Top News
1409 prikaza

"Kritiziraju nas oni koji bi bez HDZ-a bili nitko i ništa"

Tomislav Sokol
Josip Regović/PIXSELL
On je stranačka zvijezda u usponu, računa da će HDZ dobiti pet mjesta u EU parlamentu, a usput se obračunao s odmetnicima

Treći na HDZ-ovoj listi za Europski parlament Tomislav Sokol uvjeren je da "Hod za život" na dan izborne šutnje neće poljuljati HDZ, prokomentirao je klerikalnu desnicu koja kuje plan da HDZ na izborima ne osvoji više od četiri mandata, ali i poručio da se HDZ nikoga ne boji.

HDZ želi najmanje pet mandata na izborima za Europski parlament. Pojedine ankete od četiri do šest mandata. Hoće li eventualno osvojena četiri mandata poljuljati poziciju Andreja Plenkovića u stranci?

Ne. HDZ je odgovorna i stabilna stranka, imamo rezultate u okviru Vlade. Ono što se možda nedovoljno ponavlja, to je da smo povukli 14 milijardi kuna više iz europskog proračuna nego što smo u njega uplatili, 754 kune veća je prosječna plaća, 96.000 više je zaposlenih nego na početku mandata. To su sve rezultati za koje vjerujemo da ih građani prepoznaju. Mislim da Vlada radi dobar i kvalitetan posao tako da ne bih ulazio u nagađanja tog tipa. Naš cilj je pet mandata, mislimo da je to realno i da pokazuje snagu HDZ-a, kao jedne stožerne, odgovorne, demokršćanske, narodnjačke stranke, čiji je primarni interes raditi za javni i interes države.

Tomislav Sokol | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Na dan izborne šutnje organiziran je 'Hod za život'. Željka Markić je najavila da će poticati građane da u što većem broju izađu na izbore i smatra da ne trebaju glasati za one zbog kojih je propala referendumska inicijativa 'Narod odlučuje', odnosno poziva da građani kazne prvenstveno HDZ, ali i SDP.

Mislim da su o temi referenduma sve rekla nadležna tijela. Ne vjerujem da će HDZ na bilo koji način biti poljuljan time. Očekujemo rezultat koji smo zadali kao cilj, a to je pet mandata.

Smatrate li da bi ipak bilo bolje da se ta manifestacija održi neki drugi dan?

To je izbor organizatora samog događaja. U njihove motive i razloge doista ne bih ulazio niti bih o njima nagađao.

U medijima se piše da je plan klerikalne desnice napraviti sve da HDZ ne dobije više od četiri mandata i tako spriječiti da Plenković u vrh HDZ-a postavi svoje ljude, 'resslerizira' Predsjedništvo kako bi se riješio oponenata u stranci. Kako to komentirate?

Nažalost, oporbene stranke su u potpunom rasulu, što vidimo u svim izlascima iz kluba SDP-a, potresima u Živom zidu, gdje se daju ostavke, a onda se kradu službeni dokumenti od saborskih službi, pa se onda pokušava u HDZ-u naći nešto o čemu bi se pisalo kako bi se možda našao balans u odnosu na situaciju u oporbi. HDZ je čvrst i stabilan, imamo naše redovite procedure i stranačka tijela tako da ne bih stavljao stvari u taj kontekst. HDZ se temelji na vrijednostima koje je definirao prvi predsjednik Franjo Tuđman, a to su demokršćanstvo, narodnjaštvo, državotvorstvo, domoljublje, temeljne humanističke vrijednosti, koje su i u našem novom statutu. Podsjetio bih da je predsjednik Tuđman istaknuo euroatlantske integracije kao jedan od strateških ciljeva još 1990. godine. Oni koji se sad pozivaju na njegovo nasljeđe i kritiziraju HDZ negirajući upravo taj strateški cilj, govoreći protiv članstva u Europskoj uniji i pokušavajući naći alternative koje nisu jasne, žele cijelu državu odvesti u nepoznate i nedefinirane smjerove. To što netko, koga je HDZ stvorio i tko bi bez HDZ-a bio potpuni politički anonimac, pokušava sad to iskoristiti za rješavanje osobnih frustracija i neiživljenih ambicija, mislim da će to građani prepoznati i neće honorirati.

