Top News
22902 prikaza

Korak bliži Velikoj Albaniji, Srbija na nogama

Edi Rama i Ramuš Haradinaj
1/2
Facebook
Potpisivanje novih sporazuma dovest će do još veće integracije dviju, barem zasad, odvojenih država

Premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Ramuš Haradinaj potpisali su se jučer zajedno na zastavi velike Albanije i time još jednom gurnuli prst u oko Srbiji. Reakcija međunarodne zajednice i ovog puta je izostala, počinje tekst u tiskanom izdanju Blica. 

Rama i Haradinaj dogovorili su jučer ukidanje carinskih stopa, roaminga u telekomunikacijama i potpisali još sedam sporazuma na različitim područjima na sjednici dvije vlade održanoj u Peći. Za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade kosovska strana je, kako javlja Radio slobodna Europa, izdvojila 128 tisuća eura. Mnoge u Srbiji nije začudio nastup Haradinaja, ali Ramin postupak je došao kao negativno iznenađenje. On je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice kazao da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srbija ne bi trebala koristiti dva lica, jedno s Kosovom i drugo s Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla", rekao je albanski premijer.

Aleksandar Vučić Dogovor Top News Jasno je: Vučić dijeli Kosovo po cijenu etničkog čišćenja

Rama ja podržao Prištinu i visoke carine na robu iz Srbije, iako je prije samo nekoliko dana rekao da to nije dobra odluka. "Danas je dan za uspostavljanje 100% tarifa sjeveru i 0 % tarifa jugu", kazao je on.

Rama je istaknuo i da je uspostavljanje povećane carine za 100% na proizvode iz Srbije i BiH "razumljiva politička odluka i odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini", često i uz "podršku drugih europskih zemalja".

On je rekao i da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu stopu poreza" i potpuno ujedinjene carinske poslove. Rama je pozvao Prištinu i Tiranu na uspostavljanje zajedničkog fonda za vanjskopolitičko djelovanje koji bi pomogao integraciji dviju zemalja u Europsku uniju do 2025. godine.

"Drugo, od 1. siječnja Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u bližoj budućnosti i pristup carinskoj uniji. Tko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Bruxellesu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Aleksandar Vučić na Kosovu Etničko čišćenje Top News "To što rade Kosovo i Srbija se zove etničko čišćenje"

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da je riječ o očiglednoj provokaciji. "Ovo je samo dublje guranje prsta u oko Srbiji. Prvo su podigli carine na 10%, pa smo mi likovali zbog Interpola, pa su carine podigli na 100 posto, pa je došlo do upada u Kosovsku Mitrovicu i za sada se završava ovom provokacijom kosovskog rukovodstva. Ne čudi me Haradinaj, ali me čudi Edi Rama jer je riječ o državniku koji želi svoju zemlju uvesti u Europsku Uniju. Ovakvu provokaciju od Albanije do sada nismo imali", navodi Popov za Blic.

On kaže da je zanimljivo čekati kakva će reakcija stići iz EU. "Do sada su bila mlaka, blaga upozorenja, što očigledno potiče albansko rukovodstvo da povlači sve provokativnije poteze koji vode većoj destabilizaciji i udaljavanju od dijaloga. Steče se dojam da je to konačni cilj", kaže Popov i naglašava da se ovakvim aktivnostima odgađa krajnji rok za postizanje pravno obvezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, koji je bio planiran za početak 2019. godine.

Veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott osudio je Ramin prijedlog o carinama. "Nije prihvatljivo imati diskriminatornu politiku, da u jednom dijelu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom dijelu drugu", kazao je Scott. 

(BLIC)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 20:20 27.Studeni 2018.

    dok se srbija bavi hrvatskom . . .

  • kacomarin 18:18 27.Studeni 2018.

    Ode i Kosovo, sad još malo eto i Vojvodine. Ponovno se vraća beogradski pašaluk.

  • Miki123 13:11 27.Studeni 2018.

    Bravo Albanci ,samo tako i naprijed!!!