Top News
14517 prikaza

Luđaci: "Dali su mi da pojedem svoju bebu"

Jezidi
Youtube
Islamska država konstatno pomiče granice poimanja zvjerskog ponašanja

Vian Dakhil, zastupnica u iračkom parlamentu, godinama prenosi svjedočanstva Jezida koji su imali tu nesreću da se nađu u zatočeništvu Islamske države. U razgovoru za egipatski Extra News ispričala je: "Jedna od žena koju smo oslobodili od Islamske države, pričala je kako je u podrumu provela tri dana bez hrane i vode. Donijeli su joj tanjur riže i malo mesa što je ona pojela zato što je bila gladna. Kad je završila rekli su joj da su skuhali njenog jednogodišnjeg sina i stavili ga u njenu hranu", prenosi Independent.

Prenijela je ona još jedno svjedočanstvo njene sunarodnjakinje: "Jedna od otetih djevojaka pričala je da su oteli njenih šest sestara. Desetogodišnju sestru su silovali do smrti pred ocem i sestrama".

Sve to samo je dio zvjerstava ISIL-a prema Jezidima, a prema nekim procjenama, od gotovo 10.000 zarobljenih Jezida prije dvije godine, ubijeno ih je više od tri tisuće. Iračke vlasti objavile su slom Islamske države, ali što nakon mira? 

Kako procesuirati barem dio zločina koje su počinili njihovi pripadnici? Centar za pravdu i odgovornost, nevladina organizacija fokusirana na pomaganje žrtvama individualnih zločina u ratnim sukobima, odlučna je dovesti barem neke ISIL-ovce pred lice pravde. "U Iraku se fokusiramo na uspostavljanje pojedinačne kriminalne odgovornosti na najvišim razinama upravljanja Islamske države", ispričao je Bill Wiley za BBC. On i njegov tim istražitelja marljivo rade na prikupljanju dokaza, kronologiji zločina i svim relevantnim informacijama o zločinima Islamske države nad jezidima. Jezidi su manjinska vjerska skupina u Iraku i Siriji, a ISIL ih tretira kao nevjernike i roblje.

Islamska država zarobila je mnoge jezide prije dvije godine kada je iračka vojska pobjegla pred džihadistima. Tada su bili na vrhuncu moći. Nedugo nakon toga objavljene su i snimke pripadnika ISIL-a dok raspravljaju o tome tko će i kakvu ropkinju kupiti te po kakvoj cijeni.  Wiley kaže da su razgovarali sa silovanim ženama, neke od počinitelja su već identificirali, ali problem ostaje velik broj još uvijek zatočenih žena. "Riječ je o ženama koje su u zarobljeništvu dvije godine. Mnoge su silovane stotinama puta", zaključio je Wiley.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.