Top News
11316 prikaza

Kolinda se više ne smije: Desničari su joj okrenuli leđa

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović
Igor Kralj (PIXSELL)
Radikalnim političkim zaokretom predsjednica je ogorčila desnicu, koji pripremaju svog kandiata - navodno je to Tomislav Karamarko

Mi više ne znamo tko je prava Kolinda. Pokušavamo je opravdati, ali znamo da nije subinteligentna i da nije nestabilna pa ostaje samo vjerovati da je odlična glumica. Zavarala nas je dobro, ali karma je zeznuta pa bi joj se sve to moglo obiti o glavu, govori nam zaista vidno uzrujan i razočaran sugovornik blizak desnici, čovjek koji ju je do nedavno veličao.

Tko je prava Kolinda Grabar Kitarović, žena kojoj je pozdrav "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav ili žena koja se ograđuje od te svoje izjave, izrečene 2017., pripisujući sve jednom od svojih savjetnika? Express je, naime, razgovarao s nekoliko sugovornika bliskih predsjednici, ali i desnici te pokušao rekonstruirati što se događalo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u zadnjih nekoliko mjeseci kad je u izbornoj godini krenula s promjenom retorike s kojom je pobijedila na izborima početkom 2015. godine.

Kolinda Grabar Kitarović, Velimir Bujanec i Željko Sačić na inauguraciji 2015. U izbornoj godini Top News Bivši prijatelji Kolindi 'objašnjavaju' što znači ZDS

"Predsjednica je u kampanji išla s tezama s kojima je i dobila izbore, a to su obećanja da će maknuti bistu Josipa Broza Tita s Pantovčaka, a na pitanje novinara u sučeljavanju s Ivom Josipovićem što bi napravila da je na stadionu u trenutku kad se skandira 'Za dom spremni' odgovorila je da ne bi napustila stadion, a Josipović je tad rekao da bi ustao i otišao. S tim i takvim tezama ona je dobila izbore, ne zbog toga što je obećavala bogatu i lijepu Hrvatsku. Imala je jasne ideološke stavove", govori nam naš sugovornik koji smatra da je prošle subote predsjednica učinila harakiri rekavši da je 2017., kad je rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, učinila to jer je slušala savjetnika, no da zapravo to danas ne misli te se ograđuje od svega.

Desnica je nakon toga doslovno uzavrela. To je, govore nam njeni pripadnici, kap koja je prelila čašu. Veza između predsjednice i desnice već je bila napukla kad je smijenila savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, inače iznimno bliskog desnici, ali ovime je zadala završi udarac.

Mate Radeljić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

"Kolinda je napravila radikalan zaokret od svoje politike ogradivši se od svoje izjave da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, nespretno svalivši sve na bezimenog savjetnika. No još veću grešku učinila je što nije u svojoj izjavi rekla da ipak izuzima pripadnike HOS-a, koji su u Domovinskom ratu pod tim pozdravom dali život. E tu je izgubila branitelje i sve one koji su joj dali glas na prošlim izborima. Desnica se sada, pak, ograđuje od nje", govori nam naš sugovornik.

No, sugovornik iz HDZ-a koji prati rad predsjednice i njene istupe upozorava da se vratimo u 2017. godinu, kad je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav. Nakon toga istupio je Zlatko Hasanbegović te prozvao i napao predsjednicu zbog te izjave. A tada nitko, govori nam naš sugovornik, od ovih koji danas iznose stručna mišljenja nije stao u njenu obranu već su je pustili samu na vjetrometini kao i toliko često kada joj se prigovaralo desničarenje. Osim toga, nikad ni sa stadiona nije otišla dok se skandiralo "Za dom spremni".

"Što je učinila? Rekla je da je pogriješila kad je izjavila da je 'Za dom spremni' povijesni hrvatski pozdrav i samo to. Nije ni obezvrijedila branitelje niti pripadnike HOS-a. Legalno sve dok je HOS-ov statut legalan, što nije pokušavala poništiti i Milanovićeva vlada", govori nam naš sugovornik koji pak smatra da Kolinda Grabar Kitarović nije dobila predsjednički mandat zahvaljujući ideološkim pitanjima već time što je isticala problem demografije kao i egzistencijalne probleme građana.

