Top News
5602 prikaza

Kolindi rejting pada - a da se prestane blamirati?

Kolinda Grabar Kitarović
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Što se više trudi podići rejting i svidjeti javnosti, to upada u sve sramotnije situacije iz kojih se kasnije mora danima izvlačiti

Za nekoga tko se toliko trudi održavati svoju popularnost, Kolinda Grabar Kitarović gotovo je tragično nepopularna. I što se ona više trudi, rejting joj je sve gori.

Sad je postala manje popularna čak i od Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade iz koje su morala otići čak tri ministra obilježena aferama i skandalima, premijera izloženog udarima, napadima, kritikama i neuspjesima, političara čija stranka već mjesecima gubi na popularnosti.

Nije to, naravno, Kolindi prvi put da se našla u takvoj situaciji: prije dvije i pol godine nije se na ljestvici popularnosti našla samo iza Plenkovića, nego i iza kategorije zvane “Nitko”, za kojim se znala šlepati još mjesecima. Čak je i “Nitko” bio popularniji od nje.

Miroslav Škoro Pjevač, komičar Top News Škorino poslovno carstvo: Kako zarađuje milijune

Sad je novi Crodemoskop pokazao da je predsjednica, osoba koja godinama ne radi ništa osim što se trudi svidjeti biračkoj populaciji, uspjela biti manje popularna od premijera koji, da stvar bude još bolja, istodobno prednjači na listama najomraženijih političara u zemlji.

Što to onda govori o Kolindi? U opisu svojega mandata zadala si je samo jedan zadatak - biti popularan u javnosti - pa čak ni to nije sposobna obaviti kako treba. Što bi se dogodilo da mora raditi nešto važnije od toga?

Čak i najnovija parada u Kninu, s tragikomičnim govorom na prijamu ratnih zapovjednika, taj besramni pokušaj da popravi svoje šanse uoči objave kandidature za drugi mandat samo je potencirao taj paradoks. Što se više trudi svidjeti svojim biračima, oni sve više od nje okreću glavu.

I još gore: što se Kolinda Grabar Kitarović više trudi podići rejting i svidjeti javnosti, to upada u sve sramotnije situacije iz kojih se kasnije mora danima izvlačiti. Ne radi se ovdje samo o amaterskim pjevačkim nastupima, čak ni o ulizivanju američkim generalima pred kojima je reklamirala hrabre hrvatske vojnike za NATO operacije, nego i o intervjuima i izjavama koje mora demantirati ili se od njih opravdavati.

Kolindina ekshibicijska točka u Kninu poklopila se s još jednom bizarnom objavom: Tomislav Karamarko je najavio novinarima da “ozbiljno razmišlja” o ponovnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

I upravo je njegova najava bacila novo svjetlo na Kolindinu muku s anketnim rejtingom uoči kampanje za drugi mandat.

Naime, prije četiri godine, pored Tomislava Karamarka i njegovih jataka, Hasanbegovića, Tepeša, Čorića i Ilčića, tad još samozatajna Kolinda Grabar Kitarović mogla je ostaviti dojam donekle stabilne političke ličnosti. Dok su oni izazivali jezu i plašili građane svojim politikama i prijetnjama, Kolindu se - barem nakratko - moglo u javnosti doživjeti kao modernu ženu i umjerenu diplomatkinju.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

Međutim, danas, kad se takva Kolinda stavi uz bok Andreju Plenkoviću, umjerenom i umivenom, premda bahatom i katkad prijetvornom premijeru, ona se doima kao histerična i često nepredvidiva političarka, sklona verbalnim ispadima i skandaloznim potezima.

U nekadašnjem crnilu, Kolinda se isticala umjerenošću. U sadašnjem Plenkovićevu sivilu, ona se utapa u tamnim tonovima. Kontrasti su nekad zaista gadni.

I takva situacija, Kolindin sunovrat rejtinga mjesec dana prije pravog početka predsjedničke kampanje, te naročito zaostajanje u popularnosti iza omraženog premijera, poklopila se s njezinim verbalnim šamaranjem rekonstruirane Vlade.

U takvom potezu svakako ima logike: ako je nepopularna predsjednica, još je nepopularnija Vlada, pa zašto onda ne bi na cipelarenju mrtvaca zaradila poneki bod za simpatičnost?

Neprijateljica našeg neprijatelja naša je prijateljica, ili tako nekako... Ali što ako je to Vlada koju nosi HDZ, stranka čiju podršku i kandidaturu Kolinda traži i očekuje? I što ako Kolinda svojim udaranjem po Vladi, ovako nepopularna, nesvjesno podiže rejting Andreju Plenkoviću, kopajući istodobno sebi još dublji grob?

Jer, onaj tko se nalazi na meti predsjednice s najgorim rejtingom nekog šefa države u hrvatskoj povijesti može se njezinim napadima samo okoristiti. Onaj koga udara Kolinda ne može biti tako loš, zar ne?

No već sutra predsjednica će morati stati pored premijera, onoga koji je popularniji od nje, i tražiti njegov blagoslov u kampanji koju će temeljiti na kritiziranju njegove Vlade. Što bi tu moglo poći po krivu?

Kolinda, Bujanec i Ruža Tomašić netko je sabotira Top News Kolindini grijesi: Kako je razbjesnila Ružu i Bujanca?

Tko zna, možda bi HDZ-u bilo bolje da na predsjedničkim izborima kandidira Andreja Plenkovića. On bi možda imao čak i veće šanse od Kolinde. Da se ne zavaravamo, nisu ankete Sveto pismo koje garantira nekome izbornu pobjedu. Sjetimo se Ive Josipovića, “rejting efendije”, koji danas čak predbacuje Kolindi Grabar Kitarović da “previše trči za rejtingom”.

Na ulasku u izbornu godinu imao je podršku 70 posto građana u anketama, pa je svejedno šaptom pao. No ako je Kolinda trčanje za rejtingom, kako imamo svakodnevno prilike vidjeti, postavila na pijedestal svojih obaveza - od Krista na žalu do dijete i joge - a pritom joj se rejting postojano topi, možda bi bilo vrijeme za promjenu taktike.

Da se u jurnjavi za rejtingom prestane konstantno blamirati. Što se više batrga, dublje propada. Za to bi ipak moglo biti kasno. Kolindi sad preostaje samo da trči za drugim mandatom. I da se pritom jednako blamira.

 • Avatar Potrčalo
  Potrčalo 11:59 12.Kolovoz 2019.

  prema ovlastima koje stvarno ima predsjednik/ca može biti i klaun kao u Ukrajini

 • Milan.banijac 09:06 12.Kolovoz 2019.

  OVO ŠTO JE VIĐENO OVIH DANA NIJE DOBRO ZA KOLINDU.

 • Avatar Mado
  Mado 14:14 11.Kolovoz 2019.

  Kolinda je napravila ogromnu grešku kada je ugostila četnika Vučića, samo zbog toga će izgubiti na izborima.