Na koga mislite?

Mislim da će se sami prepoznati. Ne bih govorio o imenima. Mislim da ne trebamo tako personificirati stvari, ali bitno je da se jasno odredi i kaže što HDZ jest, što je njegova politika te da kontinuitet postoji još od predsjednika Tuđmana. Pokušaji podmetanja, koji postoje, neće naići na plodno tlo.

Strahujete li da bi vam mandat mogli oduzeti Neovisni za Hrvatsku, Ruža Tomašić ili pak Marijana Petir?

HDZ se ne bavi drugima, nego se drugi bave nama. Čini mi se da neki zbog potpunog nedostatka vlastitog programa nadomještaju time što sanjaju HDZ, bave se HDZ-om i pojedincima iz stranke. HDZ se ne boji nikoga, imamo rezultate i to će se vidjeti 25. svibnja.

Tomislav Sokol | Author: Nikola Čutuk/ Pixsell Nikola Čutuk/ Pixsell

Prema istraživanjima, samo 17 posto građana Hrvatske sigurno izlazi. Brine li vas to ili se u stranci uzdate u to da manja izlaznost povećava šanse za veći broj mandata HDZ-u jer imate disciplinirano biračko tijelo?

Ako pogledate rezultate prijašnjih izbora na raznim razinama, ne bih se s tim u složio. I sam sam se na jednim od prethodnih izbora bavio analitikom tako da ne bih rekao da postoji generalno pravilo da manja izlaznost odgovara HDZ-u. D'Hondtova metoda odgovara najjačoj stranci, a kako je HDZ tradicionalno najjača stranka, ima najveću podršku birača i u tom smislu mu odgovara i D'Hondt. To je jednostavno tako. HDZ je stožerna stranka već godinama jer birači prepoznaju kvalitetu i program stranke. Što se izlaznosti na izbore tiče, bilo bi dobro da što više građane informiramo što Europska unija jest. Ima puno dezinformacija i laži. Imate situaciju da neki razvikani kandidati ne znaju razliku između temeljnih institucija Europske unije, primjerice Europskog vijeća i Vijeća ministara, neki od kandidata ne znaju koliko kandidata se bira u Europski parlament i ne znaju njegove nadležnosti. Ako oni to ne znaju, pitanje je kakvu onda poruku šalju biračima. Mi se trudimo obilaskom terena kroz razne tribine i predstavljanja upoznati građane s time što Europska unija jest, dati im što više informacija i objasniti zašto je ona bitna za građane i kako utječe na njihove živote, koji su benefiti EU te ih tako motivirati da glasaju i izaberu one koji su odgovorni, koji vode politiku od koje građani imaju koristi.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 15:16 20.Svibanj 2019.

    OVAKOVI KOMENTARI PRISILJAVAJU GRAĐANSTVO NA NEKE KONTRA KOMENTARE. VIDIMO ŠTO STE UČINILI JER STE NAJDUŽE NA VLASTI, A STALNO SE POTIČETE NA SDP KOJI JE SVEGA IMAO DVA MANDATA U LIJEPOJ NAŠOJ. U TA VREMENA DIJELOVI DRŽAVE NISU BILI ISPRAŽENJENI, ... prikaži još!I, A BRODOGRADNJA JE KOLIKO TOLIKO FUNKCIONIRALA, OSTALO NEBI SPOMINJAO ,JER SVI SVE ZNAMO.

  • Milan.banijac 08:04 19.Svibanj 2019.

    BEST PARTIZAN, JESI LI TI KONZUMENT BUNIKE?

  • etna 17:56 18.Svibanj 2019.

    A šta bi ti bio bez HDZ - a ????????