Top News
1143 prikaza

Krše ljudska prava: Poljska bez prava glasa u EU

Bruxelles: Prosvjed povodom dolaska poljskog predsjednika Andrzeja Dude
DPA/PIXSELL
Ove sankcije nikada do sada nisu korištene, a razlog je što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu

Europska Unija se pozvala na Članak 7 Lisabonskog sporazuma, koji bi mogao završiti tako da se Poljskoj oduzme pravo glasa u Europskoj Uniji zbog kršenja pravila Unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. 

Zbigniew Ziobro, poljski ministar pravosuđa potvrdio je za AP kako je dobio potvrdu da je Europska unija pred ovom odlukom bez presedana, koja nikada do sada nije bila aktivirana.

Papa Franjo Reformist Top News Papa Franjo u katoličkoj Poljskoj na neprijateljskom terenu

"Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontektsu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj", objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu. 

Naveo je da je 13 zakona koje je usvojila Poljska u periodu od tri godine stvorilo situaciju u kojoj se vlada može "sistematski miješati i politički utjecati na ovlasti, administraciju i funkcioniranje" pravosudnih vlasti.

Timmermans je rekao da je Varšava ignorirala tri preporuke koje joj je dala EK i da je Bruxelles imao obavezu reagirati.

Reuters prenosi da je glasnogovornica poljske Vlade za domaću agenciju Pap rekla da je odluka EK da aktivira Članak 7 politički motivirana.

Antivladin prosvjed u Varšavi 27. veljače 2016. 'Crni ponedjeljak' Top News Poljakinje u generalni štrajk zbog zabrane pobačaja

Poljska desničarska vlada, koju predvodi vladajuća Partija zakona i pravde, počela je izmjene pravosudnog sistema u zemlji krajem 2015. uz obrazloženje da su reforme neophodne da bi se "efikasnije borili protiv korupcije i oslobodili sistem koji je još patio od naslijeđa komunističke ere".

Međutim, Timmermans je u srijedu u Bruxellesu izjavio: "Na kraju dana, samo je zakon ono što nas može zaštititi protiv ogoljene političke moći i, na kraju dana, zakoni su ono što Europsku uniju drži na okupu".

Poljska je spremna braniti svoju poziciju pred Europskim sudom, objavili su iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova. Iako su naveli da je odluka politički motivirana, ipak su istaknuli da su spremni pregovarati.

Reagirala je i glasnogovornica vladajuće poljske stranke porukom "da oni znaju da će Mađarska blokirati bilo kakve sankcije protiv Poljske."

Odluka "nepotrebno otežava naše odnose, zbog čega bi rad na razumijevanju i međusobnom povjerenju između Varšave i Bruxellesa mogao biti puno teži", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova, objavljenom nedugo nakon što najave aktiviranja članka 7 EU-ova sporazuma, postupka koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

I novi poljski premijer Mateusz Morawiecki, čiji je dolazak na čelo vlade objašnjen potrebom za poboljšanjem položaja Poljske na međunarodnoj areni, branio je reforme. 

"Poljska je privržena načelu pravne države jednako kao i EU. Reforma pravosuđa potrebna je u Poljskoj. U dijalogu između Poljske i Europske komisije potrebni su nam otvorenost i poštenje", tvitao je Morawiecki, koji će se u siječnju u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom

Službena Varšava u diplomatskom priopćenju ističe da je "uvijek spremna na konstruktivnu raspravu". 

"Tijekom posljednjeg europskog summita premijer Morawiecki je potvrdio volju za nastavkom dijaloga s Komisijom na najvišoj razini, što je pozitivno dočekano. Nadamo se da ćemo uskoro uspjeti predstaviti svoje stajalište na izravan i otvoren način", objavilo je ministarstvo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.