Top News
113823 prikaza

Kolinda želi osvetu: Vaso će je podržati u ratu protiv Plenkija?

Tino Jurić/ PIXSELL
Izvori Expressa kažu da će Milijan Brkić uskoro podržati nekog od kandidata za šefa HDZ-a. Tvrde da će to biti veliko iznenađenje i da bi to mogla biti Kolinda Grabar Kitarović

Moramo odbaciti podjele i iskoristiti sinergijsku snagu onih bliže centru i onih na desnom centru. Na predsjedničkim izborima su nam građani poslali poruku i svi to shvaćaju. I to je presudno za parlamentarne izbore i zadržavanje vlasti. Mislim da svi to shvaćaju, ustvrdio nam je sugovornik iz vrha HDZ-a koji je svojevrsni posrednik između centrističkih snaga Andreja Plenkovića i desnije struje stranke. 

Sastanak u HDZ-u u utorak navečer prošao je mirnije nego što se očekivalo. Uz nekoliko kritika koje su povukli Milijan Brkić i Tomislav Tolušić. Ali od više sugovornika doznajemo da je prošlo prilično mirno jer se HDZ-ovci još otvoreno ne suprotstavljaju stranačkom šefu. Međutim, to ne znači da je u stranci mirno. 

Kolinda Grabar Kitarović u srednjoj školi Fotoekskluziva Top News Kolinda 1986.: Nježni dodir sa zgodnim dečkom iz Australije

Štoviše, u razgovoru s mnogim HDZ-ovcima doznajemo da podjele i dalje postoje i kritični su prema šefu jer ne želi priznati pogreške. No ako je vjerovati najavama s početka teksta, Plenković bi mogao izabrati drukčiju taktiku i, umjesto u obračun s desnicom, krenuti u suradnju s njom kako ne bi izgubili i parlamentarne izbore. 

A u tom kontekstu razmatra se i opcija treba li odgoditi unutarstranačke do poslije parlamentarnih izbore u rujnu. Odluka je teška jer, ako bi je donijeli, izazvala bi bijes onih koji su već najavili svoju kandidaturu, ali i svih onih koji smatraju da Plenković loše vodi stranku i da ju je udaljio od birača desnijeg spektra. 

“Ništa nije odlučeno, ali o tome će se razgovarati te tek kad se poslušaju svi, donijet će se konačna odluka. Ako unutarstranački izbori budu blizu parlamentarnim, to je put u propast. Mora biti velik razmak. Nismo imali nikad unutarstranačke prije parlamentarnih osim u izvanrednoj situaciji odlaska Karamarka i prijevremenih izbora”,  kaže nam taj sugovornik. 

 | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Drugi HDZ-ovac smatra kako ima dojam da je cijelo Predsjedništvo u utorak navečer prošlo u ispipavanju te mogućnosti odgode unutarstranačkih izbora, ali da nema još nikakvih potvrda. Prije izbora za predsjednika inače treba provesti izbore za temeljne ogranke, pa za županijske organizacije. A sve po principu “jedan čovjek - jedan glas”. 

“Ne bi me čudilo da se ta odgoda dogodi. Nije točno da bi Plenković to mogao iskoristiti da se obračuna sa svim nezadovoljnicima jer bi ipak trebao pitati itekako županijske organizacije i imao bi priliku zadovoljiti sve apetite listama. A šefovi županijskih organizacija bi ga mogli podržati jer oni tad ostvaruju utjecaj na liste, a nakon unutarstranačkih izbora su mnogi svjesni da to neće moći”, kaže nam taj sugovornik. 

Ipak, čini se da se od obračuna za sada odustalo jer su se izazivači, odnosno Plenkovićeva oporba, napokon ujedinili, barem za ovu bitku. 

Kraj mandata Top News I Kika odlazi skupa s Kolindom sa Pantovčaka

“Čini se da su zajedno sjeli Stier, Kovač, Brkić, Penava, Tolušić i dogovorili se da budu ujedinjeni. Jer tako su jači i teško da im onda Plenković išta može”, govori nam sugovornik koji je blizak spomenutom kružoku. 

Prije samog Predsjedništva spominjale su se i sankcije prema oponentima, ali i od toga se na kraju odustalo. “To da bi išli na izbacivanje nekih članova teška je utopija”, kaže nam visokopozicionirani HDZ-ovac. 

Nakon svega čini se da je i sam Plenković, ali i njegova opozicija, izabrao status quo do daljnjega. No sugovornici Expressa upozoravaju kako stranka neće dopustiti odgađanje unutarstranačkih izbora jer nakon ovog poraza i lošeg rezultata na europskim izborima stranka se mora resetirati. 

“Znate, sad teško da bi mogli dobiti više od 30 mandata. Što se mene tiče, neka Plenković pobijedi, ali neka onda malo i promijeni kadroviranje. Jer ako bi onda stavio Kovača da nosi devetu izbornu jedinicu, ili Stiera da nosi svoju, odnosno ljude koji mu nisu dragi, ali su stranački važni, onda bi možda i imali šanse na parlamentarnim izborima. Pa i s njim na čelu. No ako ne bude slušao stranku, članove, i bude gurao po svome, nikome se ne piše dobro”, govori nam uzbuđeno sugovornik koji je dobar i s Plenkovićevom strujom, ali i s njegovim oponentima. 

 | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
“Puno je nezadovoljnih u stranci, ali svi šute jer ne znaju kad će unutarstranački izbori”, govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a. 

Drugi, pak, dodaje da su objašnjenja kako rezultate izbora treba analizirati tipična za Plenkovića, ali da će se uskoro morati potegnuti pitanje unutarstranačkih izbora. S obzirom na to da se zadnjih godina ime Milijana Brkića veže uz supermoći glavnog operativca, koji odlučuje o pobjedniku, mnoge su oči sad uprte u njega. 

No on još nije izabrao kandidata kojem će dati podršku i pomoći mu da se uspne na čelo HDZ-a. Barem tako kažu sugovornici oko njega. 

“Brkić je dao sve od sebe što je mogao u finišu kampanje. Dignuo je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Neki bi to možda voljeli predstaviti kao njegov poraz, možda čak i prikazati da je on najodgovorniji, ali to neće ići. On je bio koordinator za BiH, zadužen za dizanje i mobilizaciju birača i tu je bio uspješan. Za 50 posto u BiH je bila veća izlaznost”, rekao je sugovornik koji je godinama blisko surađivao s Brkićem. 

Kaže da bi se uskoro moglo znati koga će Brkić podržati na unutarstranačkim izborima i da bi to moglo biti iznenađenje za sve. U vrijeme pisanja ovog teksta Express je dobio informaciju da bi to na kraju mogla biti predsjednica na odlasku - Kolinda Grabar Kitarović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:41 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 23:57 15.Siječanj 2020.

    Pjevaljka je svoje otpjevala ! Još može Bandiću samo pjevati !!

  • MladennZg 05:22 15.Siječanj 2020.

    Kako bi se KGK mogla kandidirati na unutarstranačkim izborima sredinom ožujka, kad ona do 19. veljače ne može ispuniti pristupnicu za ulazak u HDZ?