Top News
1799 prikaza

Liberali uvjereni: Stvara se nova snaga u oporbi

Susret liberala u Amsterdamu
1/2
Facebook/GLAS
Na kongresu europskih liberala, čini se, dogovoreno je preslagivanje snaga u oporbi

Dvije mlade hrvatske stranke ušle su u veliku europsku organizaciju liberalnih stranaka ALDE. Na nedavno održanom kongresu europskih liberala u Amsterdamu GLAS i Pametno primljeni su u članstvo te grupacije stranaka.

Stvara li to mogućnosti za njihovu bližu i bolju suradnju? Što to znači za oporbu u Hrvatskoj, koju predvodi trenutno među sobom posvađani SDP na čelu s Davorom Bernardićem, koji stranku ni članove ne uspijeva održati na okupu?

Nekakvu formalniju suradnju, bilo na lokalnoj, bilo na nacionalnoj razini još uvijek tek usput spominju. 

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a i nesuđena gradonačelnica Zagreba, u razgovoru za Express.hr kaže:

"Razgovarali smo o mogućnosti okupljanja onih stranaka koje dosljedno zastupaju liberalne vrijednosti u Hrvatskoj, a to su definitivno GLAS, Pametno i IDS. U prvom planu nam je sadržaj kojim želimo ispuniti ispražnjeni i rasjepkani prostor liberalnog građanskog centra o čemu će biti riječi na Liberalnom forumu u subotu 9.12., nakon čega će se pod pokroviteljstvom stranke Pametno organizirati i slična konferencija u Splitu. Na sastanku s predsjednikom ALDE-a naišli smo na snažnu političku podršku našem zajedničkom projektu i nadam se da bi se ta suradnja mogla ostvariti i u idućim izbornim ciklusima u Hrvatskoj. Atmosfera među strankama je dobra, a na nama je da dalje gradimo međusobno povjerenje i političku platformu koja će ponuditi konkretna rješenja građanima Hrvatske"

Ivan Vrdoljak HNS-ovo vrludanje Top News Anki pored 'prijatelja' neprijatelji nisu ni trebali

Slično nam je ispričala i predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak:

"Uvijek smo zainteresirani za suradnju s grupacijama koje dijele naša razmišljanja, ne samo opće ljudske vrijednosti već i razmišljanja o tome kako treba upravljati ovom državom jer nas je način na koji su nas vodili proteklih 25+ godina doveo na začelje Europe i tome treba stati na kraj. Hoćemo li i na koji način, na kojim razinama, surađivati ostaje otvoreno za razgovore."

Možda i najkonkretniji bio je europarlamentarac Jozo Radoš koji nam je kazao da liberalne stranke mogu postati važni faktori u oporbi:

"GLAS, IDS i Pametno mogu zauzeti važan politički prostor s vrlo jasnim liberalnim programima, političkom retorikom zasnovanom na argumentima, a ne na populizmu. Ove tri stranke mogu biti jedan jako važan faktor hrvatske politike."

Boris Miletić Miletić Top News 'Istra nije Katalonija, mi samo želimo svoj novac'

Liberalne ideje, uvjetno govoreći, ne uživaju pretjeranu popularnost u određenom dijelu našeg društva. Privatizacija je postala gotovo kletva u hrvatskom jeziku, a poduzetnik je često pogrdna osobina. Postavlja se pitanje kako će se s time boriti liberalne stranke u Hrvatskoj.

Marijana Puljak uvjerena je da se čak i to može riješiti.

"Vrijednosti liberalnih demokracija za koje se zalažemo usmjerene su na osobna, politička i građanska prava i slobode, na jednakost i ista prava za sve građane, na zaštitu prava manjina, kao i na gospodarske, poduzetničke i tržišne slobode. Zalažemo se i za pravo na posao i radne slobode, antifašizam i sekularnost zemlje. U svim segmentima našeg djelovanja od početka naglašavamo važnost transparentnog rada i na našem primjeru pokušavamo pokazati da je politika stvarno rad za opće dobro i kako je interes javnosti uvijek veći od osobnog. Želimo povratiti povjerenje građana u demokratske vrijednosti i sudjelovati u razvoju Hrvatske kao zemlje rasta i znanja, zemlje koja će aktivno pridonijeti stabilnosti i blagostanju cijele Europe. Vjerujemo da imamo podršku građana u tom smislu i da će ona sve više i rasti", ispričala nam je Puljak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:11 06.Prosinac 2017.

    oni sami ne mogu ništa.