Top News
2911 prikaza

Lederer: Razumijem što se boje komentirati moje imenovanje

Ana Lederer i Zlatko Hasanbegović
Anto Magzan (PIXSELL)
Lederer nemušto branila svoj izbor na funkciju, pritom zaboravila govoriti o idejama radi kojih je izabrana na to mjesto

Novoizabrana pročelnica zagrebačkog ureda za kulturu Ana Lederer dala je, prenosi Teatar.hr, svoj prvi intervju otkada je na toj funkciji. Nakon napetog i kontroverzama ispunjenog izbora Lederer je gledatelje zbunila jednako neobičnim intervjuom.

"Umjesto u high-end potpeticama koje su joj na nos nabijali i ekstremno desni mediji Lederer se pojavila u - tenisicama. I potom u samo jednom odgovoru ponovila da je zagrebačka kultura - živa", piše Teatar.hr.

Lederer je na pitanja odgovarala neartikulirano te je djelovala nespremna. Je li to taktika ili samo prozor u to kako će stvari funkcionirati, pokazati će vrijeme. Rekla je kako ona nema ovlasti da mijena sustav te da će promisliti (iako je već odabrana, o tome je trebala razmišljati ranije) kako će "unaprijediti kulturu". 

Na upit voditeljice Zrinke Turalije Kurtak o tome kako se "neki kulturnjaci ne žele izjasniti o njezinom imenovanju u strahu od političko-financijske odmazde" Ledere je ležerno odgovorila:

"Ja ih razumijem. Ni ja se ne bih usudila komentirati na njihovom mjestu. Ali ipak, vjerujem da ćemo surađivati".

Milana Vuković Runjić, Ana Lederer Zagrebačka kultura Kultura Bandićeve šefice za kulturu - koja će biti izabrana?

Budžet od 600 milijuna kuna je proglasila "dobrim" iako, ističe Teatar.hr, kao da je smetnula s uma da je grad Zagreb u proteklih pet godina sredstva za kazalište smanjio za 33 posto.

Dvije od četiri kandidatkinje čije su kandidature prihvaćene kao valjane bile su Milana Vuković Runjić iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, te Ana Lederer iz Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i ostalih s krajnje desnice.

Jedna od teza jest i kako je izborom Lederer Hasanbegović gradonačelniku Bandiću prodao Dinamo u zamjenu za pročelnicu kulture. Uoči izbora Hasanbegović je, napokon, pristao na privatizaciju Dinama (protiv čega je dugo bio protiv), a na mjesto pročelnice došao je njegov kadar umjesto Bandićeve Vuković Runjić.

"Bandić pokleknuo pred Hasanbegovićem, trgovačka koalicija u Zagrebu osigurana. Bandić popustio pod pritiskom Hasanbegovića i dao ono što se svima kleo da nikad neće, mjesto pročelnika nekog gradskog ureda. Sada je jasno zašto su na posljednjoj sjednici NHR glasali za sve što je gradonačelnik poželio (Plan gospodarenja otpadom, javna rasvjeta itd.) kao i zašto su povukli točku oko privatizacije Dinama. Postali su dio sustava protiv kojeg su se, navodno, borili", objavio je Renato Petek, zastupnik u Skupštini stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića.

Milan Bandić i Zlatko Hasabegović Politički mercato Kultura Haso Bandiću prodao Dinamo za pročelnicu kulture

Lederer, ako je suditi po intervjuu, svoje imenovanje ne vidi kao rezultat političke trgovine. Objasnila je kako su "Neovisni za Hrvatsku već tri godine u koaliciji sa HDZ-om i strankom Milana Bandića s kojima se redovito ne slažu, ali uvijek razgovaraju, ali je i isticala kako je njezino imenovanje rezultat natječaja.

Financijske malverzacije, piše Teatar.hr, za vrijeme svog mandata od osam godina koliko je bila intendantica u HNK nije spominjala dok je prolazila svoj opsežan CV koji također uključuje poziciju zamjenice ministra kulture Hasanbegovića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.