Top News
3320 prikaza

Koliko moraš biti loš da te kao nečasnog izbace iz HDZ-a?!

Skup HDZ-a u Dubrovniku
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Bulazne o "mecima", "plivanju u Savi", a onda se Stier čudi što ih je Plenki izbacio u pokušaju dekrkanizacije te političke jazbine mafijaša

Može li HDZ izdržati barem jedan mjesec bez afere, skandala i ostalih kriminalnih i sličnih provala vlastitih članova? Čini se da ne može. Nedavno se dogodio još jedan u nizu opskurnih događaja u HDZ-ovoj režiji koji je rezultirao ekspresnim izbacivanjem devetero članova. Koliko zaista moraš biti loš da te čak i iz HDZ-a uspiju izbaciti?

Devetero zagrebačkih HDZ-ovaca (odnosno osmero, jer jedan od njih je sam istupio iz stranke) izbačeno je, naime, po kratkom postupku zbog govora mržnje u hadezeovskim WhatsApp grupama znakovita naziva "Zna se HDZ" i "Uskoci & Hajduci".

Mislav Kolakušić Užasna priča Top News Iznosimo sve mračne tajne Mislava Kolakušića

Riječ je o WhatsApp grupama koje su spontano pokrenute zbog lakše komunikacije tijekom HDZ-ovih kampanja u 2015. U opisu grupe stoji da je riječ o "neformalnoj skupini ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji". Budući da su se u grupi na očito zanimljiv način komentirale razne dnevno-političke teme, pridruživalo im se sve više HDZ-ovaca iz cijele Hrvatske. Mediji spominju oko 250 članova tih grupa.

Inače, cijeli proces kažnjavanja spomenutih devetero HDZ-ovaca odigrao se za HDZ-ove prilike relativno brzo - od najave radikalnih sankcija na sjednici Predsjedništva HDZ-a za sve one koji šire govor mržnje i prijete nasiljem pa do izbacivanja osmero članova od strane Suda časti prošlo je samo šest dana.

Predsjednik HDZ-a i premijer RH Andrej Plenković u vezi tzv. afere WhatsApp i komuniciranja unutar stranke u grupi na toj aplikaciji izjavio je kako nema nikakve afere, nego da postoji ono što je normalno i ono što nije. Jedino je šteta što Andrej "Europski" Plenković rijetko ovako reagira jer nije da HDZ-u ne nedostaje skandala.

Jakov Kitarović Prvi gospodin RH Top News Otkrivamo: Sve o tajnom životu Jakova u sjeni Kolinde

Zanimljivo je bilo pratiti reakcije protjeranih HDZ-ovaca. Napisali su čak i pismo koje je bilo neugodno čitati, ali iz kojeg se ipak mnogo toga može iščitati. Jedan od sankcioniranih je izvjesni Vlado Kolak. Kolak je poznat po pravomoćnoj presudi prema kojoj je tijekom privatizacije oštetio tvrtku Prigorka za 140 milijuna kuna. HDZ-u godinama nije smetao njegov kriminalni background. Iz stranke je izbačen tek nedavno, i to zbog govora mržnje.

U početku su se svi izbačeni zaklinjali da nisu napisali ni slova govora mržnje, da bi kasnije uvjeravali javnost kako su izjave iščupane iz konteksta i kako se u postupku njihova izbacivanja iz HDZ-a nisu poštovali "propisi stranačkog statuta". Očito su se ugledali na starije i eminentnije stranačke kolege koji su raljama hrvatskog pravosuđa uspješno izmakli upravo zbog "proceduralnih pogrešaka".

Jedna od izbačenih je i izvjesna Anita Prka Đurašić koja je izjavila: "Možda je bilo u kontekstu neke zafrkancije. Ako vi izvadite nekoliko rečenica iz konteksta, onda one mogu imati razne konotacije". U kojem su to kontekstu "metak u čelo" ili srpsko "plivanje po Savi" zafrkancija? Njoj nije bitno što je govorila, nego tko je s tim izašao u javnost. Tipično hadezeovski.

Nataša Novaković Pismo GRECO-u Top News Novaković povukla neočekivani potez i jako naživcirala HDZ

Žalosno je također vidjeti kako se oni pod svaku cijenu trude ostati članovi HDZ-a. Iz objavljenih screenshotova može se zaključiti da izbačeni (sad već bivši) HDZ-ovci nisu bili zadovoljni politikom. Biti članom jedne političke stranke je rezultat osobne volje svakog pojedinca. Ako se ne slažeš sa svjetonazorom, ciljevima i idejom određene stranke, onda istupi. No s obzirom na to da je ovdje riječ o jednoj političkoj jazbini koja se vodi mafijaškim načelima, to je previše utjecajan alat moći i vlastite koristi da bi ga se ovi tek tako odrekli.

Upućeni izvori tvrde da je polovica predsjedništva HDZ-a spremna okrenuti leđa Plenkoviću i da ih sprečava samo to što mu još nisu pronašli pravu zamjenu. Davor Ivo Stier više i ne krije predsjedničke ambicije te je upravo on neizravno stao u obranu izbačenih HDZ-ovaca. Pozivajući se na "slobodu govora", Stieru kao da nije jasno da za netolerantne šoviniste načelo slobode govora ne vrijedi. Jer sloboda prestaje upravo tamo gdje počinju mržnja i nesnošljivost.

Živo me zanima zašto se Stier nije sjetio Ustava i slobode govora kad je njegova Vlada lišavala slobode one građane koji su na ulicama mirno stajali s transparentom o "zločincu Tuđmanu". Nije valjda da sloboda govora u Hrvatskoj vrijedi samo za HDZ-ovce? Iako se često kiti epitetom "državotvorna", HDZ je od početaka bila stranka opasnih namjera. Sustav rješavanja problema ove političke sekte bio je sustav eliminacije po Staljinovu receptu - nema čovjeka, nema problema.

Josip Đakić HDZ-ova posla Top News Josip Đakić: Osuđeni nasilnik koji Plenkiju radi probleme

Iako cijenim Plenkovićeva nastojanja dekrkanizacije HDZ-a, dojma sam da je ovdje riječ samo o predizbornom triku za javnost jedne političke stranke pretrpane nacionalistima i šovinistima najgore vrste. Šovinističke izjave i govor mržnje iz usta jednog dijela HDZ-ove baze nisu ništa novo, nego stvar kontinuiteta i njihov način djelovanja.

Kad bi dosljedno primjenjivali vlastiti statut, onda je nejasno tko bi uopće ostao u ovoj nekad državotvornoj stranci. To što se predsjedništvo sad ograđuje su samo simbolično predizborno čišćenje i prozirna demonstracija imaginarnog političkog integriteta i poštenja. Da budem iskren, najgrotesknije u cijeloj ovoj priči je postojanje Suda časti unutar HDZ-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ante54321 09:00 24.Studeni 2019.

    Ha, ha, teolog. Ovaj vjeruje samo u Tita i Partiju, LOL ;););)

  • ZlatkoZD 23:31 23.Studeni 2019.

    Ma ne moraš biti loš! Dovoljno je da si pošten i bit ćeš izbačen!!!

  • BESTpartizan 17:43 23.Studeni 2019.

    hdzenjare se svadaju i zderu yessss