Top News
4079 prikaza

Kolinda iskapa ratne sjekire samo kako bi ih zakapala

NATO samit, svibanj 2017.
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Bolje da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović malo odmori, njezin predani rad često nam se obija o glavu

Kolinda Grabar Kitarović obratila se hrvatskoj javnosti i svečano poručila: “Predano radim na dijalogu s našim susjedima”. Možda bi bilo bolje da se malo manje trudi. Jer što predsjednica Republike predanije radi na dijalogu sa susjedima, to manje dijaloga ima. Umjesto toga, Hrvatska se sa susjedima šamara prosvjednim notama, optužbama, prijetnjama, čak i policijskim kaznama.

Stoga će Kolinda sad uletjeti na scenu kao spasitelj, gotovo kao superheroj, u trenutku kad diplomatska kriza u odnosima sa Slovenijom i Srbijom prijeti da će izmaknuti kontroli. Što opet samo po sebi ne bi bilo toliko uzbudljivo kad sama Kolinda Grabar Kitarović, novootkrivena inicijatorica dijaloga, ne bi bila ta koja sama provocira krizu.

Kolinda Grabar Kitarović u Ahmićima Mimo protokola Top News Kolinda bez najave posjetila Ahmiće

Pogledajmo Bosnu i Hercegovinu. Od dolaska na Pantovčak predsjednica je slala upozorenja o deset tisuća mudžahedina na granici s Hrvatskom, osporavala hašku presudu BiH Hrvatima, miješala se u unutarnje odnose, čak i potaknula propalu inicijativu o krojenju izbornog zakona u dogovoru s Turskom. A zatim je u samo dva dana u BiH pokušala zakopati sve ratne sjekire. Obećala je pomoć na putu u EU, odustala od miješanja u unutarnje odnose, čak je posjetila i Ahmiće, doduše inkognito.

I zadržala titulu Kraljice Balkana. Sad je jednakim tempom krenula u smirivanje stanja sa Srbijom. Koju je i sama nekoliko puta isprovocirala. Sjetimo se srpskih čokoladica, pa negiranja ustaštva, pa opetovane poruke da će “puno vode proteći Savom i Dunavom prije nego što će se Hrvatska i Srbija zvati prijateljskim državama”. Da bi se sad pohvalila kako je pozvala Aleksandra Vučića u Zagreb jer želi razvijati dobre i prijateljske odnose sa Srbijom.

Prvo provocira sukob, a onda nastupa kao miritelj. Koliko predano radi na dijalogu sa susjedima vidi se iz krize sa Slovenijom. A ne zaboravlja se ni poruka iz Budimpešte u kojoj je izrazila razumijevanje prema mađarskim interesima u vezi Ine. Predsjednica je očito previše opsjednuta Inicijativom Tri mora, Trumpom i Putinom da bi se bavila odnosima s prvim susjedima. A onda kad se bavi, najčešće tek pogoršava stvari.

Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdogan Gužva na granici Top News Erdogan je odbio Kolindu, Amerika igra na Bošnjake

I pritom šalje toplo-hladne poruke: nakon Vučićeva cvijeća na mostu i šaputanja na klupi slijedile su famozne čokoladice i ZDS. Vanjska politika jedna je od tek dvije važne ustavne ovlasti predsjednice države. To je njezina specijalnost kao karijerne diplomatkinje. Pa ipak, Hrvatska već dugo nije imala tako napete odnose s gotovo svim susjedima.

Jasno je što Kolindu muči. Kad šalje poruke susjedima, ona ih istodobno šalje svojim biračima. I kad zaoštrava s Beogradom, i kad se svađa sa Sarajevom. U tome leže glasovi koji su joj neusporedivo važniji od vođenja vanjske politike. Zato je možda bolje da se predsjednica malo odmori. Njezin predani rad prečesto nam se obija o glavu.     

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pes 20:02 11.Veljača 2018.

    Ako Predsjednik Države pozove bilo koga na bilateralne razgovore tko to ima pravo blatiti bilo kakvim uvjetima, zastrašivati, grozotu se?! Tko su ti!? Zašto ne odu u Srbiju i traže Vučića da plati uništeno?! Treba imati hrabrosti!? A o tome ... prikaži još! da se takve stvari ne rade vlastitom Predsjedniku, neću ni misliti? Treba obavezno vratiti "predsjednički sistem" ako ništa da takve individue makne iz vlasti?! A i zbog davanja zabrane donošenja nekih Zakona, a to je pravo Mesić olako propustio vratiti!?

  • vorian 13:45 10.Veljača 2018.

    Ko drugi nego drug klauški! Jel zna taj "čovjek" išta drugo pisati osim sranja protiv hrvata i hrvatske! Taj kao da piše za blic ili politiku a ne za hrvatske novine!