Kolinda Grabar Kitarović 4 godine mandata Top News Od ustaša do Mamića: Sve podvale Kolindinih savjetnika

"Osim toga, nastavlja naš sugovornik, ona tijekom cijelog mandata upozorava da se previše bavimo prošlošću i ideološkim pitanjima te da naglasak treba biti na demografiji."

O Mati Radeljiću, pak, nitko iz Ureda predsjednice nije htio govoriti, no zato je bivši djelatnik Ureda sam odlučio progovoriti za Express, vidno iznerviran onime što u javnosti zadnjih dana govori bivši kolega, Radeljić.

"Razlog mog odlaska, između ostalog, bio je Mate Radeljić, koji se nije lijepo odnosio prema kolegama. Sjećam se jednoga kolegija kad je izjavio da kad bi on dobio otkaz da bi svakodnevno pisao protiv svog šefa. Svi smo to tad shvatili kao prijetnju", govori nam bivši djelatnik Ureda predsjednice i dodaje kako se nada da on shvaća da nakon svega što je posljednjih tjedana učinio za njega nema povratka na Pantovčak.

No desnica ne odustaje te sugovornik koji je njen vatreni pripadnik kaže da će oni ići sa svojim kandidatom za predsjednika. Spominje se da je taj "tajni" kandidat Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a, kojemu je ionako uvijek bila ambicija zasjesti na Pantovčak. Osim toga, nakon što je dao ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, nastavio je njegovati odnose s desnicom iako se možda činilo da živi povučenim životom. Hoće li Karamarko zaista biti kandidat desnice, nitko nam nije izričito potvrdio, ali ni opovrgnuo.

Ipak, sigurno je da desnica neće ovaj put stati iza predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Ali mnogi, pa čak i ljudi koji nemaju veze s politikom, primijetili su da se nešto s predsjednicom događa. Jeste li vi primijetili, nastavlja naš sugovornik iz desnog krila HDZ-a, da se ona više ni ne smije, to nije više ona ista Kolinda. Nitko, nastavlja, ne zna što je tome uzrok. I čemu takva nagla promjena retorike znajući da će time izgubiti svoje glasače. Jedan dio HDZ-ovaca govori da je to sve posljedica pakta s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi dobila svu podršku stranke na predstojećim predsjedničkim izborima.

No da će Plenković svim srcem i dušom stati uz nju, nitko od naših sugovornika iz HDZ-a nimalo ne vjeruje. Ističu da se na prošlom Predsjedništvu stranke razgovaralo o tome da se za kampanju izdvoji svega tri milijuna kuna. Za usporedbu, u prošloj kampanji potrošila je 8,3 milijuna kuna. 
Još važniji od novca je teren, probuditi strast u ljudima, izvući ih na izbore. Plenković bi trebao dignuti teren prvo, a sumnjam da on to može.

Teren će, naime, biti silno važan. Treba se samo prisjetiti kako su prošli izbori okončani tijesnom razlikom, od svega nekoliko tisuća glasova. Da Milijan Brkić nije uložio fanatičan napor na njenoj pobjedi, pri čemu je čak natjerao HDZ-ovce da se vrate sa skijanja i glasaju za Kolindu, Josipović bi vjerojatno dobio izbore. No Brkić je trenutačno u nemilosti u HDZ-u, bori se za svoju kožu i teško će moći ponoviti tu ulogu.


Milijan i Jozo Brkić Jozo Brkić Top News Kako se obogatio Vasin brat, koji je unajmio pola Zagreba

"Ne možete vjerovati kakvi su mlaki dočeci u Zagrebu na obljetnicama osnutaka organizacija. Sve se bojim da su to izgubljeni izbori i da je Kolinda pogriješila kad je u zadnjoj godini mandata krenula sa zaokretom politike na kojoj je dobila izbore. Birači će njenu politiku izjednačiti s Vladinom i tu ona gubi. To nije smjela napraviti, a zašto je to učinila samo ona zna. I Plenković", govori nam naš sugovornik iz HDZ-a.


No oni bliski predsjednici ističu da je ona retoriku promijenila pola godine prije nego li će Mate Radeljić otići s mjesta savjetnika. To je počelo sredinom prošle godine, retorika je tada ublažena kao i kritike prema Vladi jer je predsjednica vidjela da Vlada čini nešto po pitanju demografije. Pogledali su njen program, uzeli u obzir i krenuli su mijenjati stvari. No, predsjednica i dalje kritizira Vladu, ali drugačijim rječnikom. Njoj je važno da surađuju kvalitetno u interesu države- govori nam sugovornik blizak predsjednici.

