Top News
1395 prikaza

Lažni SMS-ovi tresu Plenkija, ali to je tek početak

Pregled tjedna
express
Ogromna rasprava se vodi o tome zašto bi netko lažirao neke SMS-ove, ali obavještajni rat svim sredstvima je tek počeo

Svake godine kad vidimo podatke o kvaliteti hrvatskih sveučilišta moramo se stalno pitati kad ćemo već jednom napredovati. Na ovih dana objavljenoj ljestvici The World University Rankings vidimo da se Sveučilište u Zagrebu zadržalo u istom rangu jer se nalazi između 800. i 1000. pozicije. Bolje su rangirana sveučilišta u Splitu i Ljubljani što je samo po sebi poražavajuće jer splitsko sveučilište zasigurno raspolaže sa znatno manje novca od našeg najvećeg sveučilišta u našem najvećem gradu.  Usporedbe s drugim državama ne treba ni spominjati jer je posve jasno gdje stojimo, ali smatramo da vrijedi povući paralelu s Estonijom, baltičkim divom koji nam može biti uzor u gotovo svim metrikama. Njihovo sveučilište u Tartuu nalazi se između 301. i 350. mjesta po spomenutoj ljestvici. Bio bi red da se rektor Damir Boras zapita je li on pravi čovjek za upravljanje najvećom obrazovnom ustanovom u Hrvatskoj kad ne ostvaruje nikakve zamjetne rezultate. Ali ne možemo to očekivati od rektora kad vidimo kako ministrica Blaženka Divjak ignorira probleme u ostatku obrazovnog sustava.

Pročitajte više na: Sve afere čovjeka koji je srušio ZG sveučilište na koljena

Istraga falsifikatora Franje Varge, koji je za velike iznose izrađivao lažnu korespondenciju koja bi klijentima pod istragama ili na sudovima trebala olakšati pozicije, dovela je istražitelje i do vodećih ljudi desnog krila HDZ-a. Bivši MUP-ov informatičar Varga navodno je istražiteljima rekao da je Milijan Brkić koristio njegove usluge za obračune unutar HDZ-a. - Ti navodi su laž i manipulacija, proizvod nečije zlonamjerne mašte. Manipulatori su iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznajem Vargu, kao što ga poznaje i stotine drugih djelatnika MUP-a, da bi protiv mene iskonstruirali tu laž. I prije se to znalo događati, a ti navodi će se, kao i uvijek do sada, pokazati lažnima - rekao je Milijan Brkić komentirajući za Hinu medijske napise kako se uslugama Franje Varge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u. Dodao je i kako bi i članstvo stranke i javnost davno prije saznali da je bilo ikakvih unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristile spomenute ili bilo kakve slične metode. Rekao je i kako o svemu ima saznanja samo iz medija, a kako je riječ o Uskokovoj istrazi, zaključio je pomalo već otrcanom uzrečicom: “Prepustimo institucijama da odrade svoj posao”.

Pročitajte više na: Cure informacije o tajnim istragama, i to u slapovima

Nakon što smo objavili tekst u kojem smo upozorili da je zapošljavanje vozača na ugovor o djelu protuzakonito, došlo je do velikog preokreta. U Ministarstvu poljoprivrede su „pronašli“ preko noći četiri vozača koja su zaposlena na neodređeno?! Sve je počelo kada je uhićen Blaž Curić, kum Milijana Brkića i jedan od vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. USKOK ga tereti da je pokušao srušiti tajnu istragu protiv Franje Varge. Tada je otkriveno da je Curić kao umirovljeni branitelj radio na ugovor o djelu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika(SDLSN) je upozorio da Tolušić krši zakon jer vozači i svi ostali namještenici ne smiju biti zaposleni na ugovor o djelu. Zato smo pitali je li Curić jedini na ugovor o djelu, što bi značilo da se zbog njega svjesno kršio zakon. 

Pročitajte više na: Kako je Tolušić preko noći našao prave vozače?

Ivan Penava nije dio te priče, vidjet ćete, uskoro bi nas sve mogao izenaditi izjavama u kojima će pozvati sve koji pokušavaju parazitirati na njegovu prosvjedu da se maknu jer im tu neće biti mjesta, kaže nam izvor odlično upućen u predstojeći vukovarski prosvjed. Dodaje da Ivan Penava i Darko Milinović nikako "nisu jedno te isto" te da se, povrh svega, "osobno ne vole". No Penava je "zajahao tigra" s kojeg sad ne može sići, naročito ne bezbolno. Na njegov su se prosvjed nakalemili različiti, proturječni, pa i suprotstavljeni politički interesi, čije subjekte, pa ni planove, nije lako do kraja dijagnosticirati. "Milinović, Hasanbegović i Markićka parazitski se pokušavaju nalijepiti na Penavin skup te politikantski profitirati na žrtvi Vukovara", kaže nam izvor upućen u organizaciju prosvjeda.

Pročitajte više na: 'Plenkija ruše lažni hrvatski domoljubi, plaćaju ih Rusi'

Srpsko narodno vijeće izvijestilo je da su u petak poslijepodne na zagrebačkom Dolcu napadnuti saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević. "Dana 28.9.2018. između 14 i 14.10 sati zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom Saboru, prof. dr. Milorad Pupovac (predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru) i Boris Milošević (predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru) nakon završetka saborske sjednice prolazili su pored bistroa „Amfora“ na zagrebačkoj tržnici Dolac, iz smjera ribarnice prema Trgu Bana Josipa Jelačića.

Pročitajte više na: Pupovac napadnut: Gađali ga hranom na Dolcu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je odlučilo pokrenuti postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jer je javnosti uskratio informacije o formiranju neformalne skupine koja je radila lex Agrokor. Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i protiv Bože Petrova, dok protiv Davora Božinovića neće biti pokrenut. 

Pročitajte više na: Kreće proces protiv Plenkija i Bože. A što sad?

Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić preuzeli su obranu Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara osumnjičenog da je izradio lažnu SMS korespondenciju koju je Mamić objavio par dana prije izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku. A onda, u manje od 24 sata otkako su preuzeli njegov slučaj, otkazali su mu punomoć, te Vargi ostaje zastupnik po službenoj dužnosti Miroslav Šatlan.

Pročitajte više na: Otkud Vargi lova za skupe Mamićeve odvjetnike?

Znanstvenik i političar Ivica Puljak iz stranke "Pametno" objavio je status i faksimil dopisa koji je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije poslao školama 'na njihovom području'. U dopisu nadbiskupija upozorava škole da ne mogu roditeljima djece koja su u prvom razredu izabrala vjeronauk nuditi ankete na početku školske godine kojima im daju mogućnost da se s njega ispišu. Time se, tvrdi nadbiskupija, krše ugovori sa Svetom Stolicom. Puljak upozorava da je davanje suglasnosti roditelja o izbornim predmetima ugrađena u novi zakon.

Pročitajte više na: Crkva ili roditelji: Tko odlučuje o obrazovanju djece?

Nakon što je uhićen Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zbog afere SMS i nakon što je otkriveno kako Tolušić ima čak šest vozača, novinari su u četvrtak uoči sjednice Vlade istražili koliko vozača vozi ostale ministre.   Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević istaknuo je kako njegovo Ministarstvo ima tri vozača od kojih je jedan njegov, a dva su na raspolaganju državnim tajnicima i službenicima. Pred svojim vozačem, poručio je, ne pazi što govori.  - Naravno da ne pazim. Nemam što skrivati. Posao političara i ministra je javni posao, normalno razgovaram - rekao je novinarima.

Pročitajte više na: Znaju sve tajne, a sjede za volanom

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.