Top News
38639 prikaza

Kolinda ispaljuje zbog tračeva i sprema seriju tužbi

Kolinda Grabar Kitarović
Marko Lukunic/PIXSELL
Kap previše bio joj je tekst o njezinu doktorskom radu koji je gotovo proglašen plagijatom, a to ju je jako pogodilo

Rat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s eksponentima dijela radikalne desnice, među njima su i neki njezini dojučerašnji politički saveznici, dosegnuo je nove razmjere.

Predsjednica je odlučila da će bez ikakve rezerve tužiti bilo koji medij u kojemu se pojave informacije, kako ona kaže sve notorne neistine, za koje će ona i njezin pravni tim procijeniti da štete njezinoj osobi, ugledu i položaju šefice države.

Ovom dramatičnom zaokretu, jer dosad je predsjednica Grabar Kitarović damski ignorirala informacije iz tih krugova, prethodio je već bezbroj puta opjevani naprasni raskid s poznatim političkim savjetnikom. Ali i informacija kako popularni TV desničar sprema knjigu o predsjednici. Posebno je zabrinjavajuće što bi taj uradak, za koji cijenimo da će se sadržajno naslanjati na svakakva svjedočenja (ne nužno sasvim istinita) nekoć bliskih, a sad odbačenih suradnika, trebao izaći u jeku predsjedničke kampanje.

Josip Manolić i Boris Rašeta Prvih 100 godina Top News "Daju doktorat Čoviću i Bandiću! Kroz prozor s njima!"

A znamo da gospođa predsjednica ima stanovitih problema s rejtingom u ovoj izbornoj godini. Ta knjiga bi, dakle, mogla ozbiljno zakomplicirati planove predsjednice.

"Dosta joj je gnjusnih laži i podmetanja. Zato će i krenuti u tužbe da stane svemu tome više na kraj", govori nam sugovornik blizak predsjednici.

Može li knjiga, o kojoj toliko bruje politički krugovi, uništiti predsjedničinu političku budućnost? Za sada nitko to ne zna. Zaista, sve je to još samo na špekulacijama. Točno je pak da zadnjih mjeseci, malo-pomalo, cure priče koje imaju jasan cilj diskreditacije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Njoj bliski izvori ističu da je na tom tragu prije nekoliko dana objavljen tekst o tome da piše već prije obrađenu doktorsku temu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Sama je predsjednica izjavila da su takve insinuacije pokušaj njezine političke diskreditacije i uvreda znanstvenoj zajednici.

Naši sugovornici bliski Pantovčaku tvrde da je normalno da predsjednica piše doktorski rad uz mentorstvo stručnjaka koji se bavio temom Libije i dobro poznaje materiju. Slučaj Libije do sada je jedini primjer provedbe koncepta Odgovornosti za zaštitu (R2P) pa tu nema apsolutno ništa neobičnog za studiju slučaja.

Kolinda Grabar Kitarović i Jakov Kitarović | Author: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

"Predsjednica je pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su prof. Grizold i ona napisali na tu temu. Njezina radnja na koncept R2P gleda iz sasvim drugog ugla", kaže nam sugovornik blizak Uredu predsjednice. Napominje da je predsjednica uzoran doktorand na doktorskom studiju i da je u svemu ovome najbitnije pitanje osobne časti koju predsjednica nikad ne bi okaljala plagirajući tuđi rad jer je više nego kompetentna i sposobna napisati svoj.

"Uostalom, kad bude gotova, radnja će biti dostupna javnosti, koja je može analizirati iz svakoga kuta", govori nam naš sugovornik.

Netom prije nego što se javnost počela baviti njezinim doktorskim radom, tjednik Nacional je objavio, pak, da su desničarske strukture bliske osječkom poslovnom krugu ubrzale dinamiku kampanje kojom će pokušati diskreditirati predsjednicu i sad plasiraju tvrdnje o postojanju snimke koja bi trebala poslužiti kao ključni dokaz da je Kolinda Grabar Kitarović uzela novac od Zdravka Mamića, iako nije poznato postoji li uopće takva snimka.

Ova informacija objavljena nedavno, koja je na sličan način predstavljena poput priče o podmetnutim, odnosno montiranim fotografijama na kojima su ministar Tomislav Tolušić i nepoznata noćna dama, a sve je još dodatno začinjeno konzumiranjem kokaina, imala je, kako smatra sugovornik blizak ljudima od najvećeg povjerenja predsjednice, za cilj preventivno obraniti kako Kolindu Grabar Kitarović, tako i Tolušića, ali im istodobno malo i naštetiti.