Sugovornik s onog dijela desnice koja je do jučer obožavala Kolindu, a danas je smatra izdajnicom, kaže kako ona ovaj zaokret ne radi zbog drugog mandata.

Robert Kohorst Veleposlanik Top News Trumpov frend kontra ustaša: "ZDS-u nije mjesto u društvu"

"Njoj je stalo do američke karijere ako izgubi mandat. Ona bi otišla tamo, gore je lovica, ugodan život, može dobiti puno novca. Zato toliko inzistira na doktoratu a i na ovom 'antifašističkom' zaokretu. To je njena agenda... Predsjednica je odricanjem od pozdrava navukla na se bijes tog dijela scene, izvlačeći se na to kako su joj to rekli neki savjetnici, no s tim je otvorila novu zamku. Predsjednica je magistra političkih znanosti koja brani doktorat. Mogla je nazvati i Brunu Esih, svoju izaslanicu na Bleiburgu, ili pitati dr. Zlatka Hasanbegovića, koji joj je odmah mogao reći da je riječ isključivo o ustaškom pozdravu. On to sigurno dobro zna jer je povjesničar. Ograđivanjem od tog pozdrava, Kolinda se ogradila i od nas", izjavio je u "Bujici" na Z1 Anto Đapić, ratni načelnik Stožera HOS-a.

Njezino ograđivanje od pozdrava "ZDS" u "Bujici" su jasno osudili čelnici braniteljskih i HOS-ovih veteranskih udruga Zorica Gregurić, Zvone Čurković, Marko Skejo i Boro Barišić.


"Glasovao sam za Kolindu Grabar Kitarović", priznao je Đapić u "Bujici" i nastavio:

"Prema pozdravu 'Za dom spremni' imali smo do sada pogrešan odnos jer smo stalno pokušali nešto dokazivati i nešto se braniti. Mislim da se nakon ove izjave predsjednice treba podvući crtu i reći da je toga dosta! To je stari hrvatski pozdrav, a star je u najmanju ruku kao Manolić i Budo Lončar! Od kada su ga preuzeli ustaše – prije rata 1929. godine... To je i ustaški pozdrav, međutim, ne zaboravimo da se i kuna upotrebljavala u NDH pa je ipak prihvaćena. Onog momenta kad je prvi dragovoljac HOS-a poginuo u Domovinskom ratu pod pozdravom 'Za dom spremni', od tada nitko više nema pravo dovoditi u pitanje taj pozdrav. HOS i 'Za dom spremni' su dobili ovaj rat. Više se nikad i nikome ne smijemo opravdavati jer time gazimo po temeljima ove države. Napominjem, nisu samo HOS-ovci ginuli s tim pozdravom nego i pripadnici mnogih drugih postrojbi koje su ga prihvatile u Domovinskom ratu."


Anto Đapić | Author: Krunoslav Petrić/PIXSELL Krunoslav Petrić/PIXSELL

No predsjednica si je stvorila nevolje i na ljevici. Prije četiri godine izbacila je Tita, iako to u kampanji nije obećavala niti je mogla obećati (rekla je da će se preseliti u Visoku pa o kipu nije moglo biti ni govora, one je s Pantovčaka obećala iseliti jedino samu sebe). Sad na nju nasrću Velimir Bujanec, Thompson, Mate Radeljić te drugi bivši suradnici, prijatelji i mezimci.
 Koje je, od dva janusovska lica Kolinde, pravo?

"Ona je izvorno desničarka, ali još više od toga: ona je posvećena sebi i svojoj karijeri. Prisjetite se, ona je sredinom osamdesetihi otišla u Ameriku kako bi usavršila jezik i postala diplomat. Pa čiji je diplomat u to vrijeme mogla postati? O samostalnoj Hrvatskoj još nitko nije govorio, to nije bilo na vidiku. Ona je, dakle, kanila postati jugoslavenski diplomat. A nemojte smetnuti s uma ni to da ju je u Ameriku poslao Stipe Mesić, sa Sanaderom, i da je iza Mesića stajao moćni Budimir Lončar, čiji su prsti svakako bili u toj kuhinji, kaže nam izvor blizak bivšem predsjedniku.
"

No ako se ove rečenice idu provjeravati možda sve to ni ne stoji baš tako. Naime, iz pouzdanih izvora saznajemo da joj je tadašnji američki veleposlanik rekao da se Budimir Lončar protivi njenom odlasku u Ameriku te da je Mesićev kandidat tad bio Goran Radman.

