Top News
22595 prikaza

Tajni govor kraljice za Treći svjetski rat

Pikaz britanske kraljice i Kim Jong Una
Reuters/PA/Pixsell
Govor je originalno napisan 1983, a ako se doista nađemo u Trećem svjetskom ratu, kraljica će ga pročitati

Nisu prošla ni dva tjedna od sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe i Kim Jong Un je ponovno izazvao incident - ispalivši balističku raketu iznad Japana. U kolovozu, druga je raketa preletjela Japan prije nego je završila u moru, a stručnjaci tvrde kako je nova raketa letjela na većoj visini i dalje nego prethodna - putujući 3700 km i postižući visinu od 770 km/h.

Luđak će gurnuti svijet u rat

Južna Koreja odmah je odgovorila ispaljivanjem dviju vlastitih raketa u more, dok je japanski premijer Shinzo Abe izjavio kako neće tolerirati takve provokacije. Američki je državni tajnik, Rex Tillerson, snažno osudio lansiranje rakete.

Kim Jong-un | Author: REUTERS REUTERS
To je 15. put da je Sjeverna Koreja testirala oružje za masovno uništenje ove godine, a u ovim napetim vremenima teško je ne misliti na moguće posljedice. 

Ako se dogodi onog čega se većina ljudi pribojava, a istovremeno se čini nezamislivo - i Treći svjetski rat započne, postoji planirani govor koji će kraljica Elizabeta čitati građanima Velike Britanije.

Govor je izvorno napisan 1983., za vrijeme Hladnog rata, a 2013. je otkriven u Nacionalnim arhivima, a prenosi ga BBC. 

Određeni aspekti govora su zastarjeli, no stručnjaci iz protokola kažu kako bi on definitivno poslužio kao osnova obraćanja kraljice javnosti u takvom kaotičnom trenutku. 

U svakom slučaju, iako je riječ o simulaciji, to je tekst koji "otrežnjuje" i stavlja stvari u pravu perspektivu. 

Pisan je za potencijalno emitiranje za petak popodne 4. ožujka 1983., a kraljica započinje s prisjećanjem tuge koju je osjetila kad je započeo Drugi svjetski rat. 

"Sada, ovo ludilo rata još se jednom širi svijetom i naša hrabra zemlja se mora još jednom pripremiti za preživljavanje unatoč svim izgledima koji se nađu ispred nad. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koji sam osjećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne riječi onog kobnog dana 1939.

Niti jednog trenutka nisam mogla zamisliti da će i mene jednog dana zapasti ta grozna dužnost. No, koje god grozote se nađu ispred svih nas, sve kvalitete koje su nam pomogle da održimo svoju slobodu već dva puta u ovom stoljeću će još jednom biti naša snaga. Moj suprug i ja dijelimo s vama strahove za vaše kćeri i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti kako bi služili našoj zemlji. 

Upravo za snažna obiteljska veza mora biti najveća obrana od nepoznatog. Ako mi ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi ne može biti slomljena. 

I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobrih misli gdje god se oni nalazili. Neka vas bog sve blagoslovi. "

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mimoza1 18:45 16.Rujan 2017.

    Koje gluposti pišete...kako može letjeti na visini od 770 km

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:08 16.Rujan 2017.

    Sumljam da to sjerverna Koreja financira(nemmaju ni gača),Iza njih stoji netko močan i bezobziran,koji samo ratom može zaraditi.To mi nekako izgleda,kao stvaranje Isilovca,koji će za sve biti krivci.

  • 123123 01:34 16.Rujan 2017.

    Rusima i Kinezima je apsolutno jasno napad na S. Koreju je indirektni napad na njih .... Dali su tolike kukavice ostaje da se vidi dali če se braniti ili ne ....