Top News
1901 prikaza

Maletić zna brojati samo SDP-ove neuspjehe s EU fondovima

Andrej Plenković i Ivana Maletić
1/3
Robert Anić/Patrik Macek/Pixsell
Ivani Maletić bi ipak netko trebao prišapnuti da je bila Karamarkov kadar, Brkićeva miljenica i da se htjela kandidirati za predsjednicu HDZ-a

Taktika kojom se lukavi menadžeri rado služe u vođenju tvrtki ili organizacija vrlo je jednostavna. Kad im netko iz tima ide jako na živce maknu ga iz vidokruga tako da mu izmisle funkciju koja dobro zvuči i koja će biti forma bez sadržaja, i još mu povećaju plaću.

Sličnom taktikom poslužio se ovih dana i premijer Andrej Plenković i to već treći put kad je u pitanju Ivana Maletić. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je u četvrtak odlučila da kao kandidatkinju za člana Revizorskog suda Europske unije predloži eurozastupnicu HDZ-a Ivanu Maletić. Tako ju je automatski skinuo s izborne liste za EU parlament, na koju će uvrstiti svoje favorite, a Maletićki je ponudio radno mjesto koje ne može odbiti. U Revizorskom sudu u Luxembourgu, plaća će joj biti 20.000 eura. 

Ovakav manervar nimalo ne čudi ako se zna biografija ove odane Karamarkove desničarke koja se učlanila u HDZ tek 2012. godine kad je predsjednik HDZ-a postao Tomislav Karamarko. Danas 46-godišnja Šibenčanka studirala je ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i diplomirala 1997. godine. Odmah je dobila posao u Ministarstvu financija kako vježbenica, da bi dogurala do savjetnice. U rujnu 2004. godine postala je načelnica Odjela za poslove nacionalnog fonda

Brodski Stupnik: Plenković, Marić i Tolušić u obilasku Vindijine novootvorene farme purana Visoka politika Top News Kurve, droga, špijuni: Plenki je posmicao neprijatelje

U državnoj hijerarhiji zasjela je na najvišu poziciju 2005. godine, kad je postala pomoćnica ministra financija Ivana Šukera. On joj je dao definitivno najpoželjniju funkciju. Dobila je Upravu za izvršavanje državnog proračuna. Inače, glavni posao ove Uprave je dijeljenje novca korisnicima proračuna, na temelju njihovog zahtjeva. Narodski rečeno – bila je državni Djed Mraz koji  iz državne kase isplaćuje novac poreznih obveznika.

U to vrijeme Ivana Maletić još uvijek je bila nestranačka osoba. Bez ijednog dana rada u privatnom sektoru, ova ekonomska teoretičarka magistrirala je ekonomiju na EF u Zagrebu, a onda je postala predavačica i savjetnica za financijsko upravljanje na temu proračuna i reformi javnih financija, EU fondova i razvoja Postala je i zamjenica glavnog pregovarača u postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

No, kad je Tomislav Karamarko pučem svrgnuo Jadranku Kosor na čelu HDZ-a 2012. godine, Ivani je on bio toliko inspirativan da se odmah upisala u stranku. Tad se ponosno pohvalila da je pozive dobivala i prije, no:

"...kad se dogodio lom, kad se počelo pričati o slomu stranke, htjela sam biti dio novog tima koji se formirao, a koji je u prvi plan stavio znanje, rad i dobrobit domovine."

O Tomislavu Karamarku izražavala se samim biranim riječima. Za nju je on bio jednostavan, korektan, znao je što hoće, i svoju viziju 'će sad staviti na papir', govorila je tada. Karamarko je u njezinim očima bio veliki domoljub i još veći vizionar, pravi supermen:

"Na prvom mjestu mu je domovina, ima pogled uprt u budućnost. Posebno mi se sviđa to što nije htio kao oporba spavati i čekati da dođe na vlast. Čitavo se vrijeme u stranci radi, osnovani su odbori, rade se planovi, priprema program. Cilj je imati sve spremno kada dođemo na vlast”, govorila je ostrašćeno Ivana Maletić.

Takav odani kadar morao je od Karamarka dobiti i adekvatnu nagradu. Stoga ju je tadašnji predsjednik stranke uvrstio na četvrto mjesto HDZ-ove izborne liste za Europski parlament 2013. i 2014. godine. Kad je konačno otišla u Bruxselles, postala je tamo članica mnogih odbora, od onih za regionalni razvoj, monetarnu politiku, zapošljavanje, socijalna pitanja, poljoprivredu, ribarstvo, transport, turizam....

Ambiciozna, energična i rubno logoreična, Ivana Maletić specijalizirala se tako za kritiziranje hrvatske Vlade u vrijeme Zorana Milanovića zbog, kako je rekla, slabog povlačenja sredstava iz EU fondova u Hrvatsku.

"Ne mogu se marketinškim aktivnostima povlačiti europski novci, ne mogu se provoditi projekti, ne može se postići gospodarski rast i razvoj" žestila se Maletić na Zoku. No nije ga samo kritizirala zbog financija, nego i zbog povišice plaća za liječnike, ali i zbog politike prema migrantima:

Ivana Maletić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

"Milanović nije domoljub. Domoljubi ne rade to što on radi. Problem izbjeglica je eskalirao i Vlada je pokazala i na ovom pitanju da reagira ad hoc i ne koristi nikakve kreditirane analize i modele i zato upada u ove situacije", govorila je u trenutku kad smo bili u Europi proglašeni jednom od zemalja koja je najhumanije postupila prema migrantima.

Maletićkin vizionar s pogledom uprtim u budućnost pobijedio na izborima 2016. godine. Karamarko i HDZ i njhovi koalicijski jataci s krajnje desnice sastavili su kiborg-Vladu s Mostom, na čijem je čelu bio povratnik iz Kanade Tim Orešković. Karamarkova Vlada ostat će upisana u povijesti nove Hrvatske kao najneuspješnija vlada ikada, koja se raspala samo šest mjeseci kasnije i zbog koje su se morali raspisivati novi, izvanredni izbori. Ostat će upamćena i po tome što su u vrijeme Karamarka Hrvatskom marširali crnokošuljaši i s uzdignutom desnicom vikali 'Za dom spremni', pokušavajući rušiti instituciju za institucijom. Srećom sve je kratko potrajalo, inače bi danas vjerojatno bili tamo gdje je Orbanova Mađarska.

Maletić je dala svoj obol Karamarku i HDZ-u. Bila je autorica gospodarskog programa i sudjelovala je u pregovorima HDZ-a i Mosta u formiranju vladajuće koalicije s Božom Petrovim. A onda kad je Karamarko morao odstupiti zbog afere 'Savjetnica' na čelo HDZ-a je došao Andrej Plenković. Ni njegova Vlada nije se pokazala bog zna kako uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, no Maletić se više nije oglašavala. Imala je čak ambiciju kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, nakon Karamarkove smjene, a za nju se silno zauzimao čovjek iz vječite sjene - Milijan Brkić.

Srećom, sedirao ju je Plenković pa je i sama zaključila da još nije došlo vrijeme da sjedne na čelo stranke. Kad je postao premijer, Plenković ju je još jednom sedirao tako što joj je ponudio da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja, ali je bio siguran da se to Karamarkovoj ekonomskoj stručnjakinji neće dopasti. Povratak u Bruxelles Maletić je tada objasnila:

"Bilo bi neprihvatljivo da s pozicije potpredsjednice bez resora koordiniram kolege koji vode svoja ministarstva". Mislila je pri tom na ministra financija Zdravka Marića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zapravo jedine ministre u Vladi koji doista suvereno vladaju svojim resorima.

Antonio Tajani i Andrej Plenković Tajani Top News HDZ-ov prijatelj zaziva NDH i talijansku Dalmaciju

A onda se još k tome iz Bruxsellesa oglasila i Plenkoviću poručila da mora "hrabro proći kroz dolinu političke smrti i provesti reforme koje vode u rast i prosperitet". 

I ovih dana, baš kao i prije tri godine, premijer Plenković riješio se Ivane Maletić. Gurnuo ju je u Europski revizorski sud. Zvuči dobro, no to je ipak samo neovisni vanjski revizor EU-a i nema zakonske ovlasti, nego je savjetodavno tijelo koje samo kontrolira kako se troše sredstva iz EU fondova. 

Kad su ju u petak novinari HTV-a pitali je li to signal da ju se vrh HDZ-a želi riješiti, neuništiva Maletić je rekla:

"To mjesto je toliko važno, na njega morate stavljati ljude u koje možete imati povjerenja - da mogu odraditi važan posao pozicioniranja Republike Hrvatske. To je velika promocija, čast i povjerenje".

Možda bi Ivani Maletić ipak netko trebao prišapnuti da je nekoć bila Karamarkov kadar, pa Brkićeva miljenica, a onda i Plenkovićeva konkurencija na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. I trebalo bi joj biti jasno da je njezinim odlaskom iz EU-parlamenta Plenković također zadovoljan. Kao pravi menadžer, maknuo ju je iz vidokruga, izmislio joj je funkciju koja dobro zvuči, a i plaća je velika. I, što je najvažnije, ne ide izravno iz džepova hrvatskih poreznih obveznika. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 14:28 23.Veljača 2019.

    NISAM ČUO DA JE ŠTO U EU NAPRAVILA ZA LIJEPU NAŠU. VJEROJATNO MOJ PROPUST.

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 08:35 23.Veljača 2019.

    ljudima koji nisu stranački opredjeljeni Maletič isto kao i Glavak od njihovog pričanja ljudima krene na povračanje.