Top News
424 prikaza

Krv na ulicama - no predsjednik Irana žmiri na prosvjede

Prosvjedi u Iranu
DPA/PIXSELL
Iranski predsjednik kaže kako su prosvjedi 'demokratski i poželjni' iako je u sukobima poginulo 12 osoba i ne nazire im se kraj

Naša je velika nacija vidjela brojne slične incidente u prošlosti i lako smo se sa njima obračunali. Ovo nije ništa - rekao je predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani na peti dan neprekidnih prosvjeda koji se događaju na ulicama iranskih gradova.

Hasan Rohani | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Hasan Rohani Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Prosvjedi su krenuli kao izraz nezadovoljstva gospodarskom situacijom u zemlji te zbog visoke stope nezaposlenosti i visokih cijena, a prerasli su u ideološki obračun građana koji se protive diktaturi religije nad državom. Prosvjedi su upereni i protiv vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Homeinija. Građani traže sekularnu državu, a žene na prosvjedima mašu hidžabima u sklopu kampanje pokrenute na društvenim mrežama pod hashtagom #WhiteWednesdays.

 | Author: Twitter #whitewednesdays Twitter

- Ako poštujete zakon koji propisuje obvezno nošenje hidžaba, a diskriminatoran je, dajete moć establišmentu da stavlja još jači pritisak na žene u Iranu - rekla je iranska aktivistica Masih Alinejad koja se bori za slobodnije odijevanje te više prava ženama u Iranu.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

Upliću se Sjedinjene Američke Države

Potporu prosvjednicima dali su i američki predsjednik Donald Trump te njegov potpredsjednik Mike Pence.

- Nećemo vas iznjevjeriti - napisao je na Twitteru Mike Pence, a Trump je rekao kako 'Iran propada usprkos onom užasnom sporazumu koji je postignut s Obaminom administracijom. Iran je gladan kruha i slobode'. Riječ je o nuklearnom sporazumu s Iranom kojeg je pogurao Barack Obama, a koji je Iran oslobodio sankcija te otvorio prema vanjskim tržištima no nije, evidentno je, bio dovoljno jak motor da pogura iransko gospodarstvo.

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL Donald Trump KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Rohani je bijesan što se Trump upliće u unutarnje probleme države posebno nakon što je Trump nekoliko puta građane Irana prozvao 'teroristima koji stalno uzrokuju probleme'.

Vladimir Putin s druge strane tvrdi kako je to pitanje isključivo Irana i političkog vodstva zemlje te se ne misli petljati, dok je Boris Johnson pozvao na 'dijalog i debatu'.

Rohani tvrdi kako 'prostora za prosvjede i kritiku ima no poziva građane na jedinstvo i solidarnost'. Implicirao je i kako njeke vanjske sile guraju prosvjednike.

Što Iranci zapravo žele?

Iako se ovi prosvjedi po veličini i snazi ne mogu usporediti s nemirima 2009. kada su milijuni marširali protiv ponovnog izbora predsjednika Ahmadinedžada i, navodno, namještenih izbora, čini se da ih državni aparat niti ovaj puta ne može ušutkati.

 | Author: PIXSELL Mahmud Ahmadinedžad PIXSELL

Riječ je o akumuliranom nezadovoljstvu što političkim vodstvom i konzervativizmom, ali i ekonomskom stagnacijom. Naravno da će na ovom 'valu' jahati i Rohanijevi politički neprijatelji, te pokušati iskoristiti trenutak. Irancima je dosta i korupcije s kojom se Rohani obračunava vrlo selektivno - rekao je CNN-ov komentator Adnan Tabatabai i napomenuo kako je u Iranu internet usporen a društvene mreže su blokirane.

Prosvjednici su snimljeni kako izvikuju 'dolje predsjednik' i 'nećemo islamsku državu', a mnogi viču i 'smrt Homeiniju'. Predsjednik Rohani prosvjednike je pozvao na mirne demonstracije bez nasilja i sukobljavanja s policijom.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.