Top News
1055 prikaza

Kolinda zapjevala na radiju, broj žrtava još uvijek nepoznat

Pregled tjedna
express
Premijer nije postao premijer EU-a, Kuščevićeve afere su, jasno, podmetnute, kao i Marićeve, iako je franjevac sve priznao

Hrvatskim građanima dogodilo se u petak da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pjevala. Opet u javnosti. I to na radiju, ne mareći za bolne posljedice napaćenog naroda hrvatskog.

Normalno je da te policajci ilegalno polome kad...

Bila je riječ o njenom nastupu na HKR-u, sad definitivno u sklopu kampanje za nove predsjedničke izbore. Rekla je da je "Krist na žalu" njena omiljena duhovna pjesma, rekla je da ju je volio Ivan Pavao II, ali zaboravivši reći ono što ona kao uvjerena vjernica sigurno zna, da je baš pokojni papa preveo tu pjesmu s poljskog na hrvatski. Iako, u originalu nije bila riječ o poljskom jeziku.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Nakon što je Hrvatska preživjela njen raspjevani nastup na HKR-u, ultrakonzervativnoj desnici nastavila se dodvoravati posjetom policajcima koji čuvaju međunarodne prijelaze, kako je rekla, između RH i BiH. Obećala je da Hrvatska neće postati "hot-spot" za migrante, bez obzira što baš nitko niti u Bruxellesu nema takvih planova. Dalje je huškala javnost na agresivnost prema "uljezima" pričajući o "migrantima koji očito imaju nekakvog vojnog iskustva", jer se dijele u skupine, jer jako dobro poznaju mape, teren i sve ostalo.

"Kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede", besramno je konstatirala, sve kako bi zanijekala protuzakonite brutalnosti dijela hrvatskih policajaca.

Zaboravila je napomenuti kako "kad se netko provlači kroz ovaj teren" da je normalno da pritom nastane snimka policajaca koji ubijaju boga u civilima pri ilegalnom ulasku. Odnosno, da je normalno da pritom vlakovi gaze djecu iz Afganistana na pruzi.

Do zaključenja ovog tjednog pregleda nije se javno oglasio nijedan teolog ili katolički duhovnjak koji bi predsjednicu upozorio da je jedan način da postane dionicima tuđeg grijeha to da ga zatajimo.

Plenkovića nije uspio ugurati za šefa EK

Samo dan nakon što su europski nacionalni državnici ipak došli do dogovora o Ursuli von der Leyen, njemačkoj ministrici obrane, kao prijedlogu na novu predsjednicu Europske komisije, s čime će ići pred Europski parlament, Politico, a i neki domaći mediji, donijeli su više ili manje direktne dokaze da je u kombinacije za to mjesto u posljednji tren upao i Andrej Plenković. Onaj koji ga je išao gurati nakon debakla Manfreda Webera kao kandidata EPP-a, bio je glavni tajnik EK Martin Selmayr.

Martin Selmayr i Andrej Plenković rukuju se iznad glave Jean-Claude Junckera | Author: Tomislav Krasnec/PIXSELL Tomislav Krasnec/PIXSELL

"Komisijin moćni generalni tajnik obično na kraju izbori što želi i moglo bi se dogoditi da završi na vrhu WTO-a ili kao trn i brexitovskoj Britaniji na mjestu ambasadora EU-a u Londonu. Ali, zasad je on gubitnik. Nije uspio izboriti se za mjesto predsjednika EK za svog prijatelja, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića", napisao je Politicov Ryan Heath.

Politico je pisao da se Plenković nije laktario i da je u igru ušao tek posljednjih nekoliko dana.

Slučaj Kuščević, ako za tebe Žalac kaže da si nedužan...

A kod kuće? Ministar Lovro Kuščević nizao je afere jednu za drugom, sve u vezi nekretnina na Braču, ali se od optužbi branio da je riječ o "fabriciranoj i umjetnoj stvorenoj krizi". U nekom trenutku stao se oslanjati na premijera, da je to između njih dvojice i da će ostati ministar sve dok ga premijer ne smijeni. A premijer je rekao: "Sve teme koje se tiču medijskih napada na njega odnose se na vremena koja su davno prije njegove ministarske funkcije."

Andrej Plenković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Tragikomično je djelovalo kad je u obranu Kuščevića uskočila Gabrijela Žalac.

"Mislim da HDZ-u sigurno nije naštetila, kako vi to kažete, afera. Ministar je sve objasnio i užem predsjedništvu stranke. Mislim da dolaze neka bolja vremena."

HNS o netrpljenju korupcije i... svi se pokidaše od smijeha

U predizbornoj godini, odjednom se svog morala sjetio HNS, stranka o kojoj je Express pisao kao o koncentraciji dokazano korumpiranih ljudi, istodobno i stranci s najviše godina u sastavu raznih vlada, unatoč približno nikakvoj potpori građana. Upitan što je s HNS-ovim zahtjevom za smjenjivanjem ministra Kuščevića i tvrdnji da će u suprotnome napustiti vladajuću koaliciju, Plenković je kratko rekao: "Može se bez svakoga."

Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će HNS biti principijelan kad je dobio odbijanac od Plenkija, koliko će Plenki izdržati s Kuščevićem, koliko će... No, to je nova priča.

Ma, fuj ti novinari, i Mariću sad podmeću afere

Ministar državne imovine Goran Marić ustvrdio je u petak, u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, da "osim lijepe ljudske satisfakcije" što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa "mimo najboljih etičkih standarda".

Bila je riječ o Index.hr-ovom otkriću o tome da je u proteklih nekoliko godina prvo njegova obitelj kupila stan od franjevaca vrlo povoljno.

Goran Marić u Saboru | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Otkrili su da je stan ušao u vlasništvo obiteljske tvrtke. Da su tvrtku potom poklonili Zvonku Šariću, onom istome od kojega je Marić umalo u to vrijeme kupio kuću u Živogošću, navodno za bagatelu. Pa je stan u vlasništvu tvrtke Šarić za milijun kuna prodao tvrtki Šted invest gdje je Marić prije nego što je postao ministar bio direktor.

Na kraju, Marićev sin danas živi u velikom Šted investovom stanu u Zagrebu. I da nevolja bude veća, na kraju je odgovorni franjevac u onom dealu s početka priče Index.hr-u priznao da je bila riječ o trampi: "Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:57 14.Srpanj 2019.

    KOLIKO BI TREBALO KOMENTARA PO POJEDINIM MINISTRIMA KOJI SU SE OGRIJEŠILI O ZAKONE RH. SAMO NOVI IZBORI MOGU UBLAŽITI SITUACIJU U RH. MI SMO NA DNU DNA, POMALO NAS PRESTIŽE I BUGARSKA.