Top News
8558 prikaza

Kuščević ne može objasniti otkud mu imovina i bogatstvo

Lovro Kuščević
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Lovro Kuščević trenutno ima plaću 18330,80 neto, dok je njegova supruga za 2017. godinu prijavila prihode od 120.000 od iznajmljivanja kuće, one koja nije upisana u katastar

Lovro Kuščević ovih dana ima 'slatkih briga' - odjednom po Braču niču njegove kuće kao gljive poslije kiše. Druga strana priče, ne tako slatka, je ona u kojoj je Kuščević jako iznerviran što ga novinari stalno sad ispituju oko tih nekretnina. Vjerojatno ga nitko ništa ne bi pitao da ih je upisao u katastar ili da nije, sasvim prigodno je bio načelnik općine, drugo zemljište na kojem je izgradio štalu i koje se vodilo kao poljoprivredno osobno prenamijenio u građevinsko.

No, otkako je Andrej Plenković sastavio svoju Vladu bilo je jasno da je jedan od najbogatijih ministara upravo Lovro Kuščević, premda mnogima nije jasno - kako to? Kako su primijetili u Telegramu, prije ulaska u politiku nije imao puno uspjeha. U privatnom poduzetništvu je propao i njegova tvrtka Kuščević d.o.o. otišla je u stečaj s 300.000 kuna duga državi i milijun kuna duga dobavljačima. Iako je kasnije radio isključivo na javnim funkcijama, ministar danas ima imovinu procijenjenu na gotovo devet milijuna kuna, a ni jednu nekretninu nije dobio u nasljedstvo.

Lovro Kuščević trenutno ima plaću 18330,80 neto, dok je njegova supruga za 2017. godinu prijavila prihode od 120.000 od iznajmljivanja kuće, one koja nije upisana u katastar već 11 godina. Usput, nakon što je pukla afera o Kščevićevim kućama na Braču, sporna kuća koja se iznajmljivala na Bookingu više se ne može iznajmiti. Ona je još uvijek izlistana na njihovim stranicama, ali je nije moguće iznajmiti.

Gabrijela Žalac Ministrica Top News Prometna, pa Mercedes: Taktika Žalac je otezati s istinom

Kuščević, prema podacima iz imovinske kartice, posjeduje dvije kuće sa okućnicom; prva u vrijednosti od 6 milijuna kuna, a druga od 200 000 kuna. Posjeduje građevinsko zemljište površine 4000 m2 u vrijednosti od 750 000 kuna, voćnjak od 100 000 kuna, dvije šume – prva površine 14 784 m2 vrijedna 150 000 kuna i druga vrijedna u vrijednosti od 5000 kuna. Uz sve nekretnine posjeduje tri automobila i jedan čamac.

U HDZ se, kako je sam rekao, učlanio kao maloljetnik, predsjednik Općinskog odbora Nrežišća postaje s 26 godina. 2003. godine dolazi na funkciju predsjednika Koordinacija HDZ-a otoka Brača. Godine 2005. postaje načelnik općine Nerežišće i još dva puta zaredom ponovnoje izabran na istu funkciju, 2009. i 2013. godine.

Lovro Kuščević | Author: express express
Tu ne prestaje Kuščevićevo skupljanje javnih funkcija, pa je tako bio i u predsjedništvu HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, prije sedam godina postao je član Središnjeg odbora HDZ-a, a uz sve funkcije u HDZ-u bio je još i član skupštine Vodovoda Brač d.o.o., upravnog vijeća Centra za kulturu Brač, skupštine Brač prijevoza, član Otočnog vijeća i član Hrvatskog lovačkog i Hrvatskog streljačkog saveza.

Kada je postao ministar iznenadio je novinare pozdravom "hvaljen Isus" i otada nerijetko spominje Boga, Isusa, Crkvu, vjeru, jedna od poštapalica mu je "Bogu hvala"... 

"S 'hvaljen Isus' pozdravljam još od djetinjstva. Naime, ja sam vrtić pohađao kod časnih sestara u Nerežišćima na Braču, bio sam ministrant dok sam bio u dječačkoj dobi. Imam sve kršćanske sakramente. Danas sam praktični vjernik i pozdravljam u skladu s tradicijom i običajima hrvatskog naroda, naročito mog otoka Brača", objasni je svoj pozdrav jednom prilikom Večernjem listu.

Nitko nije čuo za njega

Što se tiče ministarskog posla puno govori podatak iz ankete Nove TV iz prosinca 2017., kada je 60 posto ispitanika reklo da nikada nisu čuli za Lovru Kuščevića. Dosta je to poražavajuće bilo obzirom da je Kuščević bio ministar i u prethodnoj vladi, onoj Tihomira Oreškovića u kojoj je bio ministar graditeljstva.

"Nisam došao u Zagreb biti maneken, odnosno popularna ili nepopularna osoba, nego sam došao raditi vrlo, vrlo odgovoran posao. I jako sam zadovoljan s time", komentirao je Kuščević tada svoju anonimnost među Hrvatima.

Lovro Kuščević | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Kuščević je inače neko vrijeme bio jedan od ministara koji je jako odgovarao desnom krilu, te ljudima iz kruga Željke Markić, obzirom na svoje procrkvene stavove. Međutim, nakon što je zajedno s vodstvom HDZ-a podržao Istanbulsku konvenciju, te otpilio inicijativu Narod odlučuje, nije više njihov 'favorit'.

No, tu nije kraj. Lovro Kuščević, kako je otkrio portal Index, voli se odmarati u divnoj maloj vikendici u svom Nerežišću na Braču.

Ona je izgrađena na veoma čudan način, s dozvolom koja je krenula s obnovom postojeći mali gospodarski objekt. No, iako je ministar često tamo, kuća se vodi na njegova šogora. Koji je do prije par godina bio u skupini građana koja je od države kupila stan po povoljnim uvjetima. 

Ali čak i za tu cijenu mu je morao jamčiti šogor Lovro. Sada ima divnu oazu. Je li to Kuščevićevo ili ne? Je li možda šogor dobio neki nenadani primitak i zaista sam izgradio kuću pa je samo daje na korištenje iz zahvalnosti šogoru?

Ili je možda ministar, a nekadašnji načelnik općine Nerežišće preusmjerio svoj skriveni novac šogoru? Sve ove opcije su otvorene, ali ih i nema tko ispitati. 

Ministar je samo rekao da je on svoju imovinu prijavio. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nema nikakve ovlasti provjeravati račune i tijek novca ni ministra, a kamo li njegova šogora. Porezna uprava je možda reagirala, ali možda i ne. Nikada nećemo saznati jer na takva pitanja ne odgovaraju. Možda je sve čisto, možda nije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Isantarra
    Isantarra 01:36 21.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • raved1250 15:01 20.Lipanj 2019.

    A šta treba objašnjavat odakle mu ,pa on je član kriminalne organizacije HDZa.Kad če krasti nego dok mu drže vreču Plenković i kompanija cosa nostra.