Top News
2778 prikaza

Komunistički bjegunac nakon 40 godina ide u zatvor

Cesare Battisti
MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
Bio je pripadnik naoružanih proletera, ubijao je, o tome pisao romane i bježao, a sada će radi brazilskog predsjednika život do kraja provesti iza rešetaka u rodnoj Italiji

Cesare Battisti, ljevičarski terorist koji je, navodno, kriv za ubojstvo četiri osobe kasnih sedamdesetih u Italiji tamo je i izručen zahvaljujući intervenciji brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. Njegova je vlada "gurala" uhićenje iako je nakon nedavnog izbora desničarskog predsjednika Battisti pobjegao iz Brazila u Boliviju.

Upravo je tamo i uhićen, u gradu Santa Cruz de la Sierra, i prebačen u Rim, gdje će u zatvoru Rebibbia služiti svoju doživotnu kaznu.

Gotovo je četiri desetljeća ljevičarski aktivist (kako se opisivao) u bijegu, a paralelno s time piše triler-romane u koje je ubacio mnogo iz svog vlastitog iskustva i avantura.

Danas 64-godišnjak osuđen je 1993. u odsustvu na kaznu od doživotnog zatvora. Iako je uvijek priznavao svoju upletenost s "revolucionarnim skupinama" tvrdi kako nikada nije pribjegao nasilju, pa tako ne može niti biti odgovoran za smrti.

Jedan je od posljednjih "poznatih" iz tzv. talijanskih "olovnih godina" tijekom kojeg su djelovale terorističke skupine s obje strane spektra - on je bio povezan sa skupinom Naoružani proleteri za komunizam.

I dalje apologeta ideologije Battisti je rođen 1954. u južnom Rimu, piše "The Local", u obitelji predanih katolika i komunista. Kasnih sedamdesetih, nakon što je nekoliko puta završio u zatvoru radi "sitnih zločina" pridružio se proleterima, koji su odgovorni za čitav niz pljački i napada.

Paolo Borrometi POD ZAŠTITOM Life Život novinara kojeg policija čuva od najgore mafije

"Uopće ideja da se mijenja društvo s oružjem je idiotizam sam po sebi", rekao je u intervjuu 2011. "no, tada su svi bili naoružani, a svijet je bio prepun gerilskih boraca, a Italija je bila u pred-revolucionarnoj situaciji".

Uhićen je u Milanu 1979. godine te osuđen radi pripadnosti naoružanoj bandi, Battisti je uspio pobjeći iz zatvora blizu Rima, dvije godine kasnije, prvo u Francusku, a onda 1982. u Meksiko.

Tadašnji francuski predsjednik, socijalist Francois Mitterrand imao je politiku ne-izručivanja bivših aktivista ukoliko su oni prekinuli sve veze sa svojim "nekadašnjim životom". Battisti se 1990. vratio u Francusku i počeo pisati u početku jer mu je, navodno, bilo teško spajati kraj s krajem. Romana je objavio više od deset, a u svaki je ubacio vrlo jasne autobiografske motive.

Tri godine kasnije uslijedila je presuda doživotnog zatvora radi toga što je osobno ubio dva talijanska policajca, sudjelovao je i u ubojstvima mesara i draguljara (čiji je sin paraplegičar jer je tada, kao 14-godišnjak, stradao u unakrsnoj vatri). Upravo je on godinama tiho prosvjedovao ispred brazilske ambasade, piše The Daily Beast.

No, Battisti tvrdi kako nije sudionik ubojstava iz 1978. i 1979. godine. Kao stotine drugih nekada politički (i na druge načine) aktivnih Talijana, Battisti je izgradio život u Parizu gdje je ostao do 2004. godine. 
 
Otišao je iz Francuske kada je Chirac odlučio ukinuti Mitterrandovu politiku i izručiti Battistija natrag u Italiju. U njegovo su ime lobirale mnoge javne ličnosti, od pisca Freda Vargasa do filozofa Bernarda-Henri Levyja, no sve njegove žalbe su odbijene.

Uz pomoć, tvrdi on, francuskih tajnih službi i lažnih papira uspio se prebaciti u Brazil gdje je tri godine bio "ispod radara" dok 2007. nije uhapšen u Rio de Janeiru, i četiri je godine proveo u pritvoru dok su političari i sudovi debatirali o njegovoj sudbini. U jednom je trenutku započeo i štrajk glađu.

"Radije ću umrijeti u Brazilu negoli se vratiti u Italiju".

U siječnju 2010. godine, par sati prije no što je napustio ured radi istjecanja mandata lijevo orijentiran predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva odbacio je talijanske zahtjeve za izručenjem, a 18 mjeseci kasnije Vrhovni je sud podržao tu odluku.

Teroristi Laka regrutacija Life Nove teroriste sad regrutiraju po zatvorima

Dobio je dozvolu za stalno boravište, i odselio se u obalni grad Cananeia te nastavio pisati. Godine 2015. oženio je partnericu Priscilu, i danas imaju petogodišnjeg sina Raula.

No, niti sud u Brazilu nije mirovao, pa je jedan sudac 2015. opet pokrenuo pitanje njegovog izručenja, a Battisti je pokušao prebjeći u Boliviju, ali je uhvaćen. 

Dolaskom na vlast desničarskog populiste Jaira Bolsonara njegova je sudbina bila zapečačena. 

Bolsonarov sin Eduardo, koji je član Zastupničkog doma, na uhićenje se osvrnuo na Twitteru.

"Brazil više nije zemlja odmetnika. @matteosalvinimi, 'mali dar' je na putu", napisao je talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju.

"Najiskrenije zahvale predsjedniku Jairu Bolsonaru", napisao je Salvini na Facebooku rekavši da je Battisti "kriminalac koji ne zaslužuje ugodan život na plaži nego da svoje dane završi u zatvoru"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 18:52 14.Siječanj 2019.

    Avanti o popolo, alla riscossa, Bandiera rossa, bandiera rossa.