Top News
2221 prikaza

Kronologija: Kako smo odlučili kupiti izraelski F16

Američki F-16
US Air Force/1st Lt. Casey Rodriguez
Na geopolitičkom planu ništa se ne događa preko noći, pa tako ni kupovina novih vojnih zrakoplova

Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati, rekao je Krstičević novinarima tijekom primopredaje obalnog ophodnog broda u Splitu. Podsjetimo, izraelski mediji objavili su kako američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

Prve vijesti o nabavci novih zrakoplova počele su još tamo 2015. godine kada je objavljeno da hrvatsko ministarstvo obrane razmišlja o kupovini rabljenih F16 iz SAD-a ili novih Gripena iz Švedska. U priču su se gotovo odmah uključili i Izraelci jer su tu vidjeli idealnu priliku za prodaju starih zaliha kao pripremu za dolazak novih borbenih zrakoplova posljednje generacije. 

S ikakvim konkretnim odlukama se odugovlačilo sve do kraja prošle godine kada je premijer Andrej Plenković najavio da se pristigle ponude temeljito razmatraju. U javnost su već procurile informacije da je izraelska ponuda ocijenjena najpovoljnijom i to ne samo zbog cijene već kompletnog paketa suradnje na gospodarskom i geopolitičkom planu. 

U nastavku pročitajte kratku kronologiju najvažnijih događaja koji su doveli do današnjeg stopiranja nabavke zrakoplova.

3. listopada 2017.

Otvorene su pristigle ponude na natječaj i hrvatska javnost konačno je saznala da su ponude predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, i to  abecednim redoslijedom, u jednakom vremenskom roku za svaku od njih, priopćeno je iz MORH-a. 

14. prosinca 2017.

MORH-ova analiza pristiglih ponuda dobila je preporuku saborskog Odbora za obranu. Jednoglasnu preporuku, ali nije prošlo ni tjedan dana prije nego je premijer usporio odluku. "Želimo još temeljito s nadležnim ministarstvom provjeriti ponude. Zahvaljujem ministru obrane i njegovu timu koji su proteklih osam mjeseci vodili cijeli proces razgovora s onim zemljama koje su se uključile u ponudu", kazao je premijer. 

22. prosinca 2017.

"Mi smo ozbiljna država. Razmotrit ćemo sve aspekte i donijeti dobru odluku za Hrvatsku", izjavio je ministar obrane Damir Krstičević na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma. Očekivalo se da će još prije tog datuma premijer Andrej Plenković sazvati sjednicu Vijeća za obranu gdje će se donijeti odluka o kupovini novog zrakoplova, a i sam Krstičević si je to zacrtao u svom planu za mandat. 

23.-26. siječnja 2018.

Svjetski ekonomski forum u Davosu okupio je premijere i predsjednike brojnih država, a neslužbeno je postignut i dogovor između Plenkovića i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o kupovini zrakoplova. Plenković je to isprva nijekao i govorio da još ništa nije dogovoreno, ali kao što vidimo, tomu baš i nije bilo tako. Kasnije se ispostavilo da je Lockheed-Martin među najzaslužnijima za ponovno razmatranje ponuda jer su, navodno, razmišljali tko će odgovarati za rezervne dijelove ekstenzivno modificiranih F-16. 

Kraj lipnja 2018. 

Krstičevićeva posjeta konferencija izraelske obrambene industrije označila je početak strateškog partnerstva, ponajviše zato što je hrvatski ministar bio jedini predstavnik iz Europe.

5. kolovoza 2018.

Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletjela su iznad Kninske tvrđave u sklopu svečanog programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Borbeni avioni Države Izrael i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu, gdje su izraelski F-16 pristigli prije tri dana kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi VRO Oluja, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

6. prosinca 2018.

Trumpova administracija će blokirati 500 milijuna dolara težak ugovor Izraela i Hrvatske o prodaji 12 borbenih F-16 zrakoplova, izjavili su izraelski dužnosnici za tamošnji Channel 10. Sjedinjene Američke Države također su pokušavale Hrvatima prodati borbene avione, a američki dužnosnici sada tvrde da Izrael nije bio iskren u pregovorima i da su pokušali profitirati na račun Sjedinjenih Država.

Priča je osobito zanimljiva jer je spor o prodaji aviona Hrvatskoj jedna od rijetkih situacija u kojoj su Izrael i SAD na suprotstavljenim stranama, pogotovo u posljednje dvije godine tijekom kojih su Izrael i Trumpova administracija njegovali izrazito bliske odnose, pogotovo po pitanjima vojne i obrambene suradnje između dvije zemlje. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 18:47 07.Prosinac 2018.

    nismo mi odlučili da se narod pitao dobili bi odbijenicu,interesni lobi