Top News
1907 prikaza

Korumpirani Netanyahu: Lista stvari za koje je primio mito

Benjamin Netanyahu i supruga Sara
REUTERS
Iako još nema podignutih optužnica, premijer je pod istragom, a njegovoj se supruzi već sudi

Treći puta ove godine, donosi The New York Times, izraelska je policija preporučila da se protiv premijera Benjamina Netanyahua podigne optužnica radi uzimanja mita i prevare. Ovaj puta u pitanju su usluge za telekomunikacijski i medijski konglomerat u zamjenu za pozitivno izvještavanje o njegovom radu.

U tom slučaju, i još dodatna dva, čeka se odluka državnog tužitelja, Avichai Mandelblita, o tome da li podići optužnicu. Ako to učini, to bi bio prvi puta u povijesti Izraela da se aktivnog premijera službeno optuži za kriminalna djela.

Netanyahu, naravno, negira bilo kakve kriminalne poteze u svakom od navedenih slučajeva. Njegovoj supruzi Sari se pak sudi da je iskoristila 100.000 dolara javnog novca za uređivanje službene rezidencije u Jeruzalemu. Plaćala je, recimo, poznate kuhare iako rezidencija ima kuhara na plaći.

Damir Krstičević Sad nek' ispune Top News Ugovor o F 16: Izrael mora ispuniti do zadnjeg slova, inače...

Ovo su slučajevi u kojima se Netanyahua dovodi u svezu s korupcijom, iako formalnih optužnica još nema.

Upleteni su i holivudski producent Arnon Milchan te australski milijarder James Packer.
Stotine tisuća dolara poklona poslane su od strane ove dvojice u službenu rezidenciju. To uključuje cigare, nakit i šampanjac. 

Netanyahu je promovirao produljenje zakona prema kojem Izraelci koji se vrate u domovinu (poput Milchana) čak desetljeće ne trebaju plaćati poreze. Ministarstvo financija blokiralo je zakon, rekavši da je protiv nacionalnih interesa te fiskalno suludo. 

Igrači u "drugom slučaju" su Arnon Mozes, izdavač dnevne novine Yediot Ahronot, te Sheldon Adelson, casino magnat koji je predani suporter Netanyahua i financijaš medijskog rivala Israel Hayom, te Ari Harow, nekada Netanyahuov načelnik stožera.

Netanyahu je optužen kako je s Mozesom razgovarao o mogućnosti da utječe na Adelsona, te da promovira zakone koje bi zauzdale cirkulaciju Israel Hayoma, koji se gleda kao "Netanyahuov glasnik", u zamjenu za to da Yediot Ahronot malo pozitivnije piše o premijeru. 

Harow ima snimljene razgovore tih pregovora.

Ivo Sanader izlazi iz svoje kuće u Kozarčevoj Slobodan čovjek Top News Sanader nije kriv u aferi Dioki!

Ima i još jedan skandal vezan uz medije. Uključuje tajkuna i Netanyahuovog prijatelja Shaula Elovitcha, ministra komunikacija Shlomo Filbera, te Nir Hefetza, PR savjetnika obitelji Netanyahu. Filber i Hefetz su postali svjedoci za državu.

Od 2014. do 2017. Netanyahu, iako premijer, bio je i šef ministarstva komunikacija. Elovitch, koji je dugo dijelio vlasništvo nad Yes satelitskom mrežom s Bezeq, izraelskom najvećom telekomunikacijskom kompanijom, kupio je dovoljno dionica u Bezequ 2010. da preuzme kontrolu. U dugovima, riješio je da Bezeq kupi Yes za nekoliko puta veću cijenu no što je Yes procijenjen. Netanyahu je najviše što je mogao pomagao Elovitchu, posebno da "požanje" nekoliko desetaka milijuna dolara. Policija kaže da je zaplijenila 32 milijuna ilegalno stečenih sredstava.

Bezeq je također vlasnik Walla portala. Prema direkciji Elovitcha i Hefetza, sajt je stalno "kroz ružičaste naočale" promovirao obitelj Netanyahu, a stopirao bilo kakve kritičke članke ili fotografije koje ne laskaju.

Još dvije policijske istrage ne impliciraju Netanyahua. U jednoj, njegovog se suradnika optužuje da je sucu nudio novac kako bi presudio u korist Sare Netanyjahu. Taj je slučaj ugašen u listopadu radi nedostatka dokaza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.