Top News
4608 prikaza

Kolumnist Expressa piše o dvije zagonetne smrti

Ante Barišić kao svjedok Josipa Manolića
Jurica Galoić/PIXSELL
Krunski svjedok Manoliću u sporu s Tomislavom Karamarkom nedavno je pronađen mrtav

Služba je više od umjetnosti, znanosti, sporta ili šaha. I više od politike. To je čisti, nepatvoreni život. Jedino ne smiješ dozvoliti da te stres uništi. Moraš živjeti zdravo, to bih ja htio - doživjeti stotu, kao Budimir Lončar, kao Joža Manolić, rekao je Ante Barišić, bivši djelatnik SDS-a RSUP-a SRH, kolokvijalno Udbe.

Bilo je to točno godinu dana prije smrti, koja je prošla ispod svih (medijskih) radara, ali je iznenadila sve koji su ga poznavali.

Barišić je, naime, bio mlad: rođen 1957, vodio je računa o svom zdravlju, bio je vitak, u dobroj kondiciji, mentalno svjež kao malo tko. Barišić je u Udbi bio "zadužen za vjerske zajednice" - špijunirao je crkve, Katoličku i Pravoslavnu, ali i ostale - što nije mogao svaki balvan. Crkva je išla samo intelektualcima.

Branko Salaj Branko Salaj Top News 'Trebamo biti zahvalni udbašima koji su nam prešli'

Treba, naime, znati što je euharistija, što koncil, što postkoncilska crkva, što su enciklike, bule, objave, što su sakramenti i tako dalje i tomu slično. Barišić je bio jako načitan. Briljantno je pamtio imena, zgode, događaje, suradnike - a u jednom od velikih hrvatskih političkih procesa, onome u kojem je Tomislav Karamarko tužio Josipa Manolića zbog tvrdnji da je bio doušnik Udbe, Barišić se pojavio kao Manolićev krunski svjedok.

Bio je vrlo raspoložen i za naredna svjedočenja - u novim predmetima - jer se, prema nekim indicijama, njemačko pravosuđe neće zaustaviti na Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, već će nastaviti procesuirati aktere drugih Udbinih ubojstava. Na njegovu smrt utoliko pada sjenka sumnje, tim prije što je nedavno umro i drugi važan ključar Udbinih tajni, Jan Gabriš - voditelj arhiva službe državne sigurnosti, čovjek koji je uz Perkovića i Mustača morao znati najviše od svih.

Perković je - navodno - tvrdio da Gabriš jedini ima popis svih suradnika Udbe u Hrvatskoj, s punim imenima i kodnim nadimcima. Gabriš je, što daje dodatnu dozu misterije priči, izvršio samoubojstvo: hicem iz pištolja, na gradskom groblju u Jaski. Od smrti do ukopa prošlo je punih osam dana. Bio je sudionik nekoliko najvažnijih tajnih operacija republičke SDS, ali i hrvatske SOA-e.

Ivo Sanader Politički disidenti Top News Ovako se HDZ rješavao nepodobnih i nepoželjnih

"Gabriš je od prošle godine bio u intenzivnim kontaktima s njemačkim istražiteljima i pristao je na suradnju kako bi se rasvijetlila, ali i procesuirala ubojstva na tlu Njemačke. Nije imao rak, a da i jest, neobično je da bi se išao ubiti čim je to saznao. On je ubijen baš poput Marka Bezera, bivšeg šefa osječke UDBA-e 1993-e čije je tijelo nađeno uz savski nasip, a pištolj kojim se navodno ubio, u rijeci Savi. I Bezer je ubijen jer je pristao na suradnju s Nijemcima", rekao je novinar Željko Peratović, dobar poznavatelj problematike.

Mediji su objavili da je umro nakon kraće i teške bolesti. Hrvatska je u godinu dana ostala bez dvojice ljudi koji su znali bezbroj Udbinih tajni, i obje su smrti bile - blago rečeno - neobične. Samo to?

Ante Barišić je, pak, u svom stanu mrtav ležao navodno puna tri dana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 23:28 09.Travanj 2018.

    trebamo li žaliti za ovom "đubradi"?