Kolinda Grabar Kitarović GALERIJA Style Kolinda obožava kameru i ove fotke to dokazuju

"Također, predsjednica je, govori nam sugovornik dobro upućen u njene aktivnosti, mogla tada, ali i nakon NATO-a, nastaviti raditi u međunarodnim institucijama, poput UN-a te primati deset puta veću plaću nego u Hrvatskoj.
Da je predsjednici stalo do novca i karijere više nego do Hrvatske, sad bi šetala uz Ženevsko jezero kao visoki dužnosnik", govori nam sugovornik blizak predsjednici.


Ističe i da je ona u Sjedinjene Američke Države otišla 1985. godine jer je željela osjetiti život u demokraciji, ali vratila se u RH i pridružila se pokretu za osamostaljenje Hrvatske.

Početkom rata, nastavlja, njena američka obitelj došla je po nju, ali ona je odbila vratiti se u SAD te je ostala u Hrvatskoj rekavši da 'ako svi odemo tko će ostati braniti domovinu?' 
Tih godina govorila je kako je želja biti diplomat, ali ne u tadašnjoj Jugoslaviji, već u UN-u", kaže naš sugovornik.


No, i dalje ostaje pitanje zašto je predsjednica promijenila svoju retoriku. 
Osnova političkog marketinga je, zaključuje naš sugovornik iz HDZ-a, da ako ti rejting nije naglo pao ne radiš u izbornoj godini nagle zaokrete retorike. Zašto je to napravila predsjednica, to samo ona zna. I možda još netko... 
S čim će predsjednica izaći pred birački Strašni sud?

Vlastite riječi pogađat će je kao bumerang. Najavila je da ćemo postati jedna od najrazvijenijih država Europe i svijeta ("to vam obećajem"), da će ugostiti Obamu i Merkel na Pantovčaku, potaknuti borbu protiv korupcije, prekinuti ideološke podjele, lupiti šakom o stol i sazvati sjednicu Vlade zbog gospodarske krize, preseliti i za dvije trećine smanjiti Ured...
 Ništa od toga nije uradila.

Vladimir Putin i Kolinda Grabar Kitarović | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Na Pantovčaku je ugostila Joea Bidena, dugo je razgovarala s Putinom u Moskvi, na svim summitima na kojima je mogla slikala se uz Trumpa, u Poljskoj doživjela njegovo priznanje, ali Bijelu kuću je vidjela samo s travnjaka. Ured nije preselila, ali ga je često seljakala. Što jest učinila? Agilnim pristupom učinila je puno na prepoznatljivosti i simpatičnosti Hrvatske u svijetu.

Više je učinila kao cheerleadersica nego kao državnica. Ona je marljiva, stalno je na putu. U UN-u je održala sjajan govor. Stesala je liniju na impresivan način, pokazavši željeznu volju. Može li joj to osigurati još jedan mandat, posebno nakon najave duge desne ofenzive? To će ipak najviše ovisiti o protukandidatu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 1 10:30 26.Veljača 2019.

    ovaj članak me podsječa na onu uzrečicu "što je babi milo, to joj se snilo", rašeta i soldatičkam samo snivajte :-) :-)-:)

  • DragoHerceg 13:53 25.Veljača 2019.

    Sve donedavno sam mislio da je njen najveci gaf onaj poziv Vucicu da posjeti Hrvatsku, i njeno besramno i podanicko ponasanje za vrijeme njegovog posjeta, ali ona je poslije toga pocinila jos mnogo neoprostivih gafova... Ako narod ima imalo pameti, ... prikaži još! njoj vise ni HDZ, ni Plenkovic, niti bilo tko drugi ne moze pomoci do jos jednog mandata. I najpametnije bi joj bilo da se uhljebi negdje u diplomaciji jer ona nije politicarka, a jos manje drzavnica.

  • BESTpartizan 11:58 25.Veljača 2019.

    onda gubi izbore