Top News
944 prikaza

Kolinda huškala protiv Vlade, pa joj pao rejting

Pregled tjedna
express
Prošli tjedan obilježila je nervozna predsjednica, zatim povratak Todorića u Hrvatsku, te proračun za 2019. godinu

Donosimo pregled događaja koji su obilježili prošli tjedan.

Kolinda, kao i Trump, čupala mikrofon novinaru

Hvala vam lijepa na pitanju! Odgovorila sam vam na sve!, izgovorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u mikrofon, koji je prije toga iščupala iz ruke novinaru Hrvoju Krešiću s n1 televizije. Iznervirao ju je pitanjem zašto je odjednom protiv Marakeškog sporazuma, kad ga je na sjednici UN-a podržala i pohvalila. Marakeški sporazum o legalnim migrantima, sasvim benigni dokument UN-a, novo je glavno oružje kojim je predsjednica pokušala napasti premijera Andreja Plenkovića i Vladu, no uslijedio je bumerang efekt. Već u četvrtak, na stranicama HDZ-a slavodobitno su objavili da je zbog marakeške avanture izgubila oko četvrtinu pristaša i pala s prošlomjesečnih 25,2 na 19,4 posto, a da je istovremeno Plenkoviću popularnost porasla s 9,7 na 11,4 posto.

O predsjednici koja je, slično kao i Trump, čupala novinaru mikrofon iz ruke, pročitajte ovdje.

Premijer Plenković postao Djed Mraz

Iako nisu poreznim rasterećenjima na dohodak zahvatili najveći broj zaposlenih, Vlada RH ovaj je tjedan u raspravi o novom proračunu za 2019. godinu najavila smanjenje PDV-a na 5% za sve lijekove, a ono što daje nadu zaposlenima jest i potpuno oslobađanje poreza na božićnice, regres, uskrsnice, godišnji obrok i 13. plaću do trostruko većeg iznosa nego li do sad – na 7.500 kn. Mjera stupa na snagu odmah, pa su Andreja Plenkovića prozvali Djedom Mrazom.

O poreznim rasterećenjima i sjednici Vlade pročitajte ovdje.

Todorić se vratio na mjesto zločina

U srijedu je nakon točno godinu dana, u Hrvatsku sletio Ivica Todorić. Hrvatski građani dočekali su vijest rezignirano. Čak su vjerovali da će uskoro izaći iz pritvora, no dan kasnije, sudac istrage odredio mu je zadržavanje u Remetincu i sad nam preostaje čekati, ne početak, nego kraj suđenja.  

O povratku Todorića i odluci suda pročitajte ovdje.

Bandić na štakama

Nakon što je ugostio Arkanovog suradnika i prijatelja Dragana Markovića Palmu, te primio od Putina odličje Red prijateljstva, koji su prije njega primili srpski političari Milorad Dodig, Ivica Dačić i Tomislav Nikolić. Stoga se Bandić se nije pojavio na obljetnici osnivanja brigade Tigrovi jer je znao da se tamo ne bi dobro proveo. Pojavio se tek dan kasnije na tiskovnoj konferenciji i postao prvi primjerak čovjeka koji hoda na štakama zbog uganutog zgloba, a ne nosi ni longetu. Izjavio je da bi zbog branitelja jeo i žabe, a onda im je o trošku poreznih obveznika u jednim novinama objavio veliku ispriku.

O Bandićevoj isprici braniteljima pisali smo ovdje.

Liječnik odao liječničku tajnu

Dr Karelović iz KBC Split na televiziji je objasnio da saborskoj zastupnici Ivani Lesandrić Ninčević nisu radili kiretažu nego vakuum aspiraciju, što je moderni i vrlo kratki zahvat. Tako je prekršio zakon čuvanja liječničke tajne, pa bi mogao završiti na sudu. Agencija za zaštitu podataka smatra da je možda riječ o povredi GPDR-a. 

O tom slučaju pisao je 24sata.

Rade Končar uzvraća udarac

Prošli tjedan pijani bivši branitelj Ante Ljubičić u Splitu je srušio bistu narodnog heroja Rade Končara, i završio u bolnici na operaciji slomljene noge. Iako je tvrdio da se na bistu naslonio, nije jasno kako mu je onda bista pala na nogu. Sad najavljuje tužbu protiv Grada Splita jer smatra da bista nije bila dobro pričvršćena. 

O sramotnom činu pijanog bivšeg branitelja pisali smo ovdje.

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.