Top News
6276 prikaza

Lovačke veze najpodobnije ravnateljice u Hrvatskoj

Nella Slavica
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Vlasnica dviju stranačkih iskaznica, i to vladajućih stranaka, ne treba se brinuti za svoj posao

Šefovi nacionalnih parkova trebali bi biti ljudi bez ikakvih mrlja na svojoj prošlosti zato što je, barem prema nekakvom laičkom shvaćanju stvari, ta pozicija dovoljno udaljena od političkih centara moći da ne postoji interes za postavljanje politički podobnih kadrova. Međutim, Nella Slavica, nova šefica Nacionalnog parka Krka vuče za sobom nekoliko tajni. A budući da nije htjela odgovoriti na neka goruća pitanja sve više je špekulacija o razlozima njenog imenovanja. 

Kao vlasnica dvije stranačke iskaznice, HDZ-ove i HNS-ove, diplomiranoj ekonomistici bez magistarske titule, sada se suočava s optužbama da je dobar dio svoje koncepcije razvoja parka jednostavno - prepisala

"Gotovo je nevjerojatno da hrvatsku javnost nadležni ministri Ćorić i Kuščević uvjeravaju u stručnost izabrane ravnateljice i pritom prešućuju da gotovo cijelu Koncepciju tvore doslovno loše prepisani opći akti i planski dokumenti. Njezina “vizija”, stožerna misao koja vodi u promišljanje razvoja NP Krka, koju je nova ravnateljica integrirala u svoju Koncepciju, doslovno je prepisana iz Plana upravljanja (14. stranica), a dokument iz kojega je prepisana datira iz 2011. godine! To je također vidljivo iz rečenice na 3. stranici, da je “Nacionalni park Krka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, odnosno, doslovce prepisana rečenica iz dokumenta koji datira iz vremena kada se nadležno ministarstvo tako i zvalo. Danas nosi naziv, kao što znamo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike", kaže dr. sc. Ljiljana Zmijanović za Večernji list.

Nella Slavica | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Podsjećanja radi, riječ o jedinoj doktorici znanosti na natječaju za dužnost ravnatelja. Osim toga, ima 12 godina radnog iskustva u nacionalnom parku, objavljene radove na temu zaštićenih područja i, povrh svega, nezaposlena je braniteljica iz Domovinskog rata. Na papiru je ona savršena kandidatkinja i to po svim mjerilima. Teorije upravljanja poduzećima govore da je gotovo uvijek bolje zapošljavati interne kadrove nego dovoditi nekoga izvana, a hrvatski zakoni kažu da branitelji imaju prednost pri zapošljavanju. Ona je već podnijela i tužbu Upravnom sudu u Splitu gdje traži poništenje rješenja, ali Slavicu ništa od toga ne brine. 

“Plan upravljanja donosi se za razdoblje od 10 godina i jedan je od temeljnih dokumenata za upravljanje zaštićenim područjem, te upit gospođe Ljiljane Zmijanović samo govori o nepoznavanju materije i hvatanju za svaku riječ i slovo, a kako bi se izvršio pritisak na pravosuđe i javnost. Naime, upravo “Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH“ je u trenutku donošenja Plana upravljanja bilo za njega nadležno. Da objasnim, Plan upravljanja strateški je dugoročni dokument koji bez suvišnih detalja razrađuje temeljne ciljeve upravljanja Nacionalnim parkom “Krka” te kroz akcijske planove, koji su usklađeni s vizijom, misijom, politikom i općom strategijom, daje osnovne naznake njegove provedbe”, rekla je Nella Slavica u razgovoru za Večernji list.

Nella Slavica | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nakon Slavičine pobjede na natječaju, pojavile su se čak i priče da je došla na tu poziciju zbog lovačkih veza. Kako je to opisao portal Šibenski.hr: "Šef šibensko-kninskog županijskog HDZ-a Nediljko Dujić je i predsjednik Županijskog lovačkog saveza, a Nellin otac je strastveni lovac i njegov kompanjon u lovu." Osobi s dvije stranačke iskaznice teško može izmaći bilo kakav posao gdje postoje i natruhe potrebe za podobnošću. A iskaznica obiju stranaka na vlasti ju, pomalo sarkastično je netko primijetio, čini najpodobnijom osobom u Hrvatskoj. 

Slavica nije ni zasjela kako treba u ravnateljsku fotelju i već je stala na žulj ministarstvu turizma i turističkim vodičima. Od početka iduće godine turiste po NP Krka mogu voditi samo vodiči s položenim stručnim ispitom i to po posebnom programu na Veleučilištu u Šibeniku. Kasnije će Slavica govoriti da je riječ o odluci njenog prethodnika Krešimira Šakića, a početkom ovog tjedna je rekla da je ta odluka već povučena. Kako je Šakić uspio progurati odluku za koju je čak i ministarstvo turizma reklo da nije u skladu s hrvatskim zakonima? "Mišljenja smo da se najavljeno obrazovanje za turističke vodiče koje organizira Javna ustanova NP Krka može prihvatiti samo kao neobavezno ali nikako kao uvjet. Osim što ne bi bilo sukladno odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, predstavljalo bi i trošak za turističke vodiče", rekli su u Ministarstvu turizma.

Svaka buduća interakcija s Veleučilištem bit će posebno pod povećalom javnosti zato što je Slavica njihova diplomantica, a i vodila je Studentski centar Veleučilišta prije dolaska na čelno mjesto NP Krka. 

Pravna bitka za fotelju tek je na svom početku, ali čini se da je pobjednica već odlučena.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • condorgrab 13:58 04.Travanj 2019.

    Dakle ta nema niti ekonomski fakultet nego je završila nekakvo "Veleučilište" gdje platiš svaku godinu i na kraju dobiješ to što si platio.