Top News
11044 prikaza

"Ljudski izrod" - uvrede za atašea Crne Gore zbog Oluje

Ivan Mašulović
Screenshot Youtube
Ivan Mašulović, pukovnik vojske Crne Gore i vojni izaslanik u Hrvatskoj meta je oštrih napada i uvreda u domovini

Crnogorci ne mogu oprostiti svom vojnom atašeu u Hrvatskoj, pukovniku Ivanu Mašuloviću, što je bio u Kninu na proslavi obljetnice akcije Oluja. U protekla tri dana objavljeno je niz tekstova i razgovora s njegovim rođacima i javnim osobama i gotovo se natječu tko će više izvrijeđati svog vojnog predstavnika u Hrvatskoj.

Na portalu kurir.rs objavljeno je nekoliko tekstova, a na naslovnici tiskanog izdanja Mašulovića su nazvali 'ljudskom rđom'. Ovdje su dijelovi objavljenih razgovora s pukovnikovom rodbinom, susjedima, ali i političarima iz Srbije, te reakcija Ministarstva obrane Crne Gore:

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Opet lupa Top News Kako je Vučić postao najveći mrzitelj Hrvatske?

Novinari su otišli u selo Praga nedaleko Nikšića, u rodno mjesto pukovnika Mašulovića, koji je bio oficir Vojske Crne Gore. Kako piše portal, njegovi rođaci nisu bili raspoloženi za razgovor. Kratko su odgovorili: "Svi ćemo doći pred Božji sud!"

Sumještanin Radovan Gezović, njegov susjed ga je čak usporedio sa Sekulom Drljevićem, crnogorskim pravnikom koji je počeo političku karijeru kao zagriženi velikosrbin, zatim pobornik crnogorske neovisnosti, da bi zatim krenuo u borbu za nezavisnu Crnu Goru od srpske okupacije. Gezović je rekao:

"Ivan je stao uz bok Sekule Drljevića koga je uz svoje skute privio Ante Pavelić, a danas imamo našeg plemenika Mašulovića koji je stao uz ratnog zločinca Antu Gotovinu. Ovo je velika bruka i sramota za cijelo naše pleme, nisam vjerovao da će to napraviti sin Luke Mašulovića."

Nastavio je:

"Isti ti krvnici zvjerski su ubili vojnike JNA iz Nikšića i Šavnika u zloglasnoj "Lori", a da Crna Gora nikad njima počast nije održala. Ne znam da li će se ikad naša država moći oprati i uspraviti zbog nepočinstava režima u Podgorici."

I pjesnik i akademik Matija Bećković iznenađen je odlukom Mašulovića da ide u Knin:

"Da sam juče umro, ne bih znao da ima takvih Mašulovića", rekao je Bećković za Kurir.

Kako piše Kurir, pukovnik Ivan Mašulović bio je "na sramnoj proslavi godišnjice najvećeg etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata". Kako kažu, skandal je tim veći jer je Mašulović stajao ispod, kako kažu, ustaške zastave na kojoj je pisalo 'Za dom spremni', a snimka crnogorskog oficira je skandalizirala i razbjesnila i Crnu Goru i Srbiju. 

Kako pišu, Mašulovića je odškolovala Republika Srbija jer je studirao na Višoj školi unutarnjih poslova u Zemunu i živio u glavnom gradu Srbije, a on je "sudjelovao a proslavi protjerivanja oko 250.000 Srba iz Hrvatske i ubojstvo njih 2.000".

Hrvatska vojska na Plitvicama Oluja Top News Pala Krajina: "Uništila nas je ustaška neman..."

Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Republike Srbije, kako je rekao, nije mogao sebi objasniti što je tamo radio crnogorski oficir. 

"Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci", odbrusio je Dačić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je Mašulović morao pronaći način da ne ode u Knin iako su i Hrvatska i Crna Gora u NATO-u.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Mašulović preslika službene crnogorske politike, odnosno politike predsjednika Mile Đukanovića. 

I Anđelković spominje Sekulu Drljevića:

"Milo se na neki način ponaša ko Sekula Drljević, vođa crnogorskih ustaša iz vremena Drugog svjetskog rata koji smatraju Hrvate mnogo bližim nego Srbe, što je paradoks s obzirom na srpsko-crnogorske korijene. Tom gestom Crna Gora na neki način negira i vlastitu povijest i čast i moral, vrijeđa sebe kao što vrijeđa nas", rekao je. 

Opozicijski Demokratski front najavio je da će zbog ovog skandala tražiti hitnu sjednicu Skupštine Crne Gore.

Istovremeno crnogorsko Ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem su napisali da je "vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović u Kninu boravi na poziv domaćina u skladu s uobičajenim diplomatskim protokolom, a „ne da bi proslavljao nečije pobede ili poraze“.

Dodali su da Crna Gora ne želi nikad više voditi tuđe ratove, već da je okrenuta svom razvoju, napretku i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju... Takav odnos Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO.

Oglasio se i Mašulovićev otac. Za nedeljnik.rs je morao pravdati sina:

"Moj sin Ivan nije slavio 'Oluju', već je tamo morao da bude po protokolu. Hajka koja se digla na njega i našu porodicu nema uporište, jer iza nas stoji država Crna Gora. Žalimo srpske žrtve, ali da on nije bio tamo, našao bi se neko drugi. I šta onda", rekao je 77- godišnji Luka Mašulović i dodao: 

"Nije moj Ivan jedini koji se obreo na tom skupu, jer su se tamo našli vojni predstavnici 52 države koje imaju ambasade u Hrvatskoj, a pored Crne Gore, ima i drugih iz regije pa se na njih nije podigla ovolika graja. On je u Zagrebu po odluci Vlade Crne Gore, i točka! Dobio je naređenje svoje države i dosljedno ga sproveo. A sve drugo bila bi izdaja interesa Crne Gore", rekao je Ivanov otac.

Izraelski F16 iznad Knina Obljetnica Top News Izraelski Gromovi slave Oluju iznad Knina

Na pitanje da li se čuo sa sinom nakon žestoke reakcije jednog dijela javnosti, Luka kaže da je i da je razgovor tekao uobičajeno.

"Rekao mi je da ga napadaju oni koji hoće da ruše državu Crnu Goru. Pa da li je to moguće? To me je pitao. Ostao sam nijem, jer znam da dio opozicije koji je spremao državni udar sada od njega i mene brani Crnu Goru! Ivan živi u Zagrebu, dio je društva naših susjeda i to se mora poštovati. Bile su ratne devedesete, ostale su mnoge rane koje bole. Možda ove diplomatske najviše", kaže otac Luka Mašulović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ylber 12:20 08.Kolovoz 2018.

    "Crnogorci ne mogu oprostiti svom vojnom atašeu u Hrvatskoj..." Nijedna od citiranih kreatura nijesu crnogorci!

  • Avatar Sarlitina
    Sarlitina 01:44 08.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • ruzica 22:49 07.Kolovoz 2018.

    Bolestan tip, trebao bi ici na zatvorsku psihijtriju, agresivan i opasan, koji ne vlada sobom.