Top News
904 prikaza

Kuščević podnio ostavku: Ne želim biti uteg Vladi

Lovro Kuščević
Borna Filic (PIXSELL)
Teret afera ipak su bile preteške i za HDZ i za Vladu

Ministar uprave Lovro Kuščević dao je premijeru Andreju Plenkoviću mandat na raspolaganje. On je to prihvatio, potvrdio je premijer u obraćanju medijima. 

"Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u", poručio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.

Naime, u središnjici stranke cijelo poslijepodne trajao je sastanak najužeg vodstva. Na njemu su bili Andrej Plenković, glavni tajnik Gordan Jandroković, šef Kluba zastupnika Branko Bačić, pomoćnik glavnog tajnika Božidar Kalmeta i politički tajnik Lovro Kuščević.

Iako su iz HDZ-a cijelo poslijepodne dolazile informacije da tema sastanka nije Lovro Kuščević već situacija u Ličko-senjskoj županiji i problem s njihovim proračunom, očito da se ipak našlo vremena za razgovor o teško opterećenom ministru.

"Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje, ja sam odgovoran politički, jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi. Ponosan sam na sve što sam napravio u mandatu županijskog vijećnika, načelnika i ministra. Ponosan sam na milijarde koje sam izvukao preko europskih fondova", poručio je Lovro Kuščević nakon sastanka.

Prvi reagirao HNS

Nakon što je objavljeno da je Lovro Kuščević dao ostavku na mjesto ministra uprave, s prvom reakcijom javio se HDZ-ov koalicijski partner HNS.

"HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka", naveli su u HNS-u.

Na pitanje što je presudilo za ovakav rasplet, kao i ostaje li HNS-u u Vladi premijer nije odgovorio. Za sutra je sazvan sastanak koalicijskog partnera, a kako je premijer prihvatio ostavke Lovre Kuščevića, rasprava o HNS-ovom ultimatumu postaje bespredmetna, jednako kao i SDP-ov prijedlog za opoziv ministra uprave zbog afere "zlatni pašnjaci" koji su potpisala 43 zastupnika oporbe.

Upućeni nam kažu kako se Kuščević danas odlučio ponuditi premijeru mandate na raspolaganje, jer mu je "bilo dosta svega", a "imao je osjećaj da su se odluke o njegovoj sudbini već donijele". HNS koji je prije deset dana predložio smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravio je njegovu ostavku- 

"Smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela", poručili su.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gerzitarra
    Gerzitarra 01:27 09.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • Penzić 23:13 08.Srpanj 2019.

    Ide on sada zbrajati što sve ima jer do sada nije niti znao !