Top News
2458 prikaza

Lokalni će šerifi moći trošiti baš kako žele

Ministar Lovro Kuščević
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Svojim 'lex šerifom' HDZ je odlučio pojačati svoje vojnike na terenu, vijećnici neće moći ništa

Kroz ove izmjene zakona pokazuje se politički primitivizam i želja da autoritarni lokalni političari kontroliraju apsolutno sve na lokalnoj i županijskoj razini. Ocjena je to profesora javne uprave Ivana Koprića o dugoočekivanim izmjenama Zakona o lokalnoj upravi.

HDZ je odmah nakon lokalnih izbora najavio kako će spriječiti da gradonačelnici, načelnici i župani padaju ako im se jednom godišnje ne izglasa proračun. Ministar uprave Lovro Kuščević kaže da su tako spriječili izbore u barem 150 lokalnih sredina od njih 556, ali činjenica je da je zakon ipak dao veliku moć izabranim čelnicima u odnosu na lokalna vijeća i županijske skupštine. Nisu prošle niti ideje da im se mandat ograniči.

Ovakav zakon svakako će olakšati situaciju Milanu Bandiću, koji je partner HDZ-u, brojnim HDZ-ovim čelnicima, ali primjerice i Vojku Obersnelu iz SDP-a, kojem je oporba formirala većinu u skupštini. Iako je većina u vijeću ili skupštini protiv proračuna koji predlaže lokalni čelnik, ako ga odbiju, maknut će sami sebi fotelju. Čelnik ostaje, a oni trebaju na nove izbore. Tek ako i novo vijeće ne izglasa proračun, onda i jedni i drugi idu na izbore.

Kolaž Plenković, Štromar i Božinović Plenkijev izbor Top News Novi ministri: Bogataši s imovinom po Crnoj Gori

"Ako imaju većinu, mogu izglasati amandmane i potpuno prekrojiti proračun po svojim željama, koje onda načelnici, župani i gradonačelnici moraju izvršiti", obrazlažu u Ministarstvu uprave.

Samo, a što ako lokalni čelnik bude bojkotirao zadane projekte od predstavničkog tijela te i dalje bude gurao svoje? Ništa, za njega nema nikakvih sankcija, što samo govori koliku će moć imati. Takav tihi bojkot čak mu je isplativiji jer u slučaju da povuče proračun jer mu ga je većina prekrojila, onda bi on morao isto ići na nove izbore. Zakon mu samo propisuje da predloženi proračun mora biti realan, ali što je realno a što nerealno? Nema kriterija koji to određuje.

Osim toga, Koprić je upozorio da će sad lokalni čelnici, a ne vijeća, moći imenovati i čelnike gradskih ustanova i slično, što će im dodatno ojačati poziciju.

Na kraju, s takvim zakonskim uvjetima uz postojeće, lokalni šerif može za vratom imati istrage Uskoka, trošiti kako želi i suprotno odlukama vijeća, a osim neprovedivog referenduma, nema instrumenata za razrješenje. U Ministarstvu uprave ipak najavljuju da će sve sugestije poslušati, pa da će do konačnog prijedloga vidjeti koje se mogu prihvatiti. Ali čini se da lokalni čelnici ipak mogu mirno spavati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:57 26.Rujan 2017.

    treba ukinuti općine