Top News
2992 prikaza

Krvava povijest masovnih ubojstava u Americi

Napad u Las Vegasu
1/9
STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL
Teroristi imaju tek sporedne uloge u poraznoj statistici američkih ubojstava

Umirovljeni bijelac, otprije poznat policiji, Stephen Paddock otvorio je paljbu s 32. kata hotela u Las Vegasu na posjetitelje koncerta gdje je bilo okupljeno oko 50.000 ljudi. Time bismo u jednoj, tako suhoparnoj, rečenici saželi noć panike i krvi na ulicama popularnog turističkog odredišta i najgoru masovnu pucnjavu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Paddock je, prema posljednjim dostupnim podacima, ubio više od pedeset osoba dok je više od dvjesto osoba ranjeno.

U minutama i satima nakon napada pokušava se doznati što više informacija zato što se čini da nije imao bilo kakve veze s međunarodnim terorističkim organizacijama, a lokalne vlasti potvrdile su da zasad ne tretiraju napad kao teroristički čin. Glasine koje su prenijeli neki mediji kažu da je Paddock, navodno, bio seksualni prijestupnik.

Do sad je najgori slučaj bio prošlogodišnji napad simpatizera Islamske države Omara Mateena na noćni klub Pulse u Orlandu na Floridi gdje je ubijeno 49 osoba. Bez obzira što je on prisegnuo odanost ISIL-u netom prije krvavog pohoda, teroristi su ga objeručke prihvatili i potpuno zanemarili to što nikad prije nisu izravno komunicirali. Štoviše, to je upravo ono čime se Islamska država odlikuje. Oni šire svoje ideje koje pronalaze plodno tlo na svim kontinentima.

Napad na koncertu Ariane Grande Obilježili glazbu Life Krvave tragedije rocka: Živote su izgubili na koncertima

Prije toga najsmrtonosniji napad dogodio se na sveučilištu Virginia Tech kada je Seung Hui Cho ubio 32 studenata i nastavnika. Napad je zapravo počeo rano ujutro, oko 7:15, kada je Choi ušao u jedan od studentskih domova i ubio brucošicu i redara prije nego je pobjegao iz doma. Policija je ubrzo došla na mjesto zločina i počeli su tražiti žrtvinog dečka jer su vjerovali da je riječ o zločinu iz strasti. Dva sata kasnije je Choi ušao u zgradu s učionicama, zaključao sva vrata i krenuo na svoj ubilački pohod. Nešto prije deset sati ujutro, desetak minuta nakon što je otvorio paljbu, Choi je počinio samoubojstvo ostavivši iza sebe tridesetak mrtvih tijela.

Dva dana kasnije, 18. travnja, na adresu NBC Newsa došao je neobičan paket da bi se kasnije ispostavilo da je to Choi poslao u vremenu između prvog i drugog napada. Poslao je nekoliko fotografija sebe s oružjem te snimku tirade o "bogatim derištima".

Čista Velika: Nastavlja se policijski očevid u kući ubijenog specijalca Najgori od najgorih Life Psihopati u Hrvatskoj: Od malih nogu spremni na masakr

Sandy Hook, Columbine, University of Texas tek su neka od imena gdje su Amerikanci masovno pogibali, a tek na kraju popisa deset najsmrtonosnijih masovnih ubojstava dolazimo do novog slučaja islamističkih terorista. Riječ je o napadu u San Bernardinu kada je bračni par Rizwan Farook i Tashfeen Malik ubio 14 osoba na poslovnoj zabavi. Njihov krvavi pohod ostao je više zapamćen po obračunu s policijom na na cesti u mirnom predgrađu i borbi FBI-a i Applea o otključavanju Farookovog iPhonea nego po žrtvama koje su iza sebe ostavili.

Mnogo poznatije ubojice, poput Jamesa Holmesa, zapravo su male ribe kad se uzme u obzir šira slika događaja. Morbidno zvuči, ali Holmes je ubio "tek" 12 osoba. Trenutačno služi zatvorsku kaznu od 3.318 godina.

Broj žrtava u Las Vegasu rast će u nadolazećim satima i danima, a zasigurno će najteže biti obiteljima ozlijeđenih zato što neće znati što se događa s njihovima najmilijima. 

Bijeli kombi zaletio se u ljude na londonskom mostu Napad u Londonu Top News Potresno: "Bili su mrtvi u nekoliko sekundi"

Relativno nedavno je Sarah Jenkins za BBC ispričala kako je morala danima čekati da bi joj bilo što rekli o njenoj kćeri. Nakon terorističkog napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005. godine, morala je čekati punih 11 dana za potvrdu da je njena kćer Emily mrtva. Ona sada predvodi kampanju da se rodbinu stradalih bolje informira.

"Emily je bila moje četvrto dijete i bila je miljenica obitelji. Ponekad je znala biti nestašna, ali je bila izvor radosti, kao i sva djeca", prisjeća se Sarah u razgovoru za BBC. Tog sudbonosnog jutra, 7. srpnja 2005. godine, Emily je putovala na posao u Londonu. "Bila je kod dečka u Londonu, a ja nisam imala pojma da je tamo i nisam pomišljala da je možda nestala sve dok starija kćer me nije nazvala i rekla da su oni svi živi i zdravi, ali da Emily kasni na posao. Ona je često kasnila na posao i to nije bila neka vijest", ispričala je Sarah.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.