Top News
3122 prikaza

Krv na ulicama Katalonije: Stotine ozlijeđenih

Policija privodi prosvjednike
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Neki komentatori usporedili su postupanje španjolske policije sa zloglasnom inkvizicijom

Katalonsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je u neredima ozlijeđeno 465 ljudi, te da su svi potražili liječničku pomoć, javlja Guardian.

Međutim, nešto ranije govorilo se o znatno manjim brojkama. Naime, katalonska vlada i španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćili su da je na referendumu o nezavisnosti u Kataloniji u nedjelju u sukobima ozlijeđeno 337 građana i 11 policajaca u nastojanjima španjolske policije da spriječi referendum. Čitav dan brojni komentatori po društvenim mrežama uspoređuju postupke španjolskih vlasti sa zloglasnom inkvizicijom.

Glasnogovornik katalonske vlade, koja je organizirala referendum protivan španjolskom ustavu, rekao je kako se broj ozlijeđenih popeo na 337 od kojih su neki teže ozlijeđeni. Tolikom broju osoba je pružena liječnička pomoć, izvijestila je katalonska medicinska služba preko Twittera, a prenijela Hina.

"Za svu osobnu i materijalnu štetu odgovoran je isključivo (španjolski premijer) Mariano Rajoy i vlada Narodne stranke", rekao je glasnogovornik Jordi Turull. Nakon što jutros autonomna katalonska policija nije zatvorila biračka mjesta, premda joj je to naložio sud, reagirala je španjolska civilna garda i nacionalna policija s namjerom da oduzme glasačke kutije.

Pogledajte galeriju.

1/7

Na svakom biračkom mjestu, uglavnom osnovnim i srednjim školama, stotine osoba su tijelima blokirale ulaze nakon čega ih je policija rastjerivala gumenim mecima i palicama ili ih odnosila kada bi nepomično ležali na podu pružajući mirni otpor.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria je rekla novinarima kako je policija u nastojanju da spriječi referendum djelovala "profesionalno i umjereno". Narodna stranka desnog centra i premijer Rajoy istaknuli su prošli tjedan da se referendum neće održati jer je protivan ustavu i jer ga je ustavni sud zabranio.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je preko Twittera kako je ozlijeđeno 9 pripadnika nacionalne policije te 2 pripadnika civilne garde. Nastavak napetosti očekuje se do kraja dana. Katalonska vlada pozvala je 5,3 milijuna stanovnika da nastave izlaziti na birališta do 20 sati unatoč snimkama ozlijeđenih i policije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vitomir 18:38 01.Listopad 2017.

    Kome zakon u topuzu leži tragovi mu nečovječnošću smrde.P.P.Njegoš

  • nelson 18:19 01.Listopad 2017.

    građanski rat