Kolinda Grabar Kitarović 4 godine mandata Top News Od ustaša do Mamića: Sve podvale Kolindinih savjetnika

Naime, objašnjava nam, informacija loša po imidž političara plasira se tako da ona više ne bude interesantna javnosti, odnosno da se potroši, no ipak i dalje ostaje sumnja da možda u svome tome ima i barem malo istine.

"Pred nekoliko mjeseci objavljeno je da ministar Zdravko Marić odlazi u privatni sektor. Mediji su o tome pisali, ali ništa se nije dogodilo. Nitko se, naime, ne pita otkud dolazi informacija. Pola afere SMS je bilo neutemeljeno u činjenicama. Političare se s jedne strane štiti, a s druge ne. Što se tiče same predsjednice, ona je, po mojem sudu, učinila nešto što se ne radi, jer šef države ne može ići na studij. Kako netko može rušiti šefa države na ispitu? Osim toga, činjenica je i to da je desnica proganja jer je razočarana u nju. Ali ona se ne usuđuje tu desnicu tretirati kako zaslužuju jer još hoće držati otvorena vrata. Sigurno je i to da se prebacila na Plenkovićevu stranu kako bi imala podršku HDZ-a na izborima, ali istodobno ostavlja odškrinuta vrata za slučaj da će joj trebati kojih tisuću glasova s desnice. Ali mislim da joj neće trebati jer će izbore dobiti bez problema", rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Mostar: Svečano otvaranje Međunarodnog mostarskog sajma gospdarstva | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Činjenica je, pak, i da je takvih priča, bile one istinite ili neistinite, bilo uvijek, a bit će sve više. Izborna je godina, sve je bliže utrka za novoga predsjednika ili predsjednicu Hrvatske, pa se slijedom toga u političkim i medijskim krugovima pojavljuje sve više tračeva o mogućim kandidatima, pokušavajući ih se, zapravo, diskreditirati od strane konkurencije.

Najviše se, barem za sada, govori o aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. To zapravo i nije ništa novo jer se otpočetka njezina mandata stalno špekulira o njezinim kozmetičkim tretmanima, proslavama rođendana kod Zdravka Mamića (vijest o tome objavio je prvi Express), "tajnim" putevima u Ameriku...

Činjenica jest da predsjednici Kolindi Grabar Kitarović trenutačno nije lako, u izbornoj godini otkazala je suradnju političkom savjetniku Mati Radeljiću, preko kojega je uz sebe držala desno biračko tijelo. Nakon što je cijela priča o Radeljićevu otkazu koji mu je uručen, kako je sam Radeljić izjavio, preko agenta SOA-e izašla u javnost, mnogo njezinih desnih simpatizera okrenulo joj je leđa.

Kraljica desnice, kako su joj još donedavno tepali i koju su čak priželjkivali gledati na čelu HDZ-a, sad je definitivno u nemilosti tih istih, a upravo o tim glasovima će, smatraju naši sugovornici, ovisiti hoće li na kraju pobijediti na predstojećim izborima. Jer činjenica je da predsjednici popularnost iz mjeseca u mjesec pada.

Milijan i Jozo Brkić Jozo Brkić Top News Kako se obogatio Vasin brat, koji je unajmio pola Zagreba

"To je sve osveta. Ne znam zašto joj se sad tako podmeće. Ali kažem vam i sjetit ćete se toga, predsjednica će iz ovoga izaći jača nego ikad. Ovo je čini jačom, tjera je da se bori. U jednom trenutku sam pomislio da se predala i odustala od borbe, ali sad vidim da ima enormnu energiju i želju da pomete konkurenciju. Postala je 'željezna lady'", govori nam sugovornik blizak ljudima iz predsjedničina okruženja.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar kvasac40
    kvasac40 10:05 12.Travanj 2019.

    Samo kopira svog duhovnog vođu Tita....

  • BESTpartizan 09:50 12.Travanj 2019.

    sada zeli privići lijeve glasače a 2015 je privukla 90 posto desnih glasača haha

  • listovača 06:32 12.Travanj 2019.

    Sve polako sjeda na svoje mjesto.Najprije joj partija donese zakon koji je u rangu staljinizma po slobodi govora a do tada je šutjela i "trpila".Zakon je donešen i ona više neće dozvoliti da se o njoj negativno piše.Sasvim normalno u ... prikaži još! jednopartiskoj državi.Jednoumlje je sada ustavna kategorija.Ovo mi je najjače:tužit ću sve medije koji će loše pisati o meni!.Dakle gospodo novinari prije velikog slova trkom na Pantovčak po papir koji će te samo prepisati.Nećete morati raditi a lovu će te dobiti.