Top News
1059 prikaza

Kolinda uživo o emocijama političarki i Brexitu

KGK u emisiji ITV
Screenshot
Hrvatska predsjednica postala je jedna od najpopularnijih političarki svijeta što pokazuje i gostovanje u emisiji ITV-a

Good Morning Britain, jedna od najpopularnijih emisija na britanskoj televiziji koju redovito prati oko milijun gledatelja, ugostila je i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. 

Britance je, naravno, najviše zanimalo što naša predsjednica ima za reći o Brexitu i odnosu Europske unije i Britanije nakon što nas napuste. "Jako puno razgovaramo o tome. Osim pregovora između EU i Ujedinjenog Kraljevstva, koji baš i ne idu tako glatko, želimo imati izvrsne odnose između Hrvatske i UK. Osobno podržavam varijantu mekanog Brexita, želim da ostanemo što bliži", kazala je predsjednica. Među britanskim tabloidima je to izazvalo pravu konsternaciju zato što je naša predsjednica možda i prvi vođa države koji je jasno kazao kakav odnos želi između EU i UK. 

Dalje nezadovoljstvo među Britancima je izazvala i tvrdnja predsjednice da se svi potajno nadamo da će UK jednog dana se ponovno pridružiti Uniji. "Moram kazati da smo svi bili tužni kad smo saznali da će UK napustiti Uniju. Međutim, poštujemo vašu odluku. Niti jedan razlaz u životu nije lagan pa tako ni ovaj neće biti jednostavan, ali nadam se da to neće biti konačni razlaz. Nadam se i da će UK jednom se opet vratiti u Uniju", rekla je ona.

Jedno od pitanja našoj predsjednici je bilo i kako se ona, kao žena, nosi s pritiscima u politici. "Malo mi smeta, ali sam se već navikla na to. Ne volim previše razmišljati o tome jer svoje kolege biram na temelju njihovih sposobnosti. Želim surađivati sa svojim kolegama i kolegicama, a da se mediji fokusiraju na srž našeg rada. Ne želim da se dijelimo na muškarce i žene", ispričala je predsjednica novinarkama Kate Garraway i Ranvir Singh.

Dodala je i da je za sve žene važno pokažati da mogu biti snažne vođe. "Trebamo pokazati svoju ženstvenost, pa to nije slabost. To je samo fizička razlika, a postoje neki trenuci u našim karijerama gdje ne smijemo pokazati osjećaje jer je zabranjeno protokolom, ali to treba malo modernizirati", ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović.

Britanski mediji su poseban naglasak stavili na činjenicu da je Kolinda prva hrvatska predsjednica od samostalnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.