Top News
31265 prikaza

Kosovski specijalci koji Srbima tjeraju strah u kosti

ROSU - kosovski specijalci
LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
Dobro opremljeni i obučeni, oni su udarna snaga najmlađe europske republike

U posljednje tri godine, ROSU je u srpske općine upadao gotovo isključivo iz jednog razloga, da - bez obzira na povod za akciju - spektakularnim akcijama na rubu incidenta demonstrira snagu prištinskih političara, počinje tekst u aktualnom izdanju srpskog Blica.

U bližoj prošlosti ova jedinica korištena je tijekom nereda na administrativnom prijelazu u srpnju 2011. godine, kada su Srbi napravili barikade i zapalili prijelaze u znak neslaganja s implementacijom dogovorenih administrativnih prijelaza. ROSU je tada s četrdesetak vozila preko Leposavića stigla do Jarinja kako bi preuzela kontrolu nad prijelazima, ali su je u tome spriječili Srbi koji su u Leposaviću okupili i napravili blokadu. Tijekom ove akcije pripadnici ROSU pucali su ne bi li zastrašili okupljene Srbe koji su prosvjedovali zbog nasilnog upada na prijelaz, a oko Jarinja su nadlijetali i helikopteri.

Ova specijalna jedinica korijene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovo stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem obučavanja lokalnih policijskih snaga. Potom je u Prištini 2002. godine osnovana tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU), koja se smatra uvodom u osnivanje ROSU-a.

Buduće specijalce su obučavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Queipo i njegov zamjenik Jim Renfro. Obojica su slovili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, uhićenjima osoba s tjeralica, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori bili su stručnjaci iz SAD-a, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

ROSU-ovci su poznati po tome što koriste pištolje Glock 19, automatske puške Heckler & Koch MP5, kalašnjikove, suzavce, a u nekim slučajevima i snajpere. Ovlašteni su djelovati na cijelom teritoriju Kosova, a obično na teren izlaze prilikom većih nereda, prosvjeda, rizničnih uhićenja, kao i za suzbijanje demonstracija, zaštitu političara, te sudjeluju u akcijama pronalaženja droge.

Od travnja 2013. godine do danas, u razdoblju nakon potpisivanja Bruxelleškog sporazuma kojim je njeno djelovanje na sjeveru Kosova i regulirano - ROSU je intervenirala najmanje pet puta. Blic tvrdi da je svaki put bilo riječi o prekoračenju potrebne sile i uvijek zbog medijske promocije vlasti u Prištini.

Siječanj 2017., operacija "Voz"

ROSU je aktiviran po prvi put prije gotovo dvije i pol godine kada je vlak oslikan motivima Kosova krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu (zaustavljen je istog dana u Raškoj, na posljednjoj stanici prije administrativne granice s Kosovom). Nakon demonstracije sile i prijetnje s kosovske strane da će minirati prugu te da će uhititi strojovođe i putnike kako bi spriječili vlak u dolasku na Kosovo. 

Ožujak 2018., uhićenje Marka Đurića

Četrnaest mjeseci kasnije uslijedila je još besmislenija i spektakularnija akcija, uz prvi primjer korištenja sile u cilju zastrašivanja. Sve je počelo time što je trojici srpskih dužnosnika - ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću te tajniku predsjednika Nikoli Selakoviću, zabranjen ulazak na teritorij Kosova. Istovremeno, persona non grata postao je i šef Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Usprkos tome, Đurić i Selaković pojavili su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su sudjelovali na tribini s predsjednicima srpskih općina. Uslijedio je upad ROSU koje su suzavcem i pucnjevima rastjerali okupljene, a onda pod prijetnjom dugim cijevima uhitile Đurića. On je potom prebačen u Prištinu gdje je dao izjavu pred sucem za prekršaje, nakon čega je protjeran

Rujan 2018., Thacijeva vožnja po Gazivodama

I dok su prethodne akcije imale cilj uhićenja i uspostavljanje narušenog mira, posjet predsjednika Hashima Thacija umjetnom jezeru Gazivode, mjestu pravog diplomatskog rata za ogromne energetske i prirodne resurse - imala je paradnu ulogu. ROSU su osiguravale Thacija bez ikakve potrebe, niti je na terenu rješavan status jezera, niti mu je od lokalnog stanovništva prijetila bilo kakva opasnost. ROSU je na teren izišao s dugim cijevima i, ovaj put, čamcima za specijalne zadatke na vodi.

Studeni 2018, noćni upad u Mitrovicu

U ranim jutarnjim satima, krajem studenog prošle godine, pripadnici ROSU i jedinice FIT upali su na sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uhitili četvoricu Srba. Ovom prilikom uhićena su dvojica pripadnika KPS Dragiša Marković i Nedjeljko Spasojević te civili Saša Ćurlić i Marko Rošić. Kosovske službe priopćile su da su uhićenja povezana s istragom ubojstva Olivera Ivanovića dok su srpski političari sa sjevera ocijenili da kosovske snage zloupotrebljavaju slučaj kako bi upadali na sjever pod izlikom navodne istrage. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdrug 00:08 01.Lipanj 2019.

    Brutalni dečki, čejenima opanci spadaju dok bježe. Laki je bilo masakrirati i silovati jadne kosovare kad su bili nenaoružani. Sad je druga priča.

  • trt 23:50 31.Svibanj 2019.

    sipci ....kada ameri odu nebih htio biti na vasem mjestu

  • Avatar octopus
    octopus 09:52 31.Svibanj 2019.

    Opasni, dobro opremljeni, efikasni....sve dok ima Amera na Kosovu. Inače bi opasno dobro proizvodili bureke.