Top News
54373 prikaza

Luksuzni život Slobine udovice - Putin joj dao sve

Slobodan Milošević i Mira Marković
REUTERS
Nakon sloma Miloševićevog režima, utočište je pronašla u naručju majke Rusije, a ovih dana je u Beogradu dobila kaznu zatvora

Mirjana Marković, udovica zloglasnog diktatora i zločinca Slobodana Miloševića, prije samo nekoliko dana je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja tijekom dodjele jednog stana u Beogradu. Kome i zašto je dodijeljen stan je manje bitno za ovu priču, ali puno je važnije da je čitav proces trajao čitavih 15 godina. Cijelo to vrijeme Mirjana živi u luksuznom dijelu Moskve, uživajući u političkom azilu. Ona je, naime, pobjegla iz Srbije nedugo prije ubojstva premijera Zorana Đinđića. 

S vremena na vrijeme bi se pojavila u srpskim medijima, najčešće da bi pričala o nekakvim montiranim i politički motiviranim procesima, ali sve to radi sa sigurne udaljenosti iz majke Rusije. Čak i kad su stan i zemljište njene kćeri ponuđeni na javnoj aukciji zbog neplaćanja dugova, Mirjana je iz Moskve govorila da su im na prijevaru uzeli stan. Kad se javnost zapitala kako Miloševićeva kći, bez ozbiljnijeg radnog iskustva ima u svom vlasništvu stanove vrijedne stotine tisuća eura, nitko nije ponudio konkretno pojašnjenje.

Air Serbia Regija leti Ekonomix Propast arapskog sna na Savi - Etihad odlazi?

Kad su srpski mediji postavili pitanje kako Slobina udovica živi od 620 dolara mjesečno, koliko iznosi njena mirovina, njen prijatelj Dragan Antić kazao je da ona samo racionalno raspolaže novcem. 

"Mira je skromna žena. Pa što vi mislite, da njoj treba novac za šoping? To su sve gluposti", kazao je Antić te dodao da ona ne plaća čak ni stanarinu, iako ne živi u svojoj nekretnini. "Kakav stan? Pa nije to njena kuća. A čija je, pitajte Putina", izjavio je on.

Ponajviše zbog toga su i danas aktualne optužbe da su Miloševićevi opljačkali puste milijune tijekom ekonomskih sankcija i ratova devedesetih godina. Sudeći prema javno dostupnim informacijama, glavni i odgovorni za sve to bio je Marko Milošević, često nasilni Slobin sin.

Marko bi u Bugarskoj potpuno legalno kupovao ogromne količine cigareta koje bi na ulasku u Srbiju magično postale "namještaj za izvoz" i tako nestajale među papirologijom. Cigarete bi zatim preprodavali na crnom tržištu i zarađivali ogromne milijune.

Nekadašnji šef srpske carine Mihalj Kertes je u dugotrajnim procesima osuđen na tri godine zatvora zbog ilegalnog iznošenja novca u inozemstvo, a on se branio govoreći da su tako kupovali gorivo i opremu za Srbiju koja je u to vrijeme bila pod sankcijama.

Vojislav Šešelj Bivši suradnici Top News Šešeljeva hobotnica - Oni čuvaju zločinca od svake kazne

Takav šverc je bio iznimno opasan čega su bili svi svjesni. A posebno kad je u drugoj polovici ubijen Radovan Stojičić Badža, jedan od najopasnijih policajaca i kriminalaca tadašnje Jugoslavije. Ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima u jednom restoranu i to dok je obnašao dužnost ministra policije. Za njega se znalo da je odlično povezan s raznim kriminalnim elementima, a pričalo se da je specijalac za šverc cigaretama i to kao osoba od Miloševićevog najvećeg povjerenja.

Kad se vidjelo da je u Jugoslaviji vrag odnio šalu i da je samo pitanje dana kad će Đinđić i Koštunica ukloniti Miloševića, Slobo i kompanija su krenuli u zametanje tragova. Tako je u travnju 2000. godine ubijen šef Jugoslavenskog aerotransporta Živorad Petrović, zadužen za iznošenje novca iz zemlje koji je i mogao prokazati kako su Miloševići skrivali novac od šverca. Tek nekoliko mjeseci kasnije počeli su masovni prosvjedi i Milošević je izgubio vlast.

Njegova obitelj se danas skriva diljem svijeta. Sin Marko, prema pisanju srpskih medija, radi po državama bivšeg Sovjetskog saveza. Nikome nije potpuno jasno što radi tamo, ali čini se da mu ne ide loše.

Kći Marija živi u Crnoj Gori i tamošnje pravosuđe je štiti od izručenja Srbiji koja je tereti zbog pucanja iz pištolja tijekom Slobinog privođenja. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar azrael
    azrael 05:59 30.Lipanj 2018.

    "putin joj dao sve" zato što je to dobro platila sa ukradenim milijardama.

  • Avatar azrael
    azrael 05:58 30.Lipanj 2018.

    "dao joj putin sve" zato što je to dobro platila sa ukradenim milijardama.

  • stranac1971 21:13 29.Lipanj 2018.

    recimmo istinu Milosevic sa bracom konzulom sinom nakrali novac iz srbije jer Milosevic vec davno prije rata u grckoj imao 165 milijuna vrijednu nekretninu a i sada jos odlazi novac iz srbije za tu zenu kojaa svoga muza i srbiju unistila