu, o tome se dosad nije razgovaralo. Tri su imena o kojima se govori u javnosti, no ni za jedno nemamo ni neslužbenu potvrdu da su u ozbiljnijoj kombinaciji, pa čak ni da se o njima govori.  Marija Pejčinović Burić dužnost preuzima nešto ranije nego što je prvotno bilo najavljeno, 18. rujna, pa će odluku o tome trebati donijeti relativno uskoro. Osim toga, izuzetno važan moment u izboru nasljednika bit će činjenica da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. To je – nakon što je Hrvatska odradila niz velikih vanjskopolitičkih projekata poput sastanka Kina +16, predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom te Vijećem Europe – apsolutni prioritet. 

Marija Pejčinović Burić i Kolinda Grabar Kitarović Marija Pejčinović Top News Pamtimo je po oprostu duga mužu i sumnjivim projektima

Već se dugo nagađa da bi Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, mogla preuzeti MVEP. O njezinoj stručnosti sa svih strana – ali i iz svih stranaka – dolazile su samo pohvale. Zastupala je Hrvatsku u nizu postupaka na međunarodnim sudovima.

Andreja Metelko Zgombić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Tijekom 1992. bila je pomoćnica savjetnika predsjednika Republike za vanjsku politiku, a u Ministarstvo je došla 1994. Pet godina kasnije postaje načelnica Odjela za međunarodnopravne poslove, potom glavna pravna savjetnica Ministarstva, pomoćnica ministrice za europsko pravo te državna tajnica. Duboko je involvirana u pripremanje hrvatskog predsjedanja, i nju se često apostrofira kao osobu koja “drži” MVEP, piše Večernji list.

No Andreja Metelko Zgombić nije ni u jednoj stranci, dakle nije članica HDZ-a, a za predsjedanje bi trebalo pronaći nekoga tko ima izraženu političku dimenziju koju ona – opravdano – nema. Druga osoba, koja se tek počela spominjati, predstojnik je ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Sjajan je profesionalac, temeljit, ali sada je na jako važnoj funkciji, govore nam upućeni. Treća osoba – koja je već alergična na takve spomene – ministar je unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prilika za Davora?

On, kao i Andreja Metelko Zgombić, i ranije su bili u kombinacijama koje su kolale po kuloarima da bi mogli zamijeniti ministricu M. Pejčinović Burić, koje je odbacivao i koje se naposljetku i nisu dogodile. Je li sada prilika? Za razliku od Metelko Zgombić, Božinović ima političko iskustvo i političku težinu, a verziran je i u vanjskopolitičkim pitanjima. No s druge strane, Božinović vodi iznimno važan sektor, MUP, jako su zadovoljni njegovim radom, i usred je nekoliko iznimno važnih projekata.

Davor Božinović | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Vodi ulazak u Schengen koji neće biti riješen do rujna, započeo je modernizaciju policije te u Vladi nisu skloni tomu da odstupi s te funkcije. No postoje i špekulacije i mogućnost da se na neki način objedine ova dva resora pa da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku. Usto, to bi povuklo i pitanje smanjivanja Vlade. Smanjivanje broja ministarstava premijer Andrej Plenković već je spominjao, ali kao dugoročni put i želju da se u nekoj budućoj Vladi ide tim smjerom. Krenuti sada, u zadnjoj godini mandata, u taj posao bilo bi kontraproduktivno, usporilo bi odluke, onemogućilo donošenje zakona, dovelo bi do preklapanja nadležnosti i donijelo bi više štete nego koristi, kaže sugovornik Večernjaka iz vrha Vlade.

Zdravko Marić i Andrej Plenković Puko od umora Top News Mariću je puna kapa svega, još godinu i ide iz Vlade!

Dio ministara u Vladi veže se za razne afere, no s druge strane, ako se primijeti obrazac, premijer Plenković dosad je minimizirao optužbe i čvrsto stao i zaštitio sve svoje ministre koji su redom bili prozivani, poput ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Upitana jučer o svojoj poziciji u Vladi, kazala je kako se ne boji za svoju poziciju, dok je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako će premijer Plenković odlučiti tko mu je slaba karika. Plenković je i na sebe preuzimao napade, kao u slučaju Damira Krstičevića. Do zadnjeg je trena branio i Martinu Dalić te ju je iz Vlade ispratio lijepim riječima. Za sada čvrsto stoji i uz ministra Lovru Kuščevića, trenutačno najviše opterećenog aferama. Također, čak i u unutarstranačkim korelacijama, teško je zamisliti da bi Plenković dopustio da mu netko “izvana” kroji Vladu i smjenjuje ministre. Koliko će se to isplatiti na izborima, ostaje za vidjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 05:14 30.Lipanj 2019.

    koliko je bila aktivna to ministarstvo nam